In vizor

Pandemia de COVID, prin ochii celor care s-au luptat direct cu boala. Medicul Milena Man: „Am avut pacienți care ne-au impresionat și sunt mulți pentru care am plâns”

Scris de 248

Medicul Milena Man, şeful secţiei Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie a povestit cum a fost percepută pandemia de COVID-19 de către cei care s-au luptat direct cu boala, respctiv personalul medical care i-a tratat pe acești pacienți. Medicul a explicat că cea mai grea parte a fost cauzat de impredictibilitatea acestei boli. Pacienți care dădeau semne de însănătoșire ajungeau în doar 30 de minute într-o stare extrem de gravă și mulți decedau.

Inevitabil personalul medical ajungea să se atașeze de pacienții pe care i-au trata o perioadă lungă de timp și pentru viața cărora s-au luptat. Astfel că decesul acestora a lăsat urme asupra celor care au făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva. 

„Au plecat de pe Terapie Intensivă unde au stat 4-5 săptămâni, au ajuns în salon, au avut o saturație bună de peste 94%, cu reducerea cantității de oxigen pe care o furnizam și de care aveau nevoie, și care în decurs de 30 de minute au avut o instabilitate și pur și simplu au murit în mâna noastră. Am avut pacienți care ne-au impresionat, ne-am legat oricum de ei și sunt mulți pentru care am plâns. Fiecare dintre cei care au lucrat acolo. Chiar au plâns la modul propriu. Frustrant poate fi în momentul în care tu ai făcut tot ce ține de tine, te-ai zbătut. Pe unii i-am păzit zi și noapte cu masca lângă ei. În momentul în care îi pierdem ne impactează. Celor care au lucrat acolo le-a păsat poate prea mult și cuvântul impredictibil pentru noi înseamnă mult mai mult. E greu și pentru familie. În acel moment e foart complicat că explici aparținătorilor de ce nu a răspuns la tratamentul pe care i l-am făcut”, a declarat medicul Milena Man la EBS Radio.

De asemenea, au fost pacienți tineri, fără comorbidități pentru a-l căror deces medicii nu au nicio explicație. Boala nu îi afectează doar pe cei bătrâni și bolnavi ci și pe cei mai tineri.

„Am îngropat pacienți tineri care nu avreau comorbidități la 37, 38 40 de ani la care nu am avut nicio explicație. Pacienți care au stat câteva săptămâni internați și aveau aparent o evoluți bună, au avut ulterior o evoluție nefavorabilă într-un timp foarte scurt. Ai vorbit cu ei, s-au simțit foarte bine, ai vorbit cu aparținătorii și le-ai explicat că pacientul se simte bine și e pe drumul bun și în 30 de minute aproape declarai decesul pentru că au apărut complicații, tromboze, embolism masiv, tahiaritmii, miocardite, sau cine știe ce or mai fi avut că la unii nici nu putem să spunem cu exactitate care a fost cauza decesului în absența autopsiilor care presupuneau un risc pentru personalul care face autopsiile”, a mai dezvăluit doctorul Man. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 1 hour Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 3 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 17 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 18 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii
 • Acum 23 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 2 days In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 2 days Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 2 days In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 3 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 3 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE