Din oras

Până modernizează Boc malurile Someșului, aveți grijă la balustradele pericol public! Primăria a semnat azi contractul pentru revitalizarea râului – FOTO

Malurile Someșului arată mai rău ca într-o comună uitată de lume. Nicidecum nu se ridică la nivelul pretențiilor unui oraș unde calitatea vieții este ridicată, unde serviciile din Primărie sunt digitalizate și unde locuitorii circulă cu autobuze electrice. Imaginea creată de Emil Boc este una idilică, dar analizat în amănunt, orașul este departe de ceea ce crede administrația publică locală. Vestea bună este că Primăria a semnat astăzi contractul pentru amenajarea malurilor Someșului. Lucrările vor dura 19 luni.

Dacă sunteți cumva tentați să faceți o plimbare pe malurile Someșului, trebuie să vă gândiți de două ori. Râul nu este amenajat decât în zona Sălii Sporturilor și a Podului Garibaldi, dar și acolo totul are un aspect rudimentar, vechi de zeci de ani, întocmai ca în perioada comunistă.

În zona Splaiului Independenței, malurile Someșului sunt abrupte, balustradele sunt rupte în mai multe locuri, cel mai probabil în urma accidentelor cu șoferi care au plonjat în apă. Așa că există și riscul unor accidente nedorite dacă vă aventurați să vedeți Someșul de aproape, de lângă balustrade. Din loc în loc au existat odinioară scări din beton care coboară din stradă la malul apei, dar au fost acoperite de pământ și cu greu se disting.

Lucrările de amenajare a malurilor Someșului ar trebui să înceapă curând. Astăzi, primarul Emil Boc a semnat contractul pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Câştigătorul licitației este Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni.

“Modernizarea malurilor Someșului reprezintă unul dintre cele mai ample proiecte de revitalizare urbană derulate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și are la bază conceptul „reîntoarcerea orașului cu fața la râu”. Prin proiect se urmărește transformarea zonelor adiacente râului în spații publice de calitate, astfel încât Someșul să devină un punct central în viața orașului. Realizat de către firma spaniolă Practica, proiectul a câștigat concursul internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Împreună cu revitalizarea platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian” și reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor, acest proiect contribuie la crearea unui culoar de mobilitate de-a lungul malurilor Someșului”, a anunțat Boc.

Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu. Execuția lucrărilor va fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri, astfel:

  • Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău
  • Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei
  • Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”
  • Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi
  • Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918
  • Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia
  • Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie

Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo precum și a spațiilor publice aferente:

  • realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;
  • creșterea suprafeței de zone verzi;
  • plantări arbori;
  • dotări de agrement;
  • locuri de joacă pentru copii;
  • mobilier urban modern;
  • iluminat public inteligent;
  • rețele Wi-Fi;
  • stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *