Din oras

PARKINGUL de pe Primăverii a fost transformat în DEPOZIT DE GUNOAIE. Cine se face responsabil de EȘECUL colectării selective?

Până când Primăria va ridica faimoasele parkinguri din cartierul Mănăștur, strada Primăverii s-a transformat într-un depozit de gunoaie. Punctele gospodărești de aici se găsesc într-o stare jalnică: doar tomberoanele colorate stau mărturie că selecția deșeurilor a început pe hârtie. Cât privește informarea, dar mai ales educația necesară pentru ca proiectul colectării selective a deșeurilor să devină funcțional, acestea se dovedesc a fi deficitare, iar imaginile surprinse în cartierul Mănăștur confirmă acest lucru.

click foto pentru imagine completă

Inițial, legea privind colectarea pe patru fracții a deșeurilor trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Chiar dacă aplicarea acestei norme a fost amânată până la 1 iulie, cetățenii nu au fost nici informați corespunzător, nici educați în acest sens, astfel încât colectarea selectivă să devină un proces funcțional. 

City managerul Gheorghe Șurubaru, viceprimarul Dan Tarcea, dar și alți funcționari publici s-au limitat la distribuirea în spațiul online a anunțurilor publicate pe pagina personală de socializare a primarului Emil Boc. 

În acest fel putem discuta în termeni foarte preciși despre o informare virtuală în privința colectării selective pe cele 4 fracții. Iar despre educarea și pregătirea cetățenilor nu ar fi mai multe de spus: și aici, administrația Boc s-a limitat la a invita Asociațiile de Proprietari la câteva ședințe – câte să fi fost: una sau două întruniri? – prin care să informeze publicul interesat cu privire la modul în care trebuie să decurgă procesul de colectare a deșeurilor. 

Sunt aceste măsuri suficiente? 

Da, să nu uităm de sancțiuni: amenințările de natură pecuniară au fost publicate pe toate conturile de socializare ale slujbașilor municipali. În cazul unei selecții eșuate a gunoaielor, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice vor fi amendate. 

Sub acest imperativ al sancțiunilor s-a desfășurat, în mare parte, informarea și educarea clujenilor în privința colectării deșeurilor. 

Iată poate de ce, la aproape 2 săptămâni de la aplicarea OUG 74/2018, continuăm să surprindem imagini precum cele din Mănăștur. Dar nu doar aici. 

Cine se face responsabil de eșecul implementării acestui proiect? Ați auzit de demisii și luări de poziție? 

Faptul că tema colectării selective a deșeurilor nu trezește încă interesul clujenilor relevă o foarte proastă coordonare a aparatului administrativ pe acest segment. 

Primăria Cluj-Napoca nu a reușit, din păcate, să transforme tema ecologiei într-un subiect de interes public. Dimpotrivă, municipalitatea s-a lăsat vrăjită de tehnologie. 

Dacă, într-adevăr, clujenii se fac responsabili de modul dezastruos în care sunt colectate deșeurile, ar trebui să ne întrebăm mai întâi dacă cetățenii au fost informați și pregătiți corespunzător pentru acest proiect.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *