De cartier

Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai

Scris de 857

Clujenii continuă să semnaleze autorităților modul în care se realizează toaletarea arborilor din municipiul verde. Mai mult, lucrările de modernizare a Parcului Armătura par să se fi lăsat cu tăieri de arbori valoroși. S-au păstrat fâșii verzi de-a lungul drumului, iar o bună parte a spațiului se «amenajează».

Întrebat în privința modului în care decurg lucrările de modernizare a Parcului Armătura, în condițiile în care clujenii au semnalat tăierea arborilor bătrâni, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că arborii sănătoși au rămas neatinși, iar procedura de reabilitare a zonei presupune respectarea anumitor condiții.

Ce se întâmplă în Parcul Armătura – s-au tăiat copaci bătrâni, valoroși, după cum arată clujenii? – a fost intervenția moderatorului.
„Este o suprafață de peste 3,2 hectare, sunt investiții pe fonduri europene.
Era o zonă mai puțin favorabilă și parcul nu era frecventat pentru că nu arăta bine, acum se modernizează, împreună cu Parcul Feroviarilor.
Nu s-au tăiat arbori sănătoși, dar trebuie să înțelegem că sunt anumite condiții în care sunt tăiați arborii, ca să nu fie pericol public.
Dacă facem modernizări în mijlocul trotuarului, de exemplu, un arbore nu poate fi relocat, se plantează în locul lui altul.
Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio telefonice locale.

Reconstrucția parcului a debutat în iulie 2021, iar lucrările ar trebui finalizate în prima parte a anului viitor.

În aprilie 2022, administrația Boc anunța plantarea unui număr de 1 425 de arbori de talie mare pe parcursul acestei primăveri, în diverse zone ale orașului.

Obiectivul autorităților este ca până în 2030 să planteze un total de 100.000 de arbori.

Din păcate, platanii plantați de autorități fac casă bună așa-numitului tigru de platan (Corythucha ciliata), iar tratamentele fitosanitare, care sunt eficiente pentru combaterea altor insecte, nu au efecte semnificative asupra tigrului de platan, context în care insectele se înmulțesc în spațiul verde spre disconfortul clujenilor.

Proiectul de peste 16 milioane de lei fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate pe malul Someșului, în zona Parcului Armătura, reabilitarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi velo pe malurile râului, realizarea unui podeţ velo-pietonal peste pârâul Nadăş, precum și amplasarea de mobilier urban/rasteluri de biciclete, plantarea de noi arbori.

Potrivit imaginilor publicate de pagina Legat de Cluj/youtube.com, proiectul de revitalizare a Parcului Armătura din cartierul Iris înregistrează progrese.

sursa foto: captură legatdecluj/youtube.comULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Din oras
  Cum sa castige U Cluj la Petrolu’ cand Tescan, Gorcea si Fernandes au rupt barul de la crasma Caro cu doua zile inainte de meci si Ispas a “durmit” beat cu capul pe ruleta in cazino?
 • Acum 6 hours Din oras
  Domnule Tise, iesiti din globul de cristal ca va inecati de la atat fum de trabuc si respirati realitatile cu care se confrunta CETATENII!
 • Acum 15 hours In vizor
  Maricel Păcuraru, patronul condamnat pentru corupție al Realitatea Plus, susține că a intrat în afacerea imobiliară controlată de apropiații Elenei Udrea la Cluj, împreună cu Bobby Păunescu
 • Acum 16 hours Politica
  Parlamentul votează luni revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită
 • Acum 16 hours Sanatate
  PENTRU CE MAI PLĂTIM ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE? O nouă taxă propusă de Ministerul Sănătății: pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti pentru acest serviciu
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 18 hours Politica
  PSD îl chestionează public pe ministrul Virgil Popescu, despre taxarea prosumatorilor acuzându-l că pune frână dezvoltării energiilor regenerabile
 • Acum 19 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 20 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 2 days Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 2 days In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 2 days In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 2 days General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE