In vizor

Parintele Tofana revine. Miercuri a tinut prelegeri despre casatorie: "Lasati aventurile la o parte!"

Cel mai potrivit partener pentru casatorie trebuie sa nu aiba mai mult de 27 de ani, sa aiba aceeasi pregatire si credinta, sa fie virtuos, si, foarte important, sa nu fie „preocupat de imbracamintea indecenta”. Acestea au fost cateva din reperele sugerate de parintele profesor Stelian Tofana in cadrul conferintei „Cand si cu cine ne casatorim – Ce ne spune biblia”. O sala arhiplina a asistat cu sufletul la gura la sfaturile prelatului, izvorate din invataturile bisericii si mai ales din experienta de duhovnic a vorbitorului. Fara a fi la fel de spectaculoasa ca precedentele cuvantari despre homosexuali, divort sau avort, prelegerea a adus in anul 2015 cateva puncte de vedere interesante asupra casatoriei, de la rolul postului in gasirea alesului, la conditia de a fi virtuos sau nocivitatea hainelor sexy. la final, recitalul tenorului Costel Busuioc a fost un adevarat delir. 

Conferinta despre casatorie a parintelui Tofana a strans mai multi oameni ca niciodata. Cu 20 de minute inainte de ora anuntata toate locurile erau ocupate si deja se umleau si culoarele dintre scaune. Au venit de aceasta data multe persoane in varsta, dar si multi studenti si oameni tineri, multi cu copii in brate. 


Pe margini s-a starnit rumoare, multi privindu-i piezis pe cei care au “prins locuri”. 

“N-as zice nimic, dar mi-e de oamenii astia batrani. Uite cati sunt! Nu puteau ei sa stea acasa, la ce au venit aici sa ocupe locuri”, spune un barbat  de vreo 30 de ani de pe marginea din stanga catre “vecina” de culoar.

In sfarsit, evenimentul incepe la ora anuntata. Moderatorul Mihai Coste, coordonator de programe in cadrul Asociatiei Crestine “Agape” a facut obisnuita introducere in care se arata scopurile actiunii, in termeni dimplomatici, precum si scuzele Mitropolitului ca nu a putut veni, fiind invitat la o alta manifestare. 

“Va multumim ca in acest timp ne vom stradui sa pastram linistea, parasind cat mai putin incinta, supraveghind indeaproape copiii si oprind telefoanele mobile. In mod deosebit ii multumin IPS Andrei Andreicut Mitropolitul Clujului pentrusustinerea oferita desfasurarii evenimentelor din cadrul seriei de Conferinte pentru Familii. Nefiind prezent in localitate, dansul nu a putut fi prezent in mijlocul nostru, dar ne pomeneste in rugaciunile sale”, a spus Coste. 

“Nu ma asteptam sa fie atat de multa lume la aceasta conferinta, dar subiectul intereseaza pe toti. Prezenta dumneavoastra intr-un numar atat de mare este un semn care arata ca impreuna putem sa miscam societatea in care traim. Putem sa ne schimbam pe noi insine, sa avem un rol in aceasta societate in care traim si putem sa o determinam. E o bucurie imensa pentru mine sa vad aceasta sala arhiplina”, a rostit parintele. 

Acesta a subliniat ca tema abordata “nu e deloc usoara”. 

“Sa stiti ca primesc multe mesaje care spun ca “parinte profesor, vin sa va ascult ca sa vad cum sa ma casatoresc bine”. Altii spuneau “parinte profesor, vin sa va ascult ca sa vad daca m-am casatorit bine”. Si unora si altora le-am spus ca nu pretind sa dau solutie, dar o sa incerc sa ofer cat de multe puncte de recflectie. Solutiile sunt in afara noastra, vin din exterior. Ne sunt date, trebui sa ne conformam sau nu, daca vrem sa atingem un rezultat. Punctele de reflectie ne ajuta sa fim noi insisi solutia”, a spus parintele profesor in deschidere.

Parintele a subliniat apoi date din activitatea celor de la Agape, iar finalul acestei parti a fost rostit cu lacrimi in ochi. 

“Concomitent se desfasoara aici, in Cluj,  o alta mare actiune pentru viata, o actiune de cativa oameni, care stau acolo doi-trei, si mai tineri, si mai varstnici. Stau cu o pancarta in fata unui cabinet spunand “nu omorati copilasii”. Nu m-am consultat cu ei, nu stiu daca am voie sa spun, dar raspunsul acelui cabinet s-a transformat intr-o minune. De aceea, acolo, de 20  de zile nu mai exista moarte. Nu mai sunt rupti copilasi in doua, in trei, in zece! Chiar daca maine ar reveni activitatea mortii, in 20 de zile 20 de vieti au fost salvate. Si aceasta inseamna ceva, mai mult decat nimic. Iata ce putem sa facem impreuna! Sunt convins ca in constiinta toturor acelor medici s-a auzit vocea lui Dumnezeu. Enorm de mult putem sa facem impreuna, si societatea are nevoie de noi, de absolut toti, de misionari in ea, adica in lume”, a adaugat preotul. 

Au fost enumerate apoi temele abordate pana atunci, de la homosexualitate la divort sau avort, toate tratate in termeni biblici. 

“Societatea de astazi a oferit si ofera atatea tipare pentru casnicie, pentru incropirea unei casnicii, dar acele tipare au devenit extrem de moderne si de necrestine! Tiparele societatii de astazi pentru casatorie sunt cele legate de avere, de tipuri, de pozitie sociala, de sex, asa cum vedem pe toate canalele, de erotism etc. Dar unicitatea unui suflet ca si criteriu de casatorie a devenit de mult si pentru multi astazi, din pacate o simpla poveste. Tocmai estentialul a devenit o poveste”, a  atras atentia preotul. 

Toate aceste tipare au fost apoi detaliate. Una peste alta, cei prezenti au fost sfatuiti sa nu se lase influentati in decizia de a se casatori nici cand vor avea casa, nici cand vor avea bani, acestea nefiind criterii valabile. 

“Daca esti la 26, 27, 30 de ani si din varii motive nu ai un serviciu stabil. Intreb eu atunci: cand te vei casatori? Chiar daca simti sa ai alaturi persoana care iti este jumatate. Cand vei avea un serviciu stabil? De aceea, casatoria nu tine de dobandirea unui serviciu. Dobandim impreuna un serviciu si ne ajutam impreuna. De aceea, dragi tineri, scoateti de pe agenda dvs ideea ca va casatoriti cand veti avea un serviciu. Nu putem sa aruncam toata speranta noastra intruchipata intr-un om in spatele posibilului sau imposibilului serviciu”, a spus parintele. 

Banii au fost urmatoarea tema adusa in discutie in acest context. 

„Banii ar trebui sa fie ultimul lucru care sa joace un rol in incropirea unei casatorii. Ultimul lucru. Banii ii facem impreuna, cat ne trebuie sa traim decent, noi si copiii nostri. Nu urmariti acest lucru! Nu aveti in vedere banii cand vreti sa porniti la drum impreuna cu o persoana. Asadar, nu ne casatorim cand nu avem si nici cand avem bani! Cand avem o casa ne putem casatori? Nu stim cand vom avea. Dar putem construi o casa alaturi de celalalt. Asadar, nu ne casatorim cand avem o casa, ci atunci cand suntem pregatiti sa o construim impreuna!”, a rostit Tofana. 

Astfel, bogatia poate oferi o „fericire iluzorie”, iar saracia arunca semne de intrebare asupra vredniciei potentialului partener.

Despre varsta potrivita pentru casatorie, preotul a declarat raspicat ca e cea „in jur de 27 de ani, maxim 30 de ani”.

„Va spun si ca duhovnic, va spun si ca preot, va spun dintr-o experienta a vietii: nu ne casatorim la varsta adolescentei, atunci cand toate visele le vedem ca realitate, iar dimineata vedem ca nimic nu e adevarat. Atunci sunt lacrimile cele mai amare si visele cele mai fantastice. Apoi, mergem sa ne desavarsim studiile, la facultate. In anii acestia de studentie ne cladim viitorul, pregatindu-ne profesional, indiferent ca mergem sau nu la facultate. Tot atunci, incepem sa ne deschidem ochii, sa gasim persoana cu care facem pasul in viata. De asta le spun studentilor mei sa incerce sa-si consolideze alegerea de pe bancile facultatii, mai tarziu va fi foarte greu sa isi gaseasca o persoana. Lasati aventurile la o parte, fiti realisti! Mai tarziu, dupa 30 de ani, incep problemele de ordin biologic, se intra in alta in etapa a vietii si problema dobandirii unui copil, a doi copii, incepe sa aiba multe semne de intrebare”, a explicat preotul. 

Si mai problematica decat toate acestea ar fi, potrivit parintelui, casatoria cu o persoana de alta credinta, sau, mai rau, cu un necredincios.

„Nu recomand sa va casatoriti cu tineri sau tinere dintr-o alta traditie, cu o alta religie. Dragostea e oarba, sentimentele nu trec niciodata”, a spus preotul. 

Un alt criteriu invocat in alegerea partenerului a fost nivelul de pregatire, care trebuie sa fie cam acelasi la amandoi, pentru ca, altfel, „umilinta e prea mare”. A urmat intrebarea „cu un pacatos sau cu un virtuos?”.

„Si aici trebuie foarte multa sarguinta, analiza si stapanire si foarte multa atentie la viata respectivei persoane. Sunt pacate si pacate, sunt nuante ale pacatele. In documentarea mea am vazut tot felul de concluzii ale unor medici, preoti si psihologi ale categoriilor de persoane. Le-am lasat la o parte, dar trebuie sa luati aminte. In primul rand e nesinceritatea. Apoi, nedepasirea trecutului. Cu o persoana care nu a trecut peste trecutul sau nu va legati, nu e un om puternic. Maine, prezentul de azi va fi trecut si nu il va putea depasi. Preocuparea de bautura, la fel. Nu ne casatorim cu un betiv, cu un pacatos. Toate din viata de duhvnic am incercat sa le aduc in fata dumneavoastra. Se vede de departe cine e preocupat de bautura. Nu faceti pasul cu aceasta persoana. El sta rezervat, stiind ca daca face un pas mai departe poate fi observat si ca persoana de langa el poate face pasul inapoi. Dupa casatorie poate isi va da drumul pornirilor. Sa stiti ca nimic nu creeaza mai mult o viata de iad intr-o casnicie mai mult decat bautura”, a mai spus parintele. 

Urmatorul criteriu de evitat in alegerea partenerului a fost „imbracaminte indecenta”. 

„Foarte multa lume a pus acest lucru ca punct de reflectie inaintea casatoriei. Sigur, sunteti tineri! Sigur ca nu o sa te imbraci la 25 de ani ca la 50 de ani. Dar atentie la imbracamintea indecenta! Daca astazi te imbraci asa cum adesea se spune in limbajul de astazi, al trotuarului, sexy, maine faci la fel, poimaine la fel, la un moment dat se va intreba prietenul tau sau prietena ta „de ce o faci, cand eu nu sunt preocupat de acest lucru?”. Mari semne de intrebare in casnicie se ridica atunci cand unul dintre cei doi este preocupat de imbracaminte indecenta! Toate acestea sunt probleme care ridica discutii in multe familii. Nu spune nu unei astfel de persoane, dar lasa-ti multe semne de intrebare, daca, intr-adevar, aceasta preocupare este numai pentru tine. Si nu vreau sa merg mai departe, banuiti ce vreau sa spun”, a spus parintele profesor. 

Pentru cei care se intreaba unde iti poti gasi pereche, parintele Tofana sugereaza locuri precum cel in care lucrezi, cel in care studiezi, unde mergi. 

„Sau unde ti-l descopera Dumnezeu. Rugaciunea si postul sunt ghidaje spre locul sau omul respectiv. Nu uitati, dragi tineri, sa va rugati. Nu uitati sa va luati din zilele de post, o miercure, o vinere, daca nu amandoua. Intotdeauna o zi de post sa fie pentru cineva. In virtutea traditiei, tinem post fara un scop, dar trebuie sa postim o zi pentru mama, o zi pentru tatal, pentru copilul meu, un prieten care o problema, fratele sau vecinul meu. S-ar putea sa aduni mai multe zile de post decat sunt zilele saptamani si asta sa fie adevarata pregatire. Iti scoate Dumnezeu apoi omul in cale”, a sugerat prelatul. 

Tenorul Costel Busuioc a cantat pricesne apoi in pauza dintre prelegere si sesiunea de intrebari si raspunsuri.

Emotia serii a fost insa interpretarea piesei Nessun Dorma de catre faimosul tenor, la cererea parintelui Stelian Tofana.

Intre intrebarile aduse din sala prin intermediul unor biletele a fost daca fata poate fi mai in varsta decat baiatul. 

„Da, poate fi, dar nu cu mai mult de 2-4 ani, pentru ca e vorba de biologicul care se impune”, a raspuns preotul. 

Altii au intrebat ce se intampla cu cei care nu se inscriu in tiparele descrise in cadrul conferintei, daca depasesc varsta de 27 de ani sau au gasit pe cineva cu alta credinta. 

„Pe cat este posibil, sa fie evitate din start astfel de diferente. Nu inseamna ca doua persoane de religii diferite nu se pot casatori. Nici vorba. Dar efortul lor va fi foarte mare, jertfa lor foarte mare si foarte multe circumstante din jur vor contribui la o casnicie framantata in acest sens. Dimezeu are solutii dincolo de religii, de credinte confesionale. Acestia nu trebuie sa dispere, dar au un jug greu la care trebuie sa traga”, a spus prelatul. 

La final, Costel Busuioc a mai cantat cateva piese, recitalul terminandu-se apoteotic cu „Ave Maria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *