Din oras

Neverending story cu Donath, by Primaria Cluj-Napoca. Azi, faza pe Vistea

Scris de 345

Levente Companie, care ca obiect de activitate extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, in localitatea Vistea, a fost desemnata sa reabiliteze cea mai veche statuie din Cluj-Napoca.

Dupa 3 proiecte refuzate si alte doua acceptate, Primaria Cluj-Napoca a ales sa conserve statuia lui Donath cu un al patrulea ofertant, o firma care are ca obiect de activitate extractia pietrei ornamentale. Conservarea statuii va costa 38.000 de lei. 

Statuia lui Donath, conservata de o firma care extrage piatra

Levente Companie a castigat conservarea statuii lui Donath, fara un proiect in acest sens. Procedura va fi asigurata de catre un expert pietrar, atestat de catre Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) care colaboreaza cu Levente Companie.

In raspunsul primit de catre consilierul local Ioan Bildea, de la Primarie, se arata ca Levente Companie va conserva statuia de abia dupa intocmirea documentatiei tehnice si a avizelor care dureaza 90 de zile. Lucrarile in sine ar urma sa inceapa, in atelierul firmei de la Vistea, dupa 18 iulie, data la care ar trebui sa fie finalizat proiectul.

Levente Companie, care se ocupa cu  extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei, are 25 de angajati si o cifra de afaceri de 1.319.385 de lei, potrivit celor mai recente bilanturi ale firmei. Levente Companie a avut un profit de 9.567 de lei si datorii de 100 de ori mai mari, adica 983.357 de lei.

Kiss Zoltan, expertul colaborator al firmei

In acelasi raspuns dat de catre Levente Companie consilierului Bildea, datat in 24 aprilie, firma arata ca “a avut loc constatarea generala” la fata locului.

Cu toate acestea, Kiss Zoltan, expert pietrar acreditat de catre MCC si colaborator al Levente Companie spune ca de abia ieri a vazut statuia.

“Ieri am fost la fata locului cu managerul tehnic al companiei care a castigat proiectul, pentru a stabili detaliile tehnice. (…) Urmeaza sa fac o descriere in care sa constat ce am vazut la faza locului si in ce faza de conservare e statuia. Doar atunci o sa pot sa spun care e solutia sigura pentru statuie. Exista mai multe posibilitati. Compania Levente va decide cand si cum incepem”, a spus Kiss Zoltan, pentru Ziar de Cluj.

Mesterul pietrar spune ca sunt detalii care trebuie consolidate inainte ca statuia sa fie dusa la Vistea, ca sa nu se degradeze.

“Din ce am inteles eu, din articole, trebuie facute niste lucrari de consolidare executate acolo, ca sa nu fie o pierdere de material. Ca si meserias, proiectul inseamna si conservare si partial restaurarea statuii, pentru ca nu pot lasa lacune, in care sa intre apa”, a continuat Kiss.

Primaria cea (raz)ganditoare

Primaria a publicat, in luna martie, un proiect de achizitie publica pentru reamplasarea statuii ciobanului Donath, care continea si restaurarea monumentului. Reprezentantii municipalitatii au explicat atunci ca a fost vorba de prima procedura care avea ca scop modernizarea statuii, insa proiectul de restaurare a fost castigat, acum 3 ani, de catre sculptorul Ilarion Voinea. Proiectul initial pentru statuie a fost evaluat la 25.000 de euro. Dosarul sculptorului clujean a devenit caduc odata cu noua procedura din martie, pentru ca nu intra in tema care prevedea reamplasarea statuii, estimata la 37.800 de lei. Voinea a fost invitat sa mai scrie un proiect, care a fost respins, chiar daca ideile sale au fost preluate de catre municipalitate. Reprezentantii Primariei eu aratat ca oferta a fost respinsa pentru ca sculptorul clujean nu ar avea certificare din partea MCC. Cu toate acestea, Voinea sustine ca in proiectele depuse a aratat ca va fi secondat de catre un expert al MCC, de la Sibiu. Pentru ca s-a creeat valva cu statuia, procedura de achizitii a fost anulata, fiind considerata “neconforma si inacceptabila”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 9 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 9 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 10 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 11 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE