Grădinițele private au găsit o portiță legislativă pentru a-și continua activitatea și după ce Guvernul a descis să închidă grădinițele și școlile. Deoarece activitatea after-school-urile nu a fost suspendată, multe dintre grădinițele private s-au transformat peste noapte în ”centre educaționale”. Astfel, copiii merg în continuare normal la grădiniță, în timp ce părinții care au copii la grădinițele de stat caută disperați soluții pentru ei.
”Am o nelămurire pe tema after-school-urilor. Consider că faptul că au rămas deschise reprezintă un exemplu de tratament preferențial și de accentuare a inegalităților sociale. Sunt de acord că probabil pot lua mai multe măsuri de siguranță față de o grădiniță mică și lipsită de fonduri, dar nu s-a găsit nicio alternativă pentru copiii care au fost nevoiți să stea acasă. În același timp, ambele medii ar putea deveni focare. Dacă ai bani, ești imun la SARS-CoV-2?”, potrivit unui părinte clujean.
Părinții clujeni consideră că în acest fel se creează o discriminare între copii, care de mici află că unii beneficiază de tratament preferențial doar pentru că au bani.
Sunt deschise toate asa zisele ‘centre de educatie’ ( de fapt gradinite care nu sunt inregistrate ca functioneaza ca si gradinite, ci au alte denumiri, ‘learning centre’, centru educational. Deci Romania..tara unde legile se aplica doar pe unii. Este o scăpare a legii si grădinițele private au profitat ca sa-si poată continua activitatea, transformându-se in centre educaționale.
Se pare ca in grădinițele private nu ar circula virusul E clar ca in acest moment, copiii din Romania nu mai au egalitate de șanse Cum ii explici copilului ca el nu merge la grădinița, dar copilul vecinului merge, ca no, el e in categoria privilegiata. Mi-e scârba de tot ce se intamplă…
Pe bună dreptate părinții sunt revoltați de aceste decizii fără niciun fundament al autorităților. Închid grădinițele, dar lasă deschise creșele și after-school-urile. Ca și cum virusul circulă în mod preferențial doar în grădinițele de stat.
”Eu am stat si m-am gandit. cresele de stat,grădinițele private,afterschooluri deschise, grădinițe de stat si scoli închise,mie imi una imi da cu virgula:) pai virusul nu circula la creșe,grădinițe private?doar la cele de stat?:) pai daca inchizi închide tot domle,ce i cu discriminarea asta?”, se întreabă un alt părinte.
Cum motivează premierul Orban această decizie? Victor Orban a declarat că nu au exsitat informații potrivit cărora ar fi existat cazuri în after-school-uri astfel că a permis funcționarea lor în continuare. Premierul susține că aici au fost respectate măsurile. Însă sunt multe grădinițe de stat care la fel au respectat măsurile, nu au înregistrat cazuri însă acestea au fost închise. Acesta este un alt argument care dovedește că autoritățile bâjbâie, nu reușesc să gestioneze pandemia și iau decizii care nu sunt documentate.
“Și grădinițele vor fi închise. Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor. În ceea ce priveşte after-school-urile, ştiţi că am permis funcţionarea tipurilor de after-school încă din perioada vacanţei şcolare. Din informaţiile pe care le avem au fost respectate măsurile şi nu au fost cazuri în zona after-school-urilor. Cel puţin pe analizele pe care le-am primit nu au fost cazuri, ceea ce înseamnă că au respectat regulile. Sunt mulţi părinţi care efectiv sunt ajutaţi de aceste after-school-uri ca să poată să-şi desfăşoare activitatea profesională şi atâta timp cât ele nu au generat infecţii suplimentare nu au considerat că este necesar. Ele nici nu au fost incluse în hotărârea de Guvern şi în ordinul ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii”, a spus premierul.