Eveniment

Până Comisia parlamentară "Sparanghelul" se joacă de-a ancheta, Dosarul „Sparanghelul” a fost clasat de procurori pe motiv că fapta nu există

În plină stare de urgență, când toată România era supusă unor drastice condiții pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19, imaginile cu aglomerația de la Aeroportul Cluj făceau înconjurul lumii. Sute de persoane s-au îmbulzit în incinta Aeroportului clujean, fără a respecta minime condiții de distanțare, așteptând să fie preluate de cursele charter petru a ajunge la muncă, la fermele de Sparanghel din Germania.

Isteria de la începutul lunii aprilie, creată pe marginea acestui subiect s-a stins repede. Astăzi, procurorii au anunțat în exclusivitate pentru știripesurse.ro că s-a dispus clasarea dosarului „Sparanghelul”, pe motiv că „faptele nu există” sau nu sunt prevăzute de legea penală.

Măsura este cu atât mai interesantă cu cât Biroul de Poliție Transporturi Aeriene Cluj s-a sesizat din oficiu în acest caz, iar procurorii ajung să claseze cauza, tocmai în contextul în care Parlamentul anchetează de zor Comisia Sparanghelul.

„La data de 09.04.2020 Biroul de Poliție Transporturi Aeriene Cluj s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 Cod penal, reținând în esență că, în cursul aceleiași zile, începând cu ora 07.00, în parcarea Aeroportului Internațional Avram iancu Cluj s-a creat o aglomerare de persoane provenind din toate zonele țării, inclusiv din cele cu focare de infecție COVID-19, persoane care doreau să plece la muncă în Germania cu mai multe curse charter.

Prin ordonanța din data de 13 iulie 2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a dispus clasarea cauzei referitoare la aglomerarea de persoane creată în incinta aeroportului la data de 09.04.2020, cu motivarea că faptele nu există – sau nu sunt prevăzute de legea penală.

În fapt, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nici una din cele 1962 de persoane care la data de 09.04.2020 s-au aflat în incinta aeroportului și s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, nu a fost spitalizată sau plasată în carantină definită de art. 352 alin. 9. Cod penal. În consecință nu se poate reține că aceste persoane ar fi încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor ifectocontagioase, astfel că este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 Cod Penal, deoarece fapta sesizată nu există, fiind aplicabile prev. art. 16 alin. 1 lit. a C. pr. Pen..

De asemenea, în urma materialului probabtor administrat s-a constatat că nerespectarea, la data de 09.04.2020 în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj, a măsurilor de distanțare fizică prevăzute de art. 3 alin 1 din Ordonanța Militară nr. 1/2020 și de art. 7 alin. 1 din Ordonanța Militară nr. 3/2020, nu a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul coronavirus și ca urmare este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilr, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, respectiv prev. de art. 352 alin. 2, 4 Cod penal, faptele sesizate nefiind astfel prevăzute de legea penală.

Încălcarea măsurilor de distanțare fizică prevăzute de ordonanțele militare, puteau constitui contravenția prevăzută de art. 28 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, a cărui neconstituționalitate a fost însă constatată de Curtea Constituțională a României prin decizia nr. 152/2020”, se arată în răspunsul transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru stiripesurse.ro.

În plină pandemie de la Cluj Napoca au plecat spre Germania aproximativ 2000 de persoane. Oamenii au fost îmbarcați de firme de recrutare în mai multe curse Charter, pentru a fi transportați la munca agricolă în Germania, având permisiunea autorităților române în sensul acesta. Din pricina unei proaste organizări oamenii ajunși în parcarea aeroportului clujean nu au respectat nicio măsură de distanțare, imaginile cu haosul și agloemerația create fiind transmise în toată presa, inclusiv pe plan internațional.

Membrii comisiei parlamentare de anchetă, constituită la solicitarea liderilor PSD, Pro România şi ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, şi-au propus să discute cu responsabili locali – prefectul de Cluj, prefecţii din judeţele de unde proveneau majoritatea celor care se aflau la aeroport în acea zi, preşedinţii consiliilor judeţene, cei care au coordonat dispozitivele şi, la final, miniştri – ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătăţii, dar şi cu lucrătorii sezonieri respectivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *