
Părinții copiilor de la creșă sau grădiniță se gândesc cu groază la vacanță de vară, atunci când unitățile de învățământ sunt închise o lună. Cei care nu se pot baza pe părinți, sunt nevoiți să își ia concediu pe rând, asta dacă le-a mai rămas de la celelalte vacanțe, sau să caute resurse financiare pentru a-i înscrie la grădinițe sau școli de vară private.
O mămică ne-a scris supărată că nu găsește înțelegere nici la nivelul conducerii grădinițelor și nici la Inspectoratul Școlar Județean pentru a fi găsite soluții pentru părinții care nu pot să-și ia concediu o lună.
„În Cluj sunt foarte mulți părinți ce nu pot să își ia concediu două-trei săptămâni ba mai mult sunt grădinițe unde nu se fac nici măcar grupe comasate. Am cunoștințe care trebuie sa își ia concediu fără plată pentru a putea sta cu copilul pe perioada vacanței. Eu trebuie să lucrez după masa pentru a sta cu copilul dimineața iar soțul sa își reducă programul la 6 ore pentru a sta cu el după masa. Evident toate acestea vin cu repercusiuni negative financiar. La gradinița unde este copilașul meu s-au făcut comasate pana în 1 august în anii trecuți, la o altă structură, dar anul acesta se fac până în 12 iulie. Nu știm ce să facem cu copiii și din partea directiunii este foarte puțin interes. Înțeleg și nevoia de a-și lua educatoarele concediu, dar având în vedere vacanțele care le putem considera tot concedii, în care nu sunt comasate grupe și nici nu se mai procedează pe rând câte o structură să intre în vacanță și nici nu colaborează cu alte grădinițe să se găsească soluții pentru părinții care nu au bunici sau bani așa cum stipulează legea”, susține femeia.
Legislația în vigoare cu privire la organizarea și funcționarea învățământului preșcolar prevede că: în învățământul preșcolar se respectă structura anului școlar pentru învățământul preuniversitar, iar grădinițele cu program prelungit și săptămânal funcționează continuu asigurând educația și supravegherea copiilor, la cererea părinților. Grădinițele pot fi închise temporar, cu acordul inspectorului școlar și cu informarea prealabilă a părinților, nu mai mult de 60 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsectii. Pe perioada închiderii acestor unități, inspectoratul școlar și conducerea grădiniței iau măsuri în vederea asigurării protecției copiilor, contactand unități preșcolare apropiate care funcționează în perioada respectivă și pot prelua acești copii.
Mămica susține că de la Inspectoratul Școlar li s-a sugerat să îi ducă pe copilași la centre private sau tabere de vară.
„Recent s-a discutat și cu o persoană din cadrul ISJ care ne-a „sfătuit” să ne ducem copiii la centre private sau tabere de vară..totuși vorbim de copiii de 3 până în 6 ani iar cei mici au nevoie de somnul de prânz, plus că cei ce suntem obligați să ne ducem copiii la grădinițe pe perioada de vară nu neapărat ne și permitem grădiniță privată sau tabere de vară care sunt extrem de scumpe. Această persoană ne-a mai zis că educatoarele fac „voluntariat” pe acea perioadă. Dar nu e chiar așa, dânsele sunt plătite să stea acasă săptămâni întregi dacă nu se fac comasate. În cadrul grădiniței mele am început o acțiune de strângere de semnături și mă gândesc să deschid o petite online, să o predau la ISJ, nu se poate continua așa. După pandemie s-au renunțat mult la legile dinainte de această perioadă și mereu pe baza că au prea multe zile de concediu sau nu sunt plătiți. Pe noi părinții nefericiți cine ne plătește concediile fără plată și/sau concediile medicale luate aiurea să putem avea grijă de copilași să nu ne de-a afară de la locul de muncă?”, ne-a mai transmis mămica.
În anii trecutți, anterior pandemiei, atât creșele cât și grădinițele erau închise pe rând, respectiv o parte în luna iulie și o parte în luna august, astfel că părinții care nu aveau alte opțiuni puteau să îi ducă la grupe comasate. Din păcate acum s-a renunțat la această practică și părinții trebuie să găsească soluții pentru o lună cât timp sunt închise creșele și grădinițele.