Anchete

Parkingul Negoiu, inaugurat semifinisat, cu vicii de construcție, a fost „reparat și renovat” cu 30 000 de euro, cu lucrări de mântuială

Parkingul Negoiu din cartierul Mănăștur a fost dat în folosință neterminat, la stadiul de semifinisat, în vara anului 2018. În mod normal, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu ar fi trebuit să recepționeze de bun acest parking, care nu este nici în ziua de astăzi finisat. Emil Boc ar fi trebuit să îi oblige pe constructori să își respecte contractul și să predea parkingul doar atunci când lucrările ar fi fost gata, cu toate finisajele executate.

Parkingul a fost însă recepționat, inaugurat și dat în folosință, pentru beneficiile electorale pe care le-a adus vestea unui nou parking în cel mai mare cartier al orașului.

La doi ani și jumătate de la darea parkingului în folosință, pereții sunt deja crăpați, atât în interiorul parkingului, cât și în exterior. Șapa a fost atât de bine turnată, încât la coborârea de pe rampe se formează lacuri cu apă, patinoare periculoase iarna. Apa curge pe plafoane, pe pereții de pe care se scorojește betonul și spoiala, fiindcă de vopsea nici vorbă, parkingul fiind dat în folosință semifinisat. Plafonul este nefinisat la toate nivelurile, la fel pereții și șapa. În casa scării parkingului Negoiu, apa curge din plafonul de la etajul 5 pe o coloană nefinisată din beton, până la etajul 3.

Ziar de Cluj a scris în 10 decembrie 2020 faptul că parkingul Negoiu e o peșteră horror, la doi ani după ce a fost inaugurat neterminat. Pentru mai multe detalii și imagini, citiți și:

Parkingul Negoiu e o peșteră horror, la doi ani după ce a fost inaugurat neterminat. ICCO Energ, firma care a executat lucrările, îi aparține lui Călin Filimon Costan, implicat în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Brașov, George Scripcariu

La două luni după ce Ziar de Cluj a sesizat dezastrul din Parkingul Negoiu, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat, prin cumpărare directă, „lucrări de reparații generale și de renovare la parkingul Negoiu”, la prețul de 149 453.35 LEI (30 661.5 euro), plus TVA în valoare de 28 396,14 lei.

O sumă mică, dacă ne gândim la faptul că parkingul necesita ample și temeinice lucrări de reparații generale, precum și lucrări de finisaje interioare, fiindcă acestea nu au fost efectuate până la inaugurarea parkingului, așa cum ar fi trebuit.

Ziar de Cluj estima, în luna februarie, că, de 30 000 de euro, firma care a obținut contractul, S.C. ALEMAD RAITIM S.R.L., va putea efectua doar spoieli ale parkingului, cât pereții să arate mai bine o vreme, urmând a crăpa din nou în câteva luni. Acum, după finalizarea lucrărilor de „reparații generale și de renovare”, constatăm că estimările noastre au fost optimiste. Spoielile parkingului au fost realizate în așa fel, încât pereții au crăpat imediat, nu după câteva luni.

Potrivit afișului postat în Parkingul Negoiu pe durata lucrărilor, reparațiile au fost efectuate în perioada 16.03.2021 – 07.06.2021. Sunt, așadar, în prezent, finalizate.

Potrivit contractului de execuție de lucrări din 9.03.2021, încheiat între Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, din subordinea Primăriei, și SC Alemad Raitim SRL, lucrările au o garanție de bună execuție și o perioadă de garanție de 5 ani pentru hidroizolații și tencuieli și de 36 de luni pentru restul lucrărilor, garanție care decurge de la data recepției la terminarea lucrărilor.

În cazul în care comisia de recepție „constată că sunt lipsuri sau deficiențe, acestea vor fi notificate executantului, stabilindu-se și termenele pentru remediere și finalizare”. Doar după constatarea remedierii tuturor lipsurilor și deficiențelor, la o nouă solicitare a executantului, achizitorul va reconvoca comisia de recepție.

Potrivit prevederilor contractuale, „comisia de recepție are obligația de a constata stadiul îndeplinirii contractului prin corelarea prevederilor acestuia cu documentația de execuție și cu reglementările în vigoare. În funcție de constatările făcute, achizitorul are dreptul de a aproba sau de a respinge recepția”.

Dacă nu le-a recepționat deja, Primăria ar trebui să nu recepționeze lucrările care, la 10 zile de la finalizare, arată în felul următor:

Plafoanele, pereții și șapa au rămas cum erau – semifinisate:

Casa scării a fost retencuită în exterior, la 10 zile de la finalizarea lucrărilor apărând noi semne de infiltrații:

Renovări și reparații generale a la Cluj! Imaginile nu mai au nevoie de niciun fel de comentarii:

Casa scării a fost frumos zugrăvită pe interior, însă cu următoarele vicii:

Dacă deja a recepționat lucrările astfel efectuate, Primăria ar trebui să îi impună executantului remedierea lor, pe baza garanției, conform contractului.

ALEMAD RAITIM SRL este o firmă înființată în anul 2017, în localitatea Slatina. Îl are ca administrator și asociat unic pe Raicovici Eugen Mario.

Obiectul de activitate al firmei este: „Activități ale bazelor sportive”.

Cu un număr mediu de 4 angajați, societatea a realizat, în anul 2020, o cifră de afaceri de 175 101 euro, un profit net de 35 518 euro, cumulând datorii de 28 908 euro.

Lucrările de „reparații generale” la Parkingul Negoiu au fost efectuate, așadar, de o firmă de apartament care se ocupă cu „activități ale bazelor sportive”, nu cu „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Așa se inaugurează la Cluj „infrastructura modernă”, electorală, a orașului: la stadiul de semifinisat, urmând apoi „reparații generale” care se efectuează cum ați văzut mai sus. E fain la Cluj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *