Din oras

Panourile care anunță când vine autobuzul dau rateuri, la fel ca și sistemul de ticketing. Ce spune primarul Emil Boc

În unele stații de autobuz, există panouri electronice care anunță câte minute mai sunt până vine autobuzul. De multe ori, aceste dispozitive nu funcționează cum trebuie și anunță greșit ora de sosire a autobuzului, așa că cetățenii sunt puși în încurcătură. Înainte să repare aceste panouri, Primăria vrea să monteze altele.

Unele stații din Cluj, nu sunt dotate după standardele care se cuvin unui oraș cu pretenții cum este Cluj-Napoca, iar cele care dispun de automate de cumpărare a biletelor, refugiu pentru călători sau panouri electronice de afișaj au și ele hibele lor. Dacă nu dau rateuri automatele de bilete, dau rateuri panourile. De multe ori nici măcar nu respectă programul afișat, multe din ele având întârzieri considerabile, iar altele nu pornesc pentru ultima cursă afișată. Mai mult, panourile electronice din stațiile de autobuz afișează uneori datele în limba chineză, alteori anunță cu totul alte ore de sosire a autobuzelor.

„Am pățit de mai multe ori să iau un taxi din cartierul Zorilor către Mănăștur cu alți 3 călători, din cauza că, autobuzul 43 a plecat cu cinci minute mai devreme decât era indicat”, ne-a spus Georgiana, o tânără care folosește frecvent transportul în comun.

În loc să repare erorile actualelor panouri, primarul Emil Boc se gândește să monteze alte panouri.

„Am cerut CTP (Companie de Transport Public – n.r.) să avem până pe 30 iunie, pe principalele artere, panouri informative cu timpii de aşteptare pentru autobuze. Să fie introduse măcar pe axele principale, pentru început. Este vorba despre panouri mult mai mari decât în prezent, care vor anunţa cu exactitate când soseşte autobuzul în staţie. La Operă, de exemplu, sunt câteva staţii şi călătorii trebuie să afle când vine 35 sau 46, că aceste rute mă interesează pe mine, dar şi celelalte linii”, a declarat Boc, marți, la un post de radio local.

Să sperăm că aceste panouri informative cu timpii de așteptare vor fi instalate nu doar în stațiile din zona centrală a Clujului și pe rutele de care este interesat domnul primar. Pentru un oraș cu un astfel de flux de călători, este necesar să fie montate panouri și în stațiile periferice, din alte cartiere. Primarul vrea să le ofere clujenilor și o aplicație care să îi anunțe când vine autobuzul. Sperăm ca aplicația să nu dea rateuri la fel de mari ca actualele panouri din stații.

„Vom corela datele şi le vom cuprinde într-o aplicaţie. Autobuzele noi au GPS, aşa că e uşor. Oamenii vor şti de acasă câte minute mai au de aşteptat şi vor pleca spre staţie când vine autobuzul. Clujul trebuie să fie model de bune practici. E o altă formă de a arăta respect faţă de cetăţean”, a subliniat primarul Clujului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *