In vizor

Pădurile din Cluj sunt defrișate masiv. Garda Forestieră „a lucrat pe brânci”: în ZECE ANI a confiscat 5000 de pomi de Crăciun și a prins zece braconieri

Zona muntoasă din Cluj a fost de ani buni ținta defrișărilor ilegale și a braconierilor. În presa locală au fost publicate numeroase cazuri de tăieri masive de arbori, au fost sesizate și autoritățile pentru prinderea făptașilor. Dacă v-ați fi așteptat ca instituțiile să fie non stop cu ochii pe cei suspecți că fac fapte ilegale în acest domeniu, ei bine, v-ați cam înșelat. Garda Forestieră Cluj are rezultate dezamăgitoare în ceea ce privește activitatea din ultimii zece ani, în condițiile în care pădurile din județ au fost „chelite” ani la rând. Au fost făcute puțin peste 2700 controale, au fost aplicate aproximativ 1000 de amenzi și au fost sesizate doar 216 cazuri penale. Au fost confiscați aproximativ 5000 de brazi de Crăciun (ÎN ZECE ANI!!) și peste 33.000 mc de material lemnos.

Să nu mai vorbim despre capitolul vânătoare. Deși se știe că braconajul este floare peste tot în România, în județul Cluj doar 43 de amenzi privind regimul cinegetic au fost aplicate în zece ani și au fost descoperite doar 10 cazuri penale.

„În ultimii zece ani, au fost întreprinse de către CRSC Cluj-Napoca, ITRSV Cluj și de către Garda Forestieră Cluj un număr de 2763 acțiuni în fondul forestier național privind controale de fond/parțiale, controale ale circulației materialului lemnos, controale ale depozitelor de materiale lemnoase, controale ale exploatării, controale pentru combaterea tăierilor ilegale etc. Compartimentul de Control al Activității de Vânătoare, în perioada menționată a efectuat un număr de 40 de controale de fond la gestionarea fondurilor cinegetice din județul Cluj”, se arată într-un răspuns transmis de Garda Forestieră Cluj la solicitarea Partidului Ecologist Român Cluj.

Citește și:

Harta zonelor „chelite” de paduri din Cluj. Defrisarile se vad pe Google Maps

În același document, este menționat faptul că în ultimii zece ani, instituțiile respective au efectuat între 10 și 31 de controale pe lună.

Garda Forestieră Cluj a constatat 1102 contravenții referitoare la încălcarea regimului silvic. Au fost aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale cât și sancțiuni complementare care constau în confiscarea unui volum de 33.778 mc material lemnos și a unui număr de 4927 pomi de Crăciun. În urma controalelor efectuate pe linie cinegetică, s-au aplicat un număr de 43 de sancțiuni complementare privind nerespectarea regimului cinegetic. Pe parcursul ultimilor zece ani, au fost transmise către instituțiile abilitate doar 216 sesizări pentru fapte care ar putea fi infracțiuni în fondul forestier și 10 sesizări penale privind fapte încadrate ca infracțiuni cinegetice.

Valoarea prejudiciilor în ultimii zece ani este de aproximativ 105.000 lei pentru faptele de contravenție și peste 121 milioane lei pentru fapte de infracțiuni.

„Pentru recuperarea prejudiciilor constatate pe raza județului Cluj au fost luate măsuri de transmitere a sesizărilor penale la parchetele competente material și teritorial, iar în cazul faptelor de contravenție au fost transmise debitele rămase neîncasate și procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice rămase titluri executorii, la administrațiile județene ale finanțelor publice și la serviciile primăriilor competente teritorial pentru încasarea amenzilor și a prejudiciilor”, se arată în răspunsul Gărzii Forestiere.

Citește și:

Viorel Matiş, primarul comunei Beliș, a fost reținut pentru fapte ilegale la regimul silvic

Formal, au fost semnate și câteva protocoale între mai multe instituții pentru prevenirea faptelor ilegale.

„Pentru a preveni producerea faptelor de încălcare a prevederilor legale privind respectarea regimului silvic au fost luate măsuri în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Direcția Silvică Cluj și cu ocoalele silvice, fiind efectuate acțiuni specifice de control al circulației materialului lemnoase pe drumurile publice, acțiuni de control al agenților economici care exploatează masa lemnoasă din păduri și din afara acestora și a depozitelor de materiale lemnoase. De asemenea, au fost efectuate controale de fond și parțiale privind tăierile ilegale în fondul forestier național și în afara acestuia”, au mai declarat reprezentanții Gărzii Forestiere.

Cât de bine funcționează măsurile de prevenire a faptelor ilegale se reflectă în cazurile noi de defrișări masive care sunt prezentate periodic în presă.

Citește și:

Ninge frumos, dar cu bușteni! Defrișări masive pe Valea Drăganului din județul Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *