In vizor

Pagina extremista “Anti Romania”, inchisa doar la sesizarea Facebook Europe

Pagina de Facebook “Anti Romania”, care promova mesaje extremiste, defaimatoare la adresa poporului nostru, a fost inchisa la interventia europarlamentarului PNL Renate Weber. Cu toate ca Ziar de Cluj a scris despre aceasta pagina, dar si despre replica “romaneasca” a ei, si multi au raportat pagina, a fost nevoie de interventia unui europarlamentar la Facebook Europe, pe canale oficiale, pentru a fi inchisa.

Comunitatea “Anti Romania” promova un limbaj extremist, “hate speech”. Ziar de Cluj a scris saptamana trecuta despre pagina de Facebook, in care erau postate imagini si mesaje defaimatoare la adresa poporului roman. In replica, si comunitatea romaneasca a creat o pagina, “Anti Ungaria”.

Cu toate ca zeci de utilizatori ai retelei de socializare au raportat pagina, aceasta nu a fost inchisa, pana la sesizarea pe cai oficiale a Facebook Europe, de catre europarlamentarul Renate Weber.

“Stiu ca foarte multi dintre dumneavoastra ati raportat pagina (sau fotografiile ofensatoare) folosind optiunea data de Facebook. Acelasi lucru l-am facut si eu, in prima instanta, dupa ce m-am autosesizat, in urma citirii unui articol de presa.

 La cateva ore insa, am primit raspuns ca pagina nu va fi inchisa, pentru ca nu incalca Standardele Comunitatii. Citind insa acele standarde, am devenit chiar furioasa, pentru ca la „hate speech” practic pagina aceea era definitia exacta pe care o dadea Facebook. A raportat pagina colega care se ocupa de administrarea paginii oficiale a Delegatiei PNL pe Facebook. Am primit acelasi raspuns. Am vazut pe acea pagina ca functiona inca din 2011 si am citit multe mesaje suparate – pe buna dreptate – ale unor cetateni romani. Sunt sigura ca si ei raportasera pagina la Facebook. Asa cum imi scriu si multi dintre dumneavoastra ca au facut-o. Cert este ca pagina era inca acolo.

Acesta este motivul pentru care am decis sa contactam Facebook Europe pe canale oficiale, la reprezentanta lor din Bruxelles si sa cerem, in mod oficial, din partea Delegatiei PNL in Parlamentul European, inchiderea acelei pagini. Sigur ca este regretabil ca pagina nu a fost inchisa mai demult si ca nu a fost inchisa la primele sesizari prin metoda „clasica”.

Sper ca toti cei care au sesizat FB sa primeasca acum raspuns de la administratorii retelei si sa afle ca aceasta pagina a fost inchisa”, a aratat Renae Weber, pe pagina ei de Facebook.

Si Noul Cod Penal pedepseste infractiunile contra securitatii nationale.

“Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documene falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani”, se arata in Articolul 404 din Codul Penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *