De cartier

Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai

Scris de 553

Clujenii continuă să semnaleze autorităților modul în care se realizează toaletarea arborilor din municipiul verde. Mai mult, lucrările de modernizare a Parcului Armătura par să se fi lăsat cu tăieri de arbori valoroși. S-au păstrat fâșii verzi de-a lungul drumului, iar o bună parte a spațiului se «amenajează».

Întrebat în privința modului în care decurg lucrările de modernizare a Parcului Armătura, în condițiile în care clujenii au semnalat tăierea arborilor bătrâni, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că arborii sănătoși au rămas neatinși, iar procedura de reabilitare a zonei presupune respectarea anumitor condiții.

Ce se întâmplă în Parcul Armătura – s-au tăiat copaci bătrâni, valoroși, după cum arată clujenii? – a fost intervenția moderatorului.
„Este o suprafață de peste 3,2 hectare, sunt investiții pe fonduri europene.
Era o zonă mai puțin favorabilă și parcul nu era frecventat pentru că nu arăta bine, acum se modernizează, împreună cu Parcul Feroviarilor.
Nu s-au tăiat arbori sănătoși, dar trebuie să înțelegem că sunt anumite condiții în care sunt tăiați arborii, ca să nu fie pericol public.
Dacă facem modernizări în mijlocul trotuarului, de exemplu, un arbore nu poate fi relocat, se plantează în locul lui altul.
Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio telefonice locale.

Reconstrucția parcului a debutat în iulie 2021, iar lucrările ar trebui finalizate în prima parte a anului viitor.

În aprilie 2022, administrația Boc anunța plantarea unui număr de 1 425 de arbori de talie mare pe parcursul acestei primăveri, în diverse zone ale orașului.

Obiectivul autorităților este ca până în 2030 să planteze un total de 100.000 de arbori.

Din păcate, platanii plantați de autorități fac casă bună așa-numitului tigru de platan (Corythucha ciliata), iar tratamentele fitosanitare, care sunt eficiente pentru combaterea altor insecte, nu au efecte semnificative asupra tigrului de platan, context în care insectele se înmulțesc în spațiul verde spre disconfortul clujenilor.

Proiectul de peste 16 milioane de lei fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate pe malul Someșului, în zona Parcului Armătura, reabilitarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi velo pe malurile râului, realizarea unui podeţ velo-pietonal peste pârâul Nadăş, precum și amplasarea de mobilier urban/rasteluri de biciclete, plantarea de noi arbori.

Potrivit imaginilor publicate de pagina Legat de Cluj/youtube.com, proiectul de revitalizare a Parcului Armătura din cartierul Iris înregistrează progrese.

sursa foto: captură legatdecluj/youtube.comULTIMA ORĂ

 • Acum 15 mins Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 5 hours Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 18 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 1 day General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 1 day In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 1 day Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 1 day In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 2 days Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 2 days Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 2 days Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 2 days Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 2 days PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 2 days Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE