In vizor

Padurile din jurul Clujului, taiate ilegal in prag de iarna

Dupa o perioada mai linistita, zilele trecute s-au auzit din nou drujbele in zona Ciurila. Ca de fiecare data, satenii anunta padurarii si politistii din zona. Totul se transforma intr-un joc de-a soarecele si pisica pe care il castiga, de cele mai multe ori, hotii.

In ultimii ani, in judetul Cluj s-au furat sute de mii de hectare de padure, iar situatia este scapata de sub control. Numai in zona Ciurila sunt taiati ilegal, in fiecare an, zeci de mii de arbori. Autoritatile ridica neputincioase din umeri si pot doar sa constate ca cele mai dese probleme sunt pasunile impadurite din zona si padurile retrocedate nepazite.

In comuna Ciurila, ori de cate ori se aude sunetul drujbei, oamenii reactioneaza promt – suna la politie, la padurar, sesizeaza, dar hotii reusesc sa scape aproape de fiecare data. Ce a fost candva padurea Dealu Corbului este exemplul elocvent. Acum, toata zona e defrisata, dar in urma cu 5 ani era o padure deasa.

Lupta cu morile de vant

Numai in primele opt luni ale anului, reprezentantii Directiei Silvice Cluj au realizat peste 1.500 de controale, din care in peste 700 au fost insotiti si de politisti. Acestia au constatat 364 de contraventii si au aplicat amenzi in valoare de aproape 320.000 de lei. In luna septembrie, oamenii legii au ajuns chiar sa traga cu pistolul dupa hotii de lemne, dar nimic nu s-a schimbat.

„Intrucat barbatii au fugit si nu s-au oprit la somatia politistilor, pentru prinderea acestora s-a facut uz de armamentul din dotare, fiind executate trei focuri de avertizare in plan vertical”, anuntau reprezentantii IPJ Cluj la momentul respectiv.

Hotii s-au invatat sa traiasca bine de pe urma lemnului furat, iar acum se pare ca nimeni si nimic nu ii mai poate dezvata. Actiunile politistilor si a padurarilor sunt saptamanale, insa hotii au inceput sa mearga la furat noaptea, cand masinile sunt usor de reperat, iar ei pot sa fuga si sa se ascunda fara prea mari eforturi, spun autoritatile. Ba mai mult, au invatat cum sa se fereasca de oamenii legii si in timpul zilei – au in permanenta cai in zona lor, iar cand acestia devin agitati este un semn clar pentru ei ca se apropie controlul.

Nu au bani de lemne, dar se prezinta la sectie cu avocati

Problema cea mai mare in ultimele luni o reprezinta padurile din zona Micesti, spre Turda. Hotii au ajuns atat de versati incat au avocati, fara de care nu se prezinta nici macar la postul local de politie. Tot in zona Micesti padurarii si politistii sunt supravegheati permanent, astfel incat cei care taie ilegal padurile sa-si poata face treaba linistiti.

„Iarna bate la usa si e logic ca in aceasta perioada furturile sunt maxime. Fenomenul de sustragere apare in special la familii nevoiase, asta e explicatia lor, ca nu au bani sa-si cumpere lemne. Din pacate noi ii sanctionam, dar ei contesta in instanta si amenzile se transforma in avertismente. Cu legislatia de acum e foarte greu sa le confiscam atelajele cu care transporta lemnul, iar drujba se poate confisca numai daca sunt prinsi in flagrant”, Dorel Oros, directorul Directiei Silvice Cluj.

Potrivit lui Dorel Oros, anul acesta a crescut numarul hotilor, dar se fura cantitati mai mici. Lemnul confiscat se valorifica prin intermediul licitatiilor publice, iar de obicei ajunge la scoli, gradinite sau alte institutii care se ocupa de categorii defavorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *