Din oras

Parcul Etnografic din Hoia a intrat într-un amplu proces de revitalizare și extindere

Proiectul de revitalizare a Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia a debutat prin intermediul unei investiții de cca 12 milioane de euro și urmează să fie extins cu o suprafață de 30 de hectare. Lucrările au început prin amenajarea peisagistică a pajiștii de est, prin plantarea primilor 58 de copaci, carpen, brad și pin. În total, nu mai puțin de 1200 de arbori vor fi plantați pentru a delimita zona de agrement de parcul industrial din vecinătate.

În principal, în cadrul proiectului ce vizează Pădurea-Parc Hoia urmează a fi amenajate pajiștea cu scenă în aer liber, promenada Muzeului Etnografic, Bike – Park Hoia, locuri de joacă pentru copii, o pârtie de săniuș, trasee pentru biciclete și alei pietonale, un circuit de gimnastică în aer liber cu sistem de iluminat nocturn, locuri speciale pentru picnic și grătar, parc canin etc. 

Totodată, urmează a fi realizate drumurile și aleile de acces, un spectaculos sat de vacanță în cadrul căruia toți cei interesați vor putea deprinde meșteșuguri tradiționale, un centru pentru vizitatori și o clădire administrativă. 

„Am dat startul unui proiect unic la nivel național, care vizează, în principal, creșterea calității vieții clujenilor. Prin ineditul multora dintre componentele sale, această pădure-parc va deveni un important punct de atracție și locul ideal de practicare a numeroase activități în aer liber”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Consiliul Județean Cluj a început proiectul de revitalizare și extindere a primului muzeu etnografic în aer liber din România, Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Hoia. Prin intermediul unei investiții de circa 12 milioane de euro, acesta va fi extins cu 30 de hectare, urmând a avea o suprafață de 42 de hectare, aproape triplă față de cea actuală.

Ziar de Cluj semnala necesitatea acestui proiect încă din septembrie 2019, atunci când acesta se afla în faza de concepție și proiectare. 

„Aici avem o zonă verde imensă și vrem să vedem cum le putem pune în valoare prin trasee pentru ciclism, puncte de observație păsări, zone de odihnă.

Unul din elementele care se doresc prin acest proiect este faptul că aleea din muzeu care acum are și acces auto va deveni pietonală.

Se va încerca reabilitarea a tot ce înseamnă strada Nicolae Pătrașcu și legătura cu Tetarom I. Se va amenaja și o intersecție cu Tăietura Turcului, s-a prevăzut o pasarelă care va face legătura cu strada Vânătorului. Locuri de parcare sunt amenajate jos la Tetarom aproximativ 100 de locuri plus 70 se vor realiza pe Nicolae Pătrașcu”, declara în toamna anului trecut Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.

CITEȘTE ȘIParcul Etnografic din Hoia se extinde. Vor fi create alei pietonale și o pasarelă de legătură cu strada Vânătorului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *