Din oras

Parkingul subteran din Mihai Viteazu s-ar putea realiza cu ajutorul Bisericii Greco-Catolice

Construirea parkingul subteran din Piata Mihai Viteazu, de 500 de locuri, reintra in discutiile administratiei locale, dupa ce Primaria Cluj-Napoca a obtinut de la Biserica Greco-Catolica o suprafata de 3.759 de metri patrati din fata statuii Mihai Viteazu. Astfel, firma construcroare Cogedir, cu care s-a semnat un contract initial, ar putea relua lucrarile.

Acest parking subteran nu a putut fi realizat din cauza unor magistrale de apa, care blocau lucrarile. In aceste conditii, pentru a putea fi realizat proiectul, Primaria Cluj-Napoca a negociat cu Biserica Greco-Catolica. Aceasta avea o cerere de revendicare pentru scuarul din fata statuii. In cele din urma, reprezentantii bisericii au renuntat oficial la cererea de retrocedare a terenului de 3.759 de metri patrati.

“Vineri, inainte de Paste, am primit de la Comisia de Retrocedare de la Bucuresti decizia prin care se ia act de renuntarea Bisericii Greco-Catolice, cu privire la acea suprafata de teren. Fara acest act nu putem intra in Consiliul Local, sa oferim suprafata de teren initiala, de 6.000 de metri patrati, pentru constructia parkingului”, a declarat primarul Emil Boc.

Pe de alta parte, firma portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA este in litigiu cu Primaria Cluj-Napoca. Intr-un dosar, portughezii cer anularea rezilierii contractului semnat in 2009, iar in alt dosar cer despagubiri.

In cel de-al doilea dosar, reprezentantii Cogedir cer modificarea Contractului de concesiune semnat in 2009, astfel incat societatea sa primeasca 1,6 milioane de euro sau inca un teren pe care sa poata construi inca 200 de locuri de parcare. De asemenea, acestia doresc sa construiasca parkingul subteran cu numai 329 de locuri de parcare, in loc de 531, cate sunt prevazute in contract, si sa primeasca despagubiri de 480.000 de euro, pentru studiul realizat si pentru intarzierea inceperii executarii contactului. Mai mult, Cogedir a cerut si 5 milioane de euro despagubiri pentru prejudiciul pe care l-a suferit din cauza incetarii contractului de concesiune, din culpa municipalitatii.

Emil Boc a precizat, astazi, ca odata cu obtinerea acestui teren, primaria si Cogedir pornesc in acest proiect ca parteneri, si nu ca dusmani, sugerand faptul ca portughezii ar renunta la pretentiile initiale. Odata cu constructia parkingului, va fi luat in calcul si refacerea statuii Mihai Viteazu.

Un alt parking subteran ar putea fi construit in fata Casei Invatatorului, din Piata Stefan cel Mare. Pentru acest proiect, primaria a obtinut de la Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean o parte din curtea cladirii.

Parkingul ar urma sa aiba 275 de locuri de parcare si va fi prevazut cu lift. Pentru acesasta lucrare, Primaria va cauta un investitor privat, care va lua in concesiune terenul.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *