De cartier

Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai

Clujenii continuă să semnaleze autorităților modul în care se realizează toaletarea arborilor din municipiul verde. Mai mult, lucrările de modernizare a Parcului Armătura par să se fi lăsat cu tăieri de arbori valoroși. S-au păstrat fâșii verzi de-a lungul drumului, iar o bună parte a spațiului se «amenajează».

Întrebat în privința modului în care decurg lucrările de modernizare a Parcului Armătura, în condițiile în care clujenii au semnalat tăierea arborilor bătrâni, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că arborii sănătoși au rămas neatinși, iar procedura de reabilitare a zonei presupune respectarea anumitor condiții.

Ce se întâmplă în Parcul Armătura – s-au tăiat copaci bătrâni, valoroși, după cum arată clujenii? – a fost intervenția moderatorului.
„Este o suprafață de peste 3,2 hectare, sunt investiții pe fonduri europene.
Era o zonă mai puțin favorabilă și parcul nu era frecventat pentru că nu arăta bine, acum se modernizează, împreună cu Parcul Feroviarilor.
Nu s-au tăiat arbori sănătoși, dar trebuie să înțelegem că sunt anumite condiții în care sunt tăiați arborii, ca să nu fie pericol public.
Dacă facem modernizări în mijlocul trotuarului, de exemplu, un arbore nu poate fi relocat, se plantează în locul lui altul.
Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio telefonice locale.

Reconstrucția parcului a debutat în iulie 2021, iar lucrările ar trebui finalizate în prima parte a anului viitor.

În aprilie 2022, administrația Boc anunța plantarea unui număr de 1 425 de arbori de talie mare pe parcursul acestei primăveri, în diverse zone ale orașului.

Obiectivul autorităților este ca până în 2030 să planteze un total de 100.000 de arbori.

Din păcate, platanii plantați de autorități fac casă bună așa-numitului tigru de platan (Corythucha ciliata), iar tratamentele fitosanitare, care sunt eficiente pentru combaterea altor insecte, nu au efecte semnificative asupra tigrului de platan, context în care insectele se înmulțesc în spațiul verde spre disconfortul clujenilor.

Proiectul de peste 16 milioane de lei fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate pe malul Someșului, în zona Parcului Armătura, reabilitarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi velo pe malurile râului, realizarea unui podeţ velo-pietonal peste pârâul Nadăş, precum și amplasarea de mobilier urban/rasteluri de biciclete, plantarea de noi arbori.

Potrivit imaginilor publicate de pagina Legat de Cluj/youtube.com, proiectul de revitalizare a Parcului Armătura din cartierul Iris înregistrează progrese.

sursa foto: captură legatdecluj/youtube.com