Datele financiare pe anul 2020 arată o scădere uriașă a veniturilor totale ale Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, comparativ cu anii anteriori. De asemenea, de la sute de mii sau zeci de mii de euro, compania a ajuns la pierderi de 1 milion euro. Rezultatele proaste sunt cauzate de pandemie, așa cum preciza conducerea CTP, în primăvară. Deși este susținută an de an din bugetul local, scăderea numărului de călători a pus „în cap” societatea.
2020 a fost cel mai prost an al CTP Cluj-Napoca din 2000 încoace. Doar în 2009, compania a mai avut pierderi, dar nu atât de mari ca anul trecut. Dacă în urmă cu 11 ani, a declarat pierderi de aproximativ 15 mii euro, anul trecut pierderile au fost de 1 milion euro. De altfel, 2009 și 2020 au fost singurii ani în care CTP a fost pe minus. Și vorbim de un minus istoric!

În raportul de activitate pe anul trecut, prezentat în primăvară în Consiliul Local, CTP justifica valoarea mare a pierderilor prin scăderea drastică a veniturilor pe fondul pandemiei, prin creșterea cheltuielilor pentru achiziția de dezinfectanți, prin reducerea numărului de călători și necesitatea întreținerii unei flote considerabile de autobuze – 438 mijloace de transport, din care 259 autobuze și 152 troleibuze, plus 27 de tramvaie.
Anul trecut, în perioada martie – august, compania a primit subvenții de la stat în valoare de peste 5,8 milioane lei. Fondurile au fost alocate pe fondul crizei cauzată de pandemie.
În urmă cu doi ani, compania a declarat un profit net de peste 265 mii euro, iar în 2018 profitul net a fost de aproape 100 mii euro. Un profit mare a declarat în 2013: aproape 1 milion euro.
Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 26,7 milioane euro, în scădere față de anul 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de 32,8 milioane euro. Nici în urmă cu trei ani compania nu a stat deloc rău în ceea ce privește cifra de afaceri – a raportat o valoare de 29,3 milioane euro.
Numărul mediu al salariaților a fost în scădere ușoară. Dacă anul trecut, CTP Cluj-Napoca avea 1175 angajați, în urmă cu doi ani, numărul acestora era de 1274, iar în 2018 era de 1287.
Asociatul unic al CTP Cluj-Napoca este Municipiul Cluj-Napoca. Din Consiliul de Administrație fac parte Ioan Rusu, Valtar Marcu, Guttmann Szabolcs Istvan, Alexandru Francisc Sipos și Paul Ionuț Pașcalău.