Reportaj

Parcul 14 Iulie, zona verde pictată în culorile nepăsării și ruginii

Parcul 14 Iulie nu este decât o imagine în oglindă a preocupării afișate de Primăria Cluj-Napoca pentru zonele verzi: parcul a fost cosmetizat, iar rugina a fost acoperită de vopsea ieftină. Investiții minime pentru părinții cu copii mici. Degradare și nepăsare sunt cuvintele ce surprind modul în care a ajuns să arate un parc uitat de autorități. 

Semnele degradării sunt peste tot: băncile sunt uzate și murdare, toboganele mari și leagănele sunt mâncate parțial de rugină, iarba e neîntreținută. De altfel, terenul de baschet e crăpat și denivelat. Nu e de mirare că nici o minge nu se ridică la coș, terenul fiind aproape tot timpul gol. 

Mobilierul urban este într-o stare jalnică.

restricțiile de tot felul nu lipsesc din regulamentul de utilizare 

Recent, municipalitatea clujeană a atribuit firmei Garden Center Grup SRL contractul privind proiectarea și realizarea documentanției tehnico-economice – studiu de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea Parcului 14 Iulie. 

Valoarea contractului se ridică la 36.000 lei, adică aproape 8.000 de euro din bugetul local, bani publici. 

 parcul nu a fost nici măcar împrejmuit corespunzător

iar zona verde este neîngrijită 

De bună seamă, explicația pentru care primăria s-a apucat de treabă acum este cât se pote de evidentă: campania electorală. 

Dar procesul de „modernizare” a acestui parc va începe abia anul viitor: în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 2020. 

mobilierul urban nu a mai fost curățat de mult timp

„Suntem într-un proces clar de modernizare a parcurilor și a spațiilor verzi de la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Estimarea noastră este că vom investi peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea parcurilor, fie că discutăm de Parcul Caraciale, fie că discutăm de Parcul Între Lacuri, de Pădurea Clujenilor, de Parcul Este, de Cetățuie, de malurile Someșului, de Parcul 14 Iulie, avem paractic proiecte, ca în fiecare cartier să amenajăm cel puțin un parc.

Anul viitor va veni și rândul Parcului din Piața 14 Iulie, avem un spațiu verde care are cca 5200 mp, care va fi reconvertit. Astăzi, așa cum arată spațiul verde, cum arată arborii, arbuștii, nu sunt de cea mai bună calitate, și urmează să fie modernizat.

În acest moment suntem în procesul de semnare a contractului pentru studiul de fezabilitate, pentru că toate aceste modernizări trebuie să le facem cu autorizări de construire, și orice investiție trebuie să aibă la bază un studio de fezabilitate”, a promis viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio prietenos.

Practic, conform asigurărilor date de viceprimar, până la finele lunii ianuarie 2020 trebuie să fie realizat studiul de fezabilitate, iar numai după va urma licitație de proictare și execuție, iar parcul va fi modernizat în plină campanie electorală 2020.

vopseaua a acoperit rugina, iar parcul a fost uitat de autorități

Se presupune că în privința amenajării Parcului 14 Iulie va fi organizată și o dezbatere publică, deși, dacă luăm în considerare faptul că modernizarea Parcului Farmec a început cu stângul, fără nici o dezbatere publică, fără ca primăria să urmeze pașii stabiliți initial, iar proiectul propus chiar de Dan Tarcea a stârnit nemulțumirea experților și activiștilor de mediu clujeni, atunci este foarte probabil ca Parcul 14 Iulie din cartierul Grigorescu să fie reamenajat după ureche.

CITEȘTE ȘI: Parcul Farmec, modernizat și nu prea: „Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea este de o calitate proastă!”

În iulie 2019, administrația locală anunța un proiect bombastic: amenajarea a zece parcuri pe o suprafață totală de 110 ha. Un calcul simplu arată astfel: 10 noi parcuri, până în 2030, puțin peste un an pentru fiecare parc în parte. Desigur, lucrurile nu vor decurge atât de simplu, cele mai multe dintre zonele verzi vor lua ființă spre finele următoarei decade și foarte aproape de termenul limită: 2030. Până atunci, campanie electorală și clujeni prinși între șantiere și betoane. 

Primăria Cluj-Napoca este mai degrabă specializată în proiecte imobiliare, decât în amenajarea zonelor verzi și a parcurilor din oraș. 

Un exemplu în acest sens este Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, care trebuia să se construiască pe bani europeni, iar contribuția locală să fie doar într-o mică măsură. Pe parcurs, situația s-a schimbat și în loc să fie alocați 94.000 euro (441.470 lei) din bugetul local, cât era prevăzut inițial, s-a ajuns la 2,6 milioane euro (12,1 milioane lei).

Acum, după ce în câteva rânduri edilul clujean Emil Boc a plantat copăcei care s-au uscat, proiectele „verzi” au fost scoase din sertare și reluate.

CITEȘTE ȘICartierul Tineretului – eșuat, Pădurea Clujenilor – eșuată. Pe locul celor două „cadavre” se construiește Parcul Tineretului, pe banii clujenilor, după ce Boc a promis bani europeni

Parcul Est, un proiect ce a câștigat locul trei în cadrul concursului de bugetare participativă, aspect ce obligă Primăria să finanțeze acest proiect a intrat, de asemenea, în stand by. În schimb, edilul clujean anunța în luna martie a acestui an amenajarea unui AquaPark, argumentând prin faptul că proiectul unui Aqua Park a fost solicitat de către cetățeni tot prin intermediul bugetării participative. În ciuda opoziției cetățenilor, acest proiect a fost votat de consilierii locali. 

CITEȘTE ȘIParcuri înecate în birocrație. Orașul se sufocă din lipsa spațiilor verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *