In vizor

Parlamentarii planuiesc sa-si mareasca indemnizatia

Cu toate ca au un salariu de 1.000 de euro lunar, plus gratuitati la transport si cazare, toate platite din buzunarele romanilor, parlamentarii vor sa-si mareasca indemnizatia incepand cu anul viitor, pentru ca, spun ei, banii pe care ii castiga sunt sub demnitatea lor si nu le sunt suficienti.

Aflati in plina campanie electorala pentru europarlamentare, alesii romani se gandesc mai mult la propriile buzunare decat la viitorii reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Alesii pregatesc o decizie pentru anul viitor  prin care sa-si mareasca lefurile pana la 3.000 de euro pe luna, pe motiv ca banii pe care-i castiga in prezent nu le acopera anumite cheltuieli.Grupul celor care planuiesc marirea lefurilor, format din alesi provenind din aproape toate formatiunile politice, incearca sa convinga cat mai multi parlamentari sa sustina proiectul pe care are de gand sa-l supuna la vot in toamna acestui an.

Reprezentantii Clujului in Senatul Romaniei spun, cel putin in fata presei, ca nu vor vota un astfel de proiect si ca indemnizatiile nu trebuie marite.

“De fiecare data m-am descurcat din banii de salariu”, sustine Laszlo Attila, senator UDMR.

Senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoara spune ca indemnizatiile alesilor neamului sunt cele mai mici din Europa, dar ca nu se impune, in mod neaparat, o marire.

“Acelasi lucru este valabil si pentru medici, presa, pensionari. Eu spun ca indemnizatiile parlamentarilor ar trebui sa creasca atunci cand vor creste si veniturile celor enumerate mai sus”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Daca in momentul de fata platim peste 7 milioane de euro anual numai pentru indemnizatiile celor 588 de senatori si deputati, aprobarea proiectului ce presupune triplarea veniturilor lunare, de la 1.000 la 3.000 de euro, ar scoate din buzunarele romanilor peste 20 de milioane de euro.

Cati bani primesc parlamentarii, in momentul de fata,  de la bugetul de stat:

– 4.300 de lei, lunar, drept indemnizatie;

– 4.000 de lei/lunar/persoana pentru cazare;

– 10.000 de lei/lunar/persoana pentru a-si plati angajatii si cheltuielile din circumscriptie;

– 80 de lei/sedinta/persoana (ar trebui sa participe la 4 sedinte saptamanal);

– Calatorii gratuite cu avionul, trenul sau autoturismul pe durata mandatului.

sursa foto: www.ionutiancu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *