Vocea ta

Parapetii metalici de la Cluj pun in pericol viata soferilor

Parapetii montati la Cluj de o parte si de alta a soselelor nu indeplinesc nici un standard, atrage atentia un cititor Ziar de Cluj. De pilda, pe varianta Zorilor-Manastur un asemenea accesoriu a fost lovit de multe ori de masini, insa nu a fost schimbat, desi municipalitatea incaseaza pentru el sume consistente de la firmele de asigurari. 

Parapetii metalici rutieri existenti in momentul de fata in oras pun in pericol viata si integritatea autoturismelor, sustine clujeanul, cu experienta in domeniu, care insa nu doreste sa isi dezvaluie numele. 

„Ce se gaseste la Cluj in acest moment este ceva de neimaginat. Si ce este mai tragic este ca se cheltuiesc bani pe parapeti pe tronsoanele reabilitate si se livreaza si monteaza niste prostii. Din cate stiu eu firma care face reparatiile, intretinerile este aceeasi firma de pe vremea lui Funar, iar licitatia organizata de Primaria Cluj este la pachet cu montarea garduletelor din jurul blocurilor. Pentru mine este foarte usor sa vad problemele acestea lucrand in domeniu, pentru toata lumea nu prezinta importanta pentru ca nu realizeaza situatia in care se afla. Parapetul trebuie sa absoarba socul in caz de impact si sa repuna masina inapoi pe carosabil”, atrage el atentia. 

Omul sustine ca nu a vazut pana acum nici macar un metru liniar in Cluj montat corect.

„Parapet inseamna un sistem de elemente, conceput in asa fel incat sa functioneze ca un TOT unitar. Se face un test de impact-crash test-care confirma daca sistemul respectiv impreuna cu un montaj corect, functioneaza optim. In Romania exista un STAS vechi unde exista toare tipologiile de parapeti. Nici unul nu respecta conditiile de crash test. U.E. ne-a recomandat si apoi obligat sa trecem la STAS european prin care sa montam parapet cu crash test, cu declaratie de performanta si cu declaratie de CE. Binenteles ca nu se restecta tot timpul”, a explicat acesta.

„Un parapet montat defectuos nu doar ca nu functioneaza corect ci din contra are un efect invers-este periculos. Aceste probleme sunt ignorate de absolut toata lumea, de la primarie la firmele de intretinere, dar si de participantii la trafic”, atage omul atentia. 

„Nu vreau sa intru in nici un scandal, nu am nici un interes economic, nu am razboaie de dus cu nimeni. Vreau doar sa trag un semnal de alarma”, a mai spus clujeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *