Editorial

Papagalii de PR politic, purtătorii de necuvânt ai politicienilor, au pretenția să rescrie manualul de jurnalism și ne dau “sfaturi”despre cum se poate “verifica” o știre

Scris de 520

Azi ne râdem despre cum purtătorii de necuvânt ai politicienilor şi acoperiţii serviciilor din mass media, au pretenția să rescrie manualul de jurnalism și ne dau “sfaturi”despre cum se poate “verifica” o știre. Deşi nu e râsul nostru…

Toți indivizii și individele care nu au avut de a face cu mass media decât atunci când au încercat să o manipuleze în beneficiul angajatorilor lor politici (sau sub acoperire), toți cititorii de promptere au pretenția să rescrie manualul de jurnalism. Numele Ella Nica nu-mi zice nimic și nici nu mi-a zis până n-au băgat-o în seamă niște unii care se dau “lucea farul” ai deontologiei în presă (dar nici ei nu mai știu câți scriu editoriale sub acoperire). A trebuit să “gugălesc” ca să-mi dau seama cine e. O știre ar fi fost dacă individa (și restul fake-opinatorilor din categorie) ar avea sau ar fi avut vreodată și o slujbă în mass media (VIP nu este presă, numai în măsura în care Almanahul Gotha este presă). Una care să nu fie din zona “piarismului” politic. Una în care să fi construit știri, sau anchete, nu PR prin care să manipuleze informația în numele și pentru beneficiul angajatorului politic, nu al publicului în numele căruia pretinde acum că face “educație jurnalistică”.

Papagalii care încearcă să rescrie zilele acestea întrebările la care ar trebui să răspundă o știre, pentru a fi știre, nu fake-news, au produs, toată „cariera” lor ceea ce am definit a fi “manifestări cu presa”: comunicate de presă, defășurătoare de conferință de presă, apă plată și sărățele suficiente pe masă la jurnaliști. Papagalii aceștia nu ar fi existat fără lenea și indolența a ceea ce am definit a fi “Cooperativa de presă”, adică masa de corespondenți locali ai mass media centrale, prost plătiți și care-și serveau la crâșmă unii altora astfel de “informații” scrise de “piariștii” politicienilor locali. Într-un studiu, făcut undeva pe la începutul anilor 2000, am arătat, la o Conferință pe teme de informație a Fundației Konrad Adenauer, că capacitatea de manipulare a presei locale (şi, prin corespondenţi, a presei centrale) prin materiale “impuse”, gen: conferinţe de presă, evenimente cu presa șamd era de 82,72%. Azi Cooperativa de presă s-a mutat, la fel de nocivă, la Mediafax, la Hotnews, G4Media, ziare.com, „borcannewsweek” și în așa-zisele “asociații” de “profesioniști” “de presă locală”. Care servesc la fel de bine interesele de PR ale politicienilor şi ale celor care-i ţin sub acoperire în mass media prin “produsele” purtătorilor acestora de necuvânt.

Interesant este cum nu le ajunge manipulatul pe care l-au făcut până acum, cum trec la o treaptă superioară și vor să lovească fix în modul de realizare corectă a unei știri, rescriind “manualul” (regulile) de jurnalism. Cum încearcă, clamând că alții sunt manipulatorii, ,,să bulverseze” și mai tare consumatorul de mass media, să îi impună “standarde de judecată” a conținutului, standarde jegoase, manipulative.

Până să apară cu pretenții de “știință” acești “piarişti”, o știre era definită ca atare dacă răspunde la cinci întrebări mari și late, toate verificabile: ce, cine, când, unde, de ce. Oricum, un jurnalist adevărat, nu un cititor de promptere, sau, mai rău, un „un făcător de imagine publică”, știe că știrea este doar “fumul” care anunță vâlvătaia unei anchete. Da, s-a prăbușit acoperișul unei școli – este începutul de la o știre. Una verificabilă dacă se va răspunde la TOATE cele cinci întrebări “de manual” de jurnalism. Și, în nici un caz, la făcăturile de întrebări pe care piarista în CV-ul căreia nu se regăsește nici o slujbă în slujba mass media, le inventează acum. Ce are de a face cu: “ce, cine, când, unde, de ce”, genul acesta de triste frământări:

 • De ce a apărut informația în spațiul public?
 • De ce în acel moment și nu în altul?
 • Este parte a unui plan mai amplu de comunicare strategic (chiar și în sensul neetic al cuvântului)?
 • Cui folosește această informație? Cine are de pierdut? Este utilă pentru mine?

În primul rând, genul acesta de non-întrebări (fake-întrebări) trebuie citite în „cheia” lui “cui folosesc” cu adevărat. Păi, folosesc doar unui făcător de imagine (politică, economică, totuna). Răspunsul la aceste fake-întrebări definesc/răspund doar cerințelor unui “produs” de consum politic sau economic. Ele, aceste “întrebări”, sunt adevărat manipulare. Manipularea se face cu anatema dubiului de-asupra temei de discuție. Ori toate aceste întrebări nu răspund concret la întrebările despre adevărul în conținut al știrii: “ce, cine, când, unde, de ce”, ci ridică dubiul (îndoiala) la rang de “turnesol” al conținutului știrii.

Un acoperiș de școală s-a prăbușit. CE s-a întâmplat? CÂND s-a întâmplat? UNDE s-a întâmplat? DE CE s-a întâmplat? CINE se face vinovat? Că, de exemplu, avem nenumărate alocări financiare pentru reparații la clădirile școlare. An de an, politicienii se laudă, dar noi nu știm, tot an de an, care sunt “buzile”: cele de la șosea, cele din fundul curții sau cele care ne-au vorbit, lăudându-se, cu alocările financiare? Asta până când se întâmplă o tragedie și, Doamne ferește, se lasă și cu victime. Atunci mass media răspunde la întrebările: CE, CÂND, UNDE, DE CE și, mai ales, CINE (se face vinovat). Iar politicianul, prin intermediul purtătorului său de necuvânt, contra-răspunde cu dubiul și îndoiala semănate de aceste fake-întrebări:

 • “De ce a apărut informația în spațiul public”? Că, va răpunde „piarizdul” sau „piarizda”, în numele angajatorului său politic (sau economic, nu contează): “nu le-am dat publicitate”, „vor să mă șantajeze”, „fac presuni pe mie să le dau bani” șamd.
 • „De ce în acel moment și nu în altul”? Că, “suntem în campanie electorală”. Că, “vor să îmi atace familia”, “nu le-am dat publicitate”, „vor să mă șantajeze”, „fac presuni pe mie să le dau bani” șamd.
 • “Este parte a unui plan mai amplu de comunicare strategic (chiar și în sensul neetic al cuvântului)”? Da, bineînțeles că da. Că “suntem în campanie electorală”. Că, “vor să mă discrediteze”. “Îmi vor banii”șamd.
 • “Cui folosește această informație? Cum cui? “Adversarilor mei politici”. “Celor care vor să îmi distrugă imaginea publică”. “Îmi vor banii” șamd.
 • „Cine are de pierdut? Este utilă pentru mine?” Au “de pierdut”, firește, toate haștagurile: “Dreptatea”, “Justiția” șamd, tot ceea ce se poate scrie cu literă mare. Și, normal, nu pot fi “utile” decât inversului acestor haștag-cuvinte: minciuna, nedreptatea, injustiția, bla-bla-bla-bla!

Știm asta că, ani de zile, am avut de-a face cu astfel de insidioșenii, ori de câte ori i-am prims pe stăpânii acestor purtători de necuvânt cu chiloții în vine și cu mâna adânc înfiptă în bugetele Patriei. Așa că, mai răsfirați, băieți și fete! Mai ușor cu dezinformarea și FAKE-ul despre știri pe scări! Voi sunteți adevăratul FAKE în piața mass media!

Şi, gata!ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE