In vizor

Pandemia de COVID, prin ochii celor care s-au luptat direct cu boala. Medicul Milena Man: „Am avut pacienți care ne-au impresionat și sunt mulți pentru care am plâns”

Scris de 248

Medicul Milena Man, şeful secţiei Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie a povestit cum a fost percepută pandemia de COVID-19 de către cei care s-au luptat direct cu boala, respctiv personalul medical care i-a tratat pe acești pacienți. Medicul a explicat că cea mai grea parte a fost cauzat de impredictibilitatea acestei boli. Pacienți care dădeau semne de însănătoșire ajungeau în doar 30 de minute într-o stare extrem de gravă și mulți decedau.

Inevitabil personalul medical ajungea să se atașeze de pacienții pe care i-au trata o perioadă lungă de timp și pentru viața cărora s-au luptat. Astfel că decesul acestora a lăsat urme asupra celor care au făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva. 

„Au plecat de pe Terapie Intensivă unde au stat 4-5 săptămâni, au ajuns în salon, au avut o saturație bună de peste 94%, cu reducerea cantității de oxigen pe care o furnizam și de care aveau nevoie, și care în decurs de 30 de minute au avut o instabilitate și pur și simplu au murit în mâna noastră. Am avut pacienți care ne-au impresionat, ne-am legat oricum de ei și sunt mulți pentru care am plâns. Fiecare dintre cei care au lucrat acolo. Chiar au plâns la modul propriu. Frustrant poate fi în momentul în care tu ai făcut tot ce ține de tine, te-ai zbătut. Pe unii i-am păzit zi și noapte cu masca lângă ei. În momentul în care îi pierdem ne impactează. Celor care au lucrat acolo le-a păsat poate prea mult și cuvântul impredictibil pentru noi înseamnă mult mai mult. E greu și pentru familie. În acel moment e foart complicat că explici aparținătorilor de ce nu a răspuns la tratamentul pe care i l-am făcut”, a declarat medicul Milena Man la EBS Radio.

De asemenea, au fost pacienți tineri, fără comorbidități pentru a-l căror deces medicii nu au nicio explicație. Boala nu îi afectează doar pe cei bătrâni și bolnavi ci și pe cei mai tineri.

„Am îngropat pacienți tineri care nu avreau comorbidități la 37, 38 40 de ani la care nu am avut nicio explicație. Pacienți care au stat câteva săptămâni internați și aveau aparent o evoluți bună, au avut ulterior o evoluție nefavorabilă într-un timp foarte scurt. Ai vorbit cu ei, s-au simțit foarte bine, ai vorbit cu aparținătorii și le-ai explicat că pacientul se simte bine și e pe drumul bun și în 30 de minute aproape declarai decesul pentru că au apărut complicații, tromboze, embolism masiv, tahiaritmii, miocardite, sau cine știe ce or mai fi avut că la unii nici nu putem să spunem cu exactitate care a fost cauza decesului în absența autopsiilor care presupuneau un risc pentru personalul care face autopsiile”, a mai dezvăluit doctorul Man. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 15 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 17 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 17 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 18 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 18 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE