Din oras

”Parcul Feroviarilor” tot țeapă rămâne, indiferent de cât de împachetat în poze ”mumoase” este

Mai multe imagini de pe șantierul Parcului Feroviarilor din Cluj au fost postate de constructorii de la Nord Conforest. Un site de nișă chiar și-a permis să scrie că acest parc este: ”Un contraexemplu pentru Clujul betonat. Și, cu poze luate din unghiuri ”bocceliene” (să pară ”pe bogăție”) să anunțe că ”intră în recepție un parc care propune multă vegetație și pune accent pe biodiversitate. Două lacuri, 510 arbori noi, cu balot, pe lângă cei existenți, peste 30.000 exemplare vegetație de talie mică. Altfel spus, 4,96 hectare din totalul de 5,3 hectare este verde.”

Site-ul a ouat materialul și pe Clujul Civic, acesta fiind de fapt punctul de vedere al arhitecților care au câștigat concursul și ”sunt extrem de mulțumiți” de cum OSĂ arate acesta.

Cei care cunosc realitatea din teren au replicat:

”Poze reusite, din pãcate aratã jumãtãți de adevãr. Lacurile cu greu se pot numi lacuri, vegetația… Am sã caut a pozã cu parcul înainte de mãcel… au fost tãiați mulți copaci, au fost alungați sute de viețuitoare care trãiau acolo.Acum avem ” platz” mare, cu foarte puținã umbrã ( mi se pare chiar cinic, cã majoritatea pãrților în care copacii rãmaşi chiar formeazã un petic de umbrã, s- au plantat niste arbusti mici care fac imposibil ca oamenii sã se ascundã de soare. ) Despre copacii nou plantați ce sã spun? Nişte cioturi. Foarte mulți au crengi doar pe o parte. Ce coroanã vor avea?Asearã am trecut pe acolo, am vãzut cã rulourile de iarbã stau la marginea drumului şi asteaptã sã fie plantate la locul lor. Acum în noiembrie. Risipã de bani. Ce şanse are iarba aia sã supraviețuiascã?”

”Cu câtă artă aţi selectat pentru postarea asta, dintre fotografii (în articol sunt şi vreo două cu cioturile nou plantate sub numele de copaci), pe cele care arată porţiunea (extrem de restrânsă) din parc unde NU S-A TĂIAT TOT, deci ce există a rămas din vechiul parc. Despre zona de 80% din teren unde s-a pustiit înainte de a se pune role de iarbă şi arbori în balot, nicio poză. Sau nu pe Clujul Civic, unde lumea nu-i chiar aşa naivă, nici venită ieri în oraş?”

”Câtă neruşinare. Câtă dezinformare. Câtă propagandă. Câtă minciună sadea. Niciun cuvânt despre SUTELE de copaci perfect sănătoşi care au fost tăiaţi, despre RADEREA COMPLETĂ a mai bine de trei sferturi din suprafaţă pentru a face loc „noului” parc. Contraexemplu faţă de betonare, ok: mixturile asfaltice pe care le-aţi folosit pentru alei or fi având o compoziţie chimică ceva mai permisivă (dea Domnul să fie chiar permeabile); dar tot ce era natural acolo a fost eliminat, apoi s-a răscolit pâmântul până în adâncime ca să facă loc construcţiilor şi vegetaţiei. A, şi nimic despre AMPRENTA DE CARBON pe care o aduc copacii plantaţi, dezrădăcinaţi şi transportaţi de la mare distanţă ÎN LOCUL copacilor deja existenţi acolo.”

”da, au nimicit niște frumuseți de arbori.Pur si simplu ii detest pe ăștia care tot bat din gura fără sa înțeleagă nimic din ceea ce se întâmplă in jurul lor .”

”Lăsați-o mai blânduț cu laudele că tot clujeanul vede că mințiți!” Și, la replica site-ului de spălat arhitecți cum că: ”faceți un efort și mergeți acolo să vedeți”, s-a răspuns: ”chiar că am văzut, de aia v-am făcut mincinoși!”

Și acum să vizionăm imaginile publicate în 26 noiembrie de către firma Nord Conforest. Fiecare cu ce-l doare: unii să zică că nu e ”Clujul betonat” (arhitecții), ceilalți să ne arate cât beton s-a turnat (executantul).

       

Și cât de minunat de ”verde” și ”lacustru” OSĂ fie parcul, vedem din imaginea de ansamblu publicată la finalul lunii octombrie 2023 (nu ți-ar fi rușine. băi, Lespuc, să vinzi căcaturi drept realitate!):

Ziar de Cluj a scris despre această țeapă ”de verde” în 20 octombrie. Intrați pe material și veți vedea cum arăta Parcul Feroviarilor înainte de ”amenajare” și cum arată acum după chelirea ”ecologică”:

Parcul Feroviarilor, o ţeapă “verde” înghiţită pe nemestecate de “activiştii” din Cluj

Un fel de filozofie a nimicului ecologic (dacă și cu parcă erau într-o barcă) și a lui ”vedeți ce bine au făcut în Parcul Prodan unde m-au ascultat, a făcut pentru actualdecluj.ro, ”activistul civic” Adrian Dohotaru:

„A ieșit mult mai bine decât la spanioli, dar aveau și alte sume la îndemână. Apoi, partea de mobilitate nu consider că a ieșit din moment ce cererea civică de zece ani privind legarea Armătura de Feroviarilor nu a fost respectată pietonal și velo. E bună renaturararea, dar putea fi pe alocuri și mai bună naturarea, adică păstrarea vegetației care există deja acolo. O altă discuție e legată de scala. Dacă vrem la nivel metropolitan un parc peisaj, un coridor de mobilitate metropolitan, astfel de costuri o să fie puțin fezabile pe sute, chiar mii de hectare. Nu au ieșit nici malurile, așa cum propunea tema de concurs. Ce zic nu e un reproș la adresa proiectanților. Dar ideea e că putem avea și parcuri la fel de frumoase, chiar minim invazive, cum e cel pt care am insistat in trecut, la Parcul Prodan, unde costurile au fost de 100 de ori mai mici”.