In vizor

Papusile Puck au cazut in plasa bombonicilor electorale.

Dupa „experimentul electoral” Edgar Quinet, se pare ca si centrul Clujului a fost bombardat cu bombonele electorale impachetate in promisiuni stralucitoare. Dupa ce locuitorii strazii Edgar Quinet s-au trezit ca dupa doua zile RADP-ul le-a asfaltat doar 70% din strada, riscand acum ca inbinarile intre asfalt si beton sa cedeze, urmatoarea victima a fost teatrul Puck de pe strada I.C. Bratianu care sade de secole intr-o curte bombardata.

Promisiunile au inceput acum 3 ani.

Un locatar de la etajul curtii ne povesteste istoria promisiunilor autoritatilor locale.

„Noi suntem in curtea asta de mai mult de trei ani. Tot atunci a inceput si modernizarea interiorului cladirilor si refatadizarea lor. Urma sa renoveze si curtea dar nu stiu ce s-a intamplat. Stiu ca atunci ne-au spus cei de la Primarie ca urmeaza modernizarea curtii. Modernizare care, dupa cum vedeti, nu a venit nici pana in ziua de azi. E groaznic ce se intampla aici. Am inteles ca cei de la Puck s-au inteles cu Primaria in urma sedintei de dinainte de alegeri sa se ocupe ei de modernizare in colaborare cu Primaria, mai exact de acte si ce mai trebuie. De acolo incolo, nu mai stiu ce s-a intamplat. Urma sa ne anunte pe fiecare cand sa ne scoatem masinile din curte ca sa se apuce de treaba. Momentan asteptam, desi, si cu masinile e o problema. E foarte inestetica curtea din cauza lor. Fiinca suntem, totusi, intr-o zona istorica, as fi preferat sa se transforme curtea in zona pietonala. Din pacate, nu de noi depinde asta.”

Au si ei, actorii, o limita a lor.

In fata teatrului e forfota mare. Actorii isi pregatesc speech-urile pentru viitoarele spectacole. Printre ei, un tanar care se recomanda ca fiind un simplu votant, ne explica grav situatia curtii:

„Stiu ca a fost o sedinta. Nu stiu cine ar putea sa va dea mai multe informatii (se uita ingrijorat in jur cautand o persoana responsabila de subiect). Cel mai probabil directorul teatrului are toate informatiile. Eu tot ce stiu e ca a fost sedinta, la doua zile au venit cativa reprezentanti din Primarie si au facut niste masuratori iar de atunci e liniste. Din cate am auzit, cei de la Monumente nu au fost de acord, spunand ca ei au in plan sa faca nu stiu ce aici. Din pacate, ne-am blocat din nou. E normal, au fost alegeri, trebuia sa ne ademeneasca cu ceva.”

Tanarul reclama si el problema parcarilor in curte.

„Noi avem aici cam fiecare locatar cate doua locuri de parcare. Asta teoretic, pentru ca, practic, nu se prea intampla. In plus, e inestetic. Eu nu stiu ce vor sa faca astia (cei responsabili de modernizare – nr) dar am impresia ca nu sunt din Cluj. Au o mentalitate luata din ceva satuc. Simtul estetic ne lipseste cu desavarsire. Mai mult, un lucru relativ nou e instinctul de proprietate a conducatorilor auto. Acum ceva vreme nu exista asa ceva. Mai nou, parca toata lumea a innebunit. Le e greu sa faca o zona frumoasa aici, lor le trebuie doar betoane (Primaria – nr.). Cat despre a ne intreba pe noi cum vrem sa arate zona, nici vorba. Din pacate, Primaria nu are mentalitatea asta.”

tomberoane teatru puck

Referitor la estetica curtii, votantul nostru a prezentat o alta problema apasatoare:

„Mai sunt si tomberoanele alea extrem de urate la intrarea in curte. Zilnic vin aici zeci de copii si le vad. Ce exemplu le dam noi copiiilor cu asemenea atrocitati in curtea noastra? Am incercat sa rezolvam problema, sa ingradim tomberoanele dar, din pacate, ne-am lovit de mentalitati insipide.”

Promisiuni dulci pentru votanti, copiii patriei.

Curtea e in administratia Primariei. Se pare ca demersurile pentru modernizare au durat atat de mult pentru ca Primariei i-a fost greu sa demareze procedurile de preluare. Saraca, la cat de multe probleme are, credem si noi. E complicat sa si rezolvi problemele oamenilor si sa ii si aburesti cu dulcegarii ieftine. Ca de obicei, demersurile s-au incheiat cu cateva zile inainte de alegeri asa ca, Primaria, zdup-hup, a sarit sa faca sedinta de abureala cu locatarii. Contactat telefonic, directorul teatrului, Emanuel Petran, ne-a explicat exact ce s-a intamplat:

„Primaria a fost bine intentionata, nu am ce sa ii reprosez. Chiar la cateva zile de la sedinta au venit aici cu utilaje, au facut masuratori, etc. Cand sa se apuce de treaba, insa, a venit raspuns de la Monumente ca ei au un proiect pentru intreaga zona, curtea plus cladirile, si ca vor sa faca ceva frumos aici, deci, se amana tot. Proiectul a fost facut chiar in perioada cand cei de la Monumente ne-au spus ca nu sunt de acord. El a fost trimis catre domnul arhitect Urcan, urmand ca dupa ce il pune la punct sa se ceara si acordul tuturor proprietarilor din zona. Nu cred ca se va mai intampla nimic, mai ales ca din cate am inteles va trebui toata lumea sa contribuie financiar iar proprietarii nu cred sa fie de acord. Nu ma deranjeaza ca se vrea sa se faca ceva frumos dar puteau si cei de la Primarie sa faca curtea, urmand ca dupa aceea sa intre si Monumentele sa faca restul. In fond, curtea e prioritara, nu neaparat din cauza faptului ca e inestetica, cat pentru ca e un real pericol pentru copiii care trec zilnic pe aici. Din pacate, dupa cum stau lucrurile, vom avea curte reparata peste vreo 70 de ani.”

Dumnezeul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Cluj si-a bagat iar coada.

Virgil Pop, Directorul Directiei  Judetene pentru Cultura si Patrimoniu, nu e la prima abatere in acest sens. A alungat zeci de investitori din Centru, investitori cu idei bune, care ar fi putut propulsa Centrul Clujului cu 20 de ani in fata daca el nu isi dorea cu ardoare sa fie dinozaurul patrimoniului clujean. Cazul de fata, insa, e si mai trist. Asta pentru ca in momentul in care domnia sa a declarat sus si tare ca la Puck nu se face nimic pana nu isi aplica el proiectul, de fapt, proiectul de modernizare nu exista. In cardasie cu arhitectul Urcan, a schitat repede cateva idei, urmand ca proiectul sa fie ulterior facut de arhitect, deci, parf in ochi. Chiar si locatarii curtii au declarat ca cel mai probabil toate aceste decizii au fost luate pentru a se tergiversa si mai tare lucrurile. De ce si unde e interesul, nu vom afla niciodata.

La copii nu se gandeste nimeni?

gropi teatru puck

Se pare ca lui Virgil Pop si Primariei nu le pasa de copiii care trec zilnic prin curtea teatrului. Trecand peste aspectul inestetic al tomberoanelor de la intrare, directorul teatrului a adus in discutie o problema si mai arzatoare.

„Nu mi-e de estetic, asta e. E important sa se rezolve problema gropilor si a denivelarilor. In perioada ploilor, acum cateva zile, in curtea noastra s-a facut o balta de te puteai da cu barca. Mai mult, riscul de accidente pentru copii e foarte mare. Am avut pana acum 3 copii care au cazut din cauza gropilor. Noroc ca parintii lor au fost intelegatori altfel noi eram trasi la raspundere. Zilnic ne intrebam, insa, ce se va intampla cand parintii nu vor mai intelege sau daca, Doamne ferste, un copil pateste ceva mai grav?”

Cum ar veni, incurcate sunt caile promisiunilor electorale. Mai nou, se pare ca pungile de alimente oferite „cadou” in campania electorala, s-au  transformat in proiecte de modernizare lansate cu cateva zile inainte de alegeri, proiecte care exact asa cum au venit, la cateva zile dupa inchiderea urnelor, se duc vazand cu ochii, un motiv in plus pentru administratie sa le scoata de la naftalina peste 4 ani. Urmand exemplul Edgar Quinet, cel mai probabil peste 4 ani, curtea teatrului Puck va fi asfaltata pe jumatate. Urmand ca cealalta jumatate sa o lase pentru campania de peste 8 ani, si tot asa, la infinit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *