Diete

Painea si produsele din aluat nedospit

Alimente pe baza de amidon, painea, baghetele, gogosile sau placintele continua sa fie un subiect contraversat al dieteticii moderne. Alimente vitale sau un dezastru alimentar? Adevarul este ca aceste alimente bogate in carbohidrati sunt si una si alta.

 

PAINEA este saraca in grasimi si colesterol. Poate fi la fel de saraca si in alte substante nutritive. Daca tii o socoteala stricta a caloriilor, va trebui sa-ti alegi painea cu foarte mare grija (alba, din faina integrala, de secara, neagra de secara, din faina intermediara, din aluat dospit etc.) si sa tii cont de dimensiunea portiilor.
Ce contine? Painea din graunte asigura fibra, vitamina A, vitamine  din complexul B si minerale cum ar fi selenium, zinc si magneziu.

 

Recomandari. Feliile de paine cantaresc de obicei intre 25-30 de g, dar pot ajunge pana la 35 g. Gramajul standard este de 28,3 g. Daca painea nu este etichetata corespunzator, imparte greutatea franzelei la numarul feliilor ca sa-ti dai seama cat cantareste.

 

Ce este indicat? Grauntele intregi. Painea cu diverse graunte contine de obicei cantitati foarte mici de orz, ovaz, mei si chiar secara, asadar asigura-te ca acestea sunt facute din faina integrala. Portiile mici. Informatiile de mai jos sunt valabile pentru un gramaj de 28,3 g sau pentru o felie care sa cantareasca cat trei dischete. Feliile din paine speciala, cumparata de la o brutarie particulara pot cantari adesea 57 sau 85 g, iar covrigii pot cantarii aproape 227 g!

 

Ce nu este indicat? Asa-numita “paine din grau”. Nu te lasa pacalit – orice paine, preparata din faina de grau se poate comercializa sub aceasta denumire. Asigura-te ca pe eticheta scrie “Faina de grau 100 %”. Listele cu ingrediente. Sunt greu de citit din cauza literelor foarte mici, ca sa nu mai vorbim de nenumaratele paranteze rotunde si drepte. Asigura-te ca produsul este avizat de Ministerul Sanatatii  si alege painea cu un continut bogat de fibra (aprox. 2 g la o felie).

 

PRODUSELE DIN ALUAT NEDOSPIT pot fi bogate in carbohidrati, acizi grasi si “trans” si sodiu. Spre deosebire de paine, acest tip de produse alimentare (gogosi, clatite, briose, checuri, lipii etc.) sunt crescute cu praf de copt sau bicarbonate de sodiu, ambele bogate in sodiu.

 

Ce contin? Unele varietati de panificatie din aluat nedospit sunt sarace in calorii, altele pot avea un continut bogat in fibra sau sa abunde in grasimi si calorii, cu un nivel ridicat de zahar. De exemplu, clatitele au putine grasimi; umplutura este cea care poate ingrasa.

 

Ce este indicat? Painea de casa. Aluaturile cumparate din magazine si cele ambulate, precum briosele contin adesea acizi grasi “trans”. Pregateste-le acasa, cu ulei de rapita sau cu o alta grasime inofensiva penturu inima.

 

Ce nu este indicat? Portiile exagerate. Intr-o forma clasica de briosa, se poate coace o gogoasa de aprox. 57 g. Fa o comparatie intre un asemenea produs si briosele-gigant vandute la patiserii. Faina rafinata. Faina integrala este cel mai bun aliment din acest gen. Cauta, de asemenea, produsele de patiserie sarace in zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *