Afacerea zilei

Pandemia a pus „în cap” Compania de Transport Public Cluj-Napoca. 2020 a adus pierderi uriașe și a fost cel mai prost an din ultimii 20 de ani

Datele financiare pe anul 2020 arată o scădere uriașă a veniturilor totale ale Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, comparativ cu anii anteriori. De asemenea, de la sute de mii sau zeci de mii de euro, compania a ajuns la pierderi de 1 milion euro. Rezultatele proaste sunt cauzate de pandemie, așa cum preciza conducerea CTP, în primăvară. Deși este susținută an de an din bugetul local, scăderea numărului de călători a pus „în cap” societatea.

2020 a fost cel mai prost an al CTP Cluj-Napoca din 2000 încoace. Doar în 2009, compania a mai avut pierderi, dar nu atât de mari ca anul trecut. Dacă în urmă cu 11 ani, a declarat pierderi de aproximativ 15 mii euro, anul trecut pierderile au fost de 1 milion euro. De altfel, 2009 și 2020 au fost singurii ani în care CTP a fost pe minus. Și vorbim de un minus istoric!

În raportul de activitate pe anul trecut, prezentat în primăvară în Consiliul Local, CTP justifica valoarea mare a pierderilor prin scăderea drastică a veniturilor pe fondul pandemiei, prin creșterea cheltuielilor pentru achiziția de dezinfectanți, prin reducerea numărului de călători și necesitatea întreținerii unei flote considerabile de autobuze – 438 mijloace de transport, din care 259 autobuze și 152 troleibuze, plus 27 de tramvaie.

Anul trecut, în perioada martie – august, compania a primit subvenții de la stat în valoare de peste 5,8 milioane lei. Fondurile au fost alocate pe fondul crizei cauzată de pandemie.

În urmă cu doi ani, compania a declarat un profit net de peste 265 mii euro, iar în 2018 profitul net a fost de aproape 100 mii euro. Un profit mare a declarat în 2013: aproape 1 milion euro.

Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 26,7 milioane euro, în scădere față de anul 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de 32,8 milioane euro. Nici în urmă cu trei ani compania nu a stat deloc rău în ceea ce privește cifra de afaceri – a raportat o valoare de 29,3 milioane euro.

Numărul mediu al salariaților a fost în scădere ușoară. Dacă anul trecut, CTP Cluj-Napoca avea 1175 angajați, în urmă cu doi ani, numărul acestora era de 1274, iar în 2018 era de 1287.

Asociatul unic al CTP Cluj-Napoca este Municipiul Cluj-Napoca. Din Consiliul de Administrație fac parte Ioan Rusu, Valtar Marcu, Guttmann Szabolcs Istvan, Alexandru Francisc Sipos și Paul Ionuț Pașcalău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *