Politica

Parlamentul European va adopta o nouă rezoluție pentru admiterea României și Bulgariei în Schengen / Decizia aparține Consiliului UE

Parlamentul European va supune la vot săptămâna viitoare o nouă rezoluţie în care solicită admiterea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen, relatează vineri novinite.com. Rezoluţia, redactată pe baza unui raport elaborat de eurodeputatul socialist bulgar Serghei Stanişev, este una non-legislativă şi cere Consiliului Uniunii Europene să ia o decizie rapidă şi pozitivă asupra aderării celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie, transmite Agerpres.

Eurodeputaţii şi-au exprimat în iunie 2011 susţinerea pentru admiterea României şi Bulgariei în Schengen, poziţie confirmată de mai multe ori ulterior.

Co-legislativul UE notează că cele două ţări deja aplică parţial regulile Schengen. Decizia finală în acest dosar trebuie să fie luată cu unanimitate de către Consiliul UE, instituţie care de la 1 ianuarie va fi prezidată, pentru şase luni, de către România.

La finalul lunii mai, Parlamentul European a reiterat într-o rezoluţie că România şi Bulgaria sunt pregătite să facă parte din spaţiul Schengen şi a cerut Consiliului UE să aprobe aderarea celor două state. În document, eurodeputaţii au condamnat prelungirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen, care restrâng libertatea de circulaţie între cele 26 de state membre.

Anunțul privind noua rezoluție vine după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii de la Bruxelles cu guvernul Dăncilă, că intenția sa este ca România să fie primită în spațiul Schengen până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, adică jumătatea anului 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *