Analiza

Părintele Stelian Tofană: „Sfântul Andrei trebuie cinstit prin credință, respect, rugăciune, și nu prin chefuri, zile onomastice, mâncare și băutură excesivă!”

„Sfântul Andrei” reprezintă, în zilele noastre, de cele mai multe ori, doar un motiv de sărbătoare onomastică, o bucurie prin prisma faptului că ziua este, în mod oficial, nelucrătoare, fiind sărbătorită astfel, de regulă, prin chefuri asezonate cu multă mâncare, stropite cu mult alcool. „Sfântul Andrei” a devenit, așadar, doar o sintagmă sinonimă cu: „o zi liberă”, „chef de ziua lui Andrei”, pierzându-și complet semnificația religioasă, creștină. 

Ziar de Cluj l-a rugat pe părintele Stelian Tofană să explice semnificația profundă a sărbătorii de astăzi și cum ar trebui să fie sărbătorit „Sfântul Andrei” de către credincioși:

„Ziua de 30 noiembrie este o zi importantă pentru România, pentru românii de pretutindeni, pentru că îl serbează pe întemeietorul creștinismului pe pământul românesc. Sfântul Apostol Andrei a fost, potrivit tradiției creștine, unul dintre apostolii care au propovăduit în ținuturile noastre, în ținutul Dobrogei de astăzi. Există atâtea toponime, există atâtea alte cuvinte, în special din acea parte, care poartă numele Sfântului Andrei, de unde rezultă că Sfântul Andrei a propovăduit în părțile noastre. Așadar, creștinismul nostru românesc este de origine apostolică, de aceea este foarte importantă această sărbătoare. Am fost încreștinați de către Apostolul Andrei, fratele Sfântului Apostol Petru, Apostolul Andrei fiind primul chemat de către Domnul nostru Iisus Hristos la a-l urma la apostolat, la a-i contempla persoana. 

Românii de astăzi și noi toți ar trebui să-l sărbătorim pe Sfântul Andrei într-un cadru de cinstire și de sărbătoare națională pentru că creștinismul, Evanghelia adusă de Apostolul Andrei pe teritoriul nostru, pe teritoriul daco-geților, strămoșii noștri, a însemnat ca mesaj universalitatea ei, adică Evanghelia este pentru toate neamurile, pentru toate popoarele.

Românii ar trebui să-l sărbătorească cu pioșenie, mai ales că este și post, și cu demnitatea că originea credinței lor este apostolică. Această sărbătoare le spune și altora ce înseamnă această credință a noastră, originea ei, demnitatea ei apostolică. 

Sărbătoarea de astăzi trebuie cinstită prin credință, prin respect, prin rugăciune, și nu prin chefuri, zile onomastice, prin beții, băutură excesivă, mâncare excesivă, pentru că este post, iar Sfântul Andrei a fost un martir al lui Iisus, care și-a încheiat viața prin suferință.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *