Analiza

Cluj-Napoca, cel mai poluat oraș cu dioxid de azot din Europa. Acest gaz toxic rezultă din traficul auto

Cluj-Napoca și alte trei orașe din România, se află în Top 10 cele mai poluate orașe cu dioxid de azot (NO2) din Europa, arată rezultatele unui studiu realizat de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului.

Compania realizează lunar analize cu privire la poluarea aerului în orașele din Europa. Analizele clasifică orașele pe baza gradului de poluare a aerului, măsurat prin nivelurile de PM10 (particule în suspensie) și NO2 (dioxid de azot).

În ceea ce privește poluarea cu dioxid de azot, Cluj-Napoca se află pe locul 1, urmat de Newcastle-upon-Tyne, Napoli, Timișoara, Atena, Marseille, Ploiești, București, Leeds, Granada.

Potrivit wall-street.ro, NO2 este un poluant care dăunează celulelor sistemului imunitar din plămâni și provoacă o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii. Poate face astmaticii mai sensibili la alergeni, ducând la un efect negativ asupra sistemului respirator. NO2 este produs din combustia combustibilului, liderul în concentrația de NO2 fiind orașul Cluj-Napoca (17.53). Orașul britanic Newcastle Upon Tyne a înregistrat o concentrație puțin mai mică (17.05), în timp ce podiumul a fost închis de liderul PM10, Napoli, clasându-se pe același loc cu orașul apropiat Giugliano din Campania.

Nivelul anual periculos al CAQI mediu pentru NO2 este de 20. Niciunul dintre orașe nu a depășit standardul considerat periculos pentru sănătate, dar unele s-au apropiat de acesta.

Cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. În exterior, dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto.

În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan și kerosen și de la sobe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *