Razvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul UBB, a fost numit ieri consilier onorific al secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, reputat medic epidemiolog și de boli infecțioase, este primul secretar de stat numit de Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Va avea pentru perioada următoare responsabilități pe gestionarea crizei și campania de vaccinare, potrivit ministrului Voiculescu.
Ziar de Cluj a realizat astăzi un interviu cu profesorul Răzvan Cherecheș, pentru a afla în ce va consta activitatea sa, în cadrul Ministerului, în calitate de consilier onorific, ce măsuri intenționează să propună, care măsuri consideră că sunt greșite, dintre cele adoptate până acum, dacă recomandă vaccinarea, care este opinia specialistului în privința eventualelor efecte adverse ale vaccinurilor, dacă vaccinarea, așa cum se realizează acum, ne va ajuta să trecem mai rapid peste pandemie și cât va mai ține pandemia:
Ziar de Cluj: În ce va consta activitatea dumneavoastră, în calitate de consilier onorific, și ce măsuri intenționați să propuneți?
Răzvan Cherecheș: Ei or să mă întrebe ce părere am referitor la măsurile pe care vor să le facă și pe urmă or să le aplice sau nu.
Ziar de Cluj: Și aveți și dumneavoastră anumite propuneri de măsuri?
Răzvan Cherecheș: Da, eu am o listă întreagă, ce am spus, le susțin de mult timp.
Ziar de Cluj: Care ar fi principalele măsuri?
Răzvan Cherecheș: Încă nu pot să vă zic pentru că încă nu am avut o primă discuție cu ce ar urma, cu ce pot să ajut, dar intenționez să țin tot procesul dureros de transparent. Adică, eu nu știu dacă ei și-au făcut un serviciu că eu o să spun: eu asta am zis Ministerului să facă și pe urmă Ministerul nu a făcut.
Ziar de Cluj: Deci practic vom afla inside-uri din cadrul Ministerului?
Razvan Cherecheș: Deci, eu vreau să fac toată chestia dureros de transparentă, să se afle tot ce se discută, ce se face. Eu nu sunt legat de nimic, nu sunt politic, nu mă interesează să protejez pe nimeni, deci dacă mi se pare că ceva nu se face din cauza cuiva, eu o să spun și apoi pot să mă dea afară, că oricum nu sunt plătit.
Ziar de Cluj: Doamna Andreea Moldovan v-a propus?
Răzvan Cherecheș: Da, nici ea nu e afiliată politic. E un medic epidemiolog din Brașov, cu rezultate profesionale foarte bune.
Ziar de Cluj: Ați scris că nu o să încetați să criticați măsurile nepotrivite. Ce măsuri considerați că au fost nepotrivite, dintre cele care au fost adoptate până acum?
Răzvan Cherecheș: Un exemplu scurt simplu: în ordinul comun de începere a școlii, le permite școlilor dacă nu au posibilitate, dar e la decizia lor, să nu facă distanțare între copii. Asta e inacceptabil, pentru că sunt multe școli unde spun: nu avem spații! Păi nu e acceptabil! Trebuie să inventezi spații, găsește spații! Săli de sport, cămine culturale, mobilizează autoritățile! Dacă nu le-ar fi permis să pornească școala, fără să fie copiii distanțați, stați liniștiți că, cu presiunea oamenilor din comunitate pe școală și pe autoritățile locale s-ar fi găsit spații!
Ziar de Cluj: Majoritatea școlilor nu au spații.
Răzvan Cherecheș: Exact! Dar ideea e că spații există în comunitate, dar e nevoie de efort și de costuri pe care trebuie să le plătească Guvernul, să le plătească autoritățile, nu să le plătim noi, cetățenii, că ne expunem copiii! Deci aceasta e o măsură cu care nu sunt de acord. Și acesta e numai un exemplu.
Ziar de Cluj: Dumneavoastră v-ați vaccinat. Recomandați vaccinarea?
Răzvan Cherecheș: Da, categoric!
Ziar de Cluj: Care e opinia dumneavoastră în privința efectelor adverse ale vaccinurilor, care sunt vehiculate în spațiul public, de care lumea se teme? Au fost vehiculate multe: că ar duce la paralizie facială, la hipertensiune, sunt multe efecte adverse despre care se vorbește acum.
Răzvan Cherecheș: Nu, acelea cu hipertensiunea sunt povești nemuritoare! Efectele adverse sunt efecte tipice de vaccin, în sensul de: durere la locul injectării, febră ușoară, dureri musculare, dureri de cap, deci ca și cum ai avea o răceală ușoară, care durează o jumătate de zi – o zi, după care dispare, și care e efectul sistemului imunitar care se activează. Asta e tot. În rest, da, într-adevăr, au fost documentate, dar ceva de genul, 6-7 cazuri în toată lumea, din zeci de milioane de oameni vaccinați, care au dezvoltat o paralizie facială ușoară și care a fost temporară și după câteva ore a dispărut. E greu de spus, în momentul acesta, dacă e legată neapărat de vaccinare, dar e clar că a apărut ca succesiune în timp, după vaccinare. Pe de altă parte, ați văzut că au fost oameni care au murit după vaccinare de infact, de tot soiul de alte chestii. Faptul că două evenimente se succed în timp, aia nu înseamnă că neapărat unul îl cauzează pe celălalt. Deci, asta cu paralizia facială nu e demonstrată în momentul acesta.
Ziar de Cluj: Și credeți că vaccinarea, în modul în care se realizează acum în România și în lume, va ajuta într-adevăr la dispariția mai rapidă a pandemiei? Pentru că unul se vaccinează acum, altul peste 9 luni, în altă țară peste un an și jumătate poate.
Răzvan Cherecheș: Depinde cât timp ține efectul imunității, ceea ce noi nu știm în momentul acesta. În fiecare lună, firmele care au produs vaccinul publică un articol nou în care spun, ei pe cei din faza a treia, acei zeci de mii de oameni care au fost subiecții din faza a treia, acum au intrat în faza a patra în care continuă să fie monitorizați și în fiecare lună se duc, li se iau analize și se uită să vadă dacă imunitatea funcționează. Deci, acum suntem deja la 7 luni și imunitatea e stabilă și e solidă. Și, în fiecare lună, ei mai scot câte un articol și zic: mai avem încă o lună! În momentul în care va începe să scadă, vor anunța: acum a început să scadă! Și atunci vom ști cât e perioada. Dar există inclusiv studii care arată că celulele de memorie pentru virusuri din familia coronavirusurilor pot să țină minte imunitatea inclusiv câțiva ani, deci s-ar putea să fim foarte ok, dar în momentul de față încă nu avem destule date.
Ziar de Cluj: Cât estimați dumneavoastră că ar mai ține pandemia? Potrivit unei analize Bloomberg, ar putea dura 7 ani.
Răzvan Cherecheș: Da, dar aia e la nivel global. Ideea e că noi, deși românilor le vine greu să creadă, noi suntem în grupul țărilor bogate, care au acces la vaccin. Sunt țări în care procentul de vaccinare e extrem de mic sau zero pentru că nu au bani să cumpere vaccinurile, pentru că pe piața globală e bătaie și o țară mică, cum e Bosnia Herțegovina, de exemplu, păi, cum pot ei să competiționeze cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite, Canada, India? Și, atunci, aici vorbim de pandemie la nivel global, da, și eu cred că o să dureze 7 ani, până când o să vaccinăm suficient de multe persoane la nivel global.
Ziar de Cluj: Și, practic, în rândul țărilor bogate, ar dura mai puțin?
Răzvan Cherecheș: Cu câțiva de „dacă”. Deci, dacă ritmul de vaccinare se menține constant, dacă imunitatea se păstrează suficient de mult timp, dacă ajungem să depășim 70%, dacă reușim să controlăm la intrările și ieșirile din țară, să testăm pe toată lumea care intră în țară, atunci, cel mai probabil în primăvara anului viitor am putea să revenim la normal.
Ziar de Cluj: La o nouă normalitate sau la ce a fost înainte?
Răzvan Cherecheș: La o nouă. Adică, un nivel de precauție o să trebuiască să avem în continuare, pentru că virusul nu va dispărea. Deci, aici va deveni endemie, adică cum e gripa sau alte virusuri respiratorii, care sunt prezente în populație și tot fac ture. Deci, va trebui în continuare să secvențiem, să vedem dacă apar mutații noi, ce fel de mutații sunt.
Ziar de Cluj: Și, probabil că cu masca ne vom obișnui în următorii ani?
Răzvan Cherecheș: Nu cred, sincer. Eu zic că, din primăvara anului viitor, vom putea să renunțăm la mască, dar masca va apărea extrem de frecvent, cum e în țările asiatice, unde, acolo, dacă începi să ai simptome respiratorii, îți pui tu mască, ca să începi să îi protejezi pe cei din jur. Nu cum făceam noi înainte, că dacă începeai să tușești și aveai muci, te duceai la lucru, nu purtai mască și infectai în jur cu entuziasm și noi eram toți ok cu asta! O conduită normală e cum fac cei din țările asiatice, în care, dacă începi să tușești, stai acasă, ca să nu îi infectezi pe ceilalți, sau porți mască, când ieși în oraș. Deci, din punctul acesta de vedere e ok, ați văzut că și gripa, virusul gripal aproape a dispărut în unele țări, din cauză că se poartă masca.
Foto: Facebook Razvan Chereches