Din oras

Paradis culinar în centrul Clujului

Aleea Stadionului din centrul Clujului s-a transformat într-o ”bucătărie” uriașă, unde se prepară pe loc specialități culinare locale și internaționale. Chiar dacă mâncarea e scumpă, gurmanzii se predau fără rezerve în fața bucatelor delicioase și exotice. Vedeta evenimentului e burgerul, preparat în zeci de feluri, cu umpluturi clasice sau neobișnuite. Peste 60 de bucătări, sute de rețete inedite și cu nume greu de pronunțat, muzică și distracție – sunt ingredientele Street Food Festival, cel mai mare eveniment culinar din țară. 

Street Food Festival este un eveniment aflat abia la a doua ediție în Cluj-Napoca, dar care are mare priză la clujeni. Dincolo de aleile parcului Central, gurmanzii au până duminică un ”paradis” al lor plin de mirosuri amețitoare, culori și gust. O întreagă stradă a fost amenajată într-o bucătărie ambulantă unde se pregătesc fripturi, clătite și prăjituri, frigărui de berbec, burgeri, mâncare indiană, sushi, noodles. Costițele se bronzează frumos pe grătar, aluaturile se coc într-o veselie în cuptor, clătitele se rotesc cu artă.

Comercianții se întrec în a oferi specialități locale și împrumutate din bucătăriile lumii. Burgerul, un prdus american clasic e reinventat și adaptat la cultura locală. De exemplu, bucătarii de la The Little Greenery au umplut burgerul cu dulceață de ceapă și i-au dat nume secuiesc. Se vinde ca pâinea caldă.

”Avem un burger secuiesc, cu dulceață de ceapă, cu cașcaval afumat și cu salată verde. E specialitatea noastră. Avem și ramen, o supă japoneză făcută cu produse locale, care nu a mai fost până acum în Cluj. Oamenilor le place și se întorc”, ne spune Anda Marian, vendor la standul The Little Greenery.

Pe fotolii gonflabile, la mese, în șezlonguri sau sprijiniți de un butoi clujenii degustă clătite imense cu nutella și banane, panino, nachos, porumb fiert și se răcoresc cu băuturi de vară. 
Cei mai mulți vizitatori țin în mână un burger. Se pare că e preparatul care se vinde cel mai bine și cucerește ușor inimile pofticioșilor. Deși prețul unui burger poate trece de 30 de lei,  oamenii își fac pofta și nu se uită la bani.

,,Ne place foarte mult. Ne-am luat burger de la un nume unguresc. E foarte bun”, afirmă încântați Blanca și Dan, un cuplu care mănâncă la una din mesele de lemn. 

burger

Alții sunt cuceriți nu doar de mâncare, ci și de atmosfera de pe Aleea Stadionului. Muzica răsună pretutindeni și există o zonă de relaxare unde chefi renumiți se plimbă cu un microfon prin mulțime și discută cu oamenii pe teme culinare.

,,Atmosfera îmi place cel mai mult. Am încercat specialități de la Hădean”, mărturisește o tânără.

Burgerul, vedeta Street Food are însă și concurență. Câțiva bucureșteni veseli și povestitori au adus tocmai din Italia o rețetă de frigărui de berbec și câteva aperitive inedite care îi îmbie pe clujeni cu aspectul și gustul lor. 

,,Specialitatea noastră vine din Italia, frigăruile de berbecuț. Carnea e românească, din Sibiu, păstrăm doar rețeta din Italia. Mai avem și produse de import, mai altfel. De exemplu, mozzarella umplută cu cremă de trufe și un înveliș de cerneală de sepie. Cel mai bine se vând arrosticini ( frigăruile de berbec n.r)”, ne relatează Andrei, bucătarul de la rulota Arrosticini.

street food

Festivalul mâncării de stradă a reunit nu doar rețete nemțești, japoneze, indiene, canadiene, italiene, secuiești, ci și bucătari veniți din toate colțurile țării la Cluj-Napoca. Bucureștenii spun că locuitorii Clujului sunt mari gurmanzi și că sunt mai deschiși decât cei din alte părți să încerce mâncăruri noi.
,,Este un alt spirit aici. Lumea e mai deschisă și are răbdare să facem produsul”, declară un tânăr din București. 

Întreaga bucătărie deschisă de pe Aleea Stadionului promite un ospăț culinar extrem de scump dar bun, de care vă puteți bucura tot weekend-ul.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *