În urmă cu aproape două luni o țară întreagă afla condițiile insalubre din cadrul Spitalului de Boli Psihice Borșa, instituție medicală aflată în subordinea Consiliului județean Cluj. La acea vreme, atât managerul spitalului cât și Consiliul județean s-au apărat, scoțând la înaintare noua clădire, care încă nu este funcțională. Aceasta ar urma să preia o parte din bolnavi odată cu recepția lucrărilor, care nu se știe când va avea loc. Priomisiuni există încă din 2016.
Condiții insalubre într-o clădire veche, retrocedată
Imaginile făcute publice de deputatul Emanuel Ungureanu au scos la iveală condițiile improprii în care erau găzduiți bolnavii. Spitalul funcționează într-o clădire veche, gata să se prăbușească, insalubră, înghesuiți în saloane mici și deteriorate.
”Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy. 22 de bolnavi într-o cameră. Consiliul Județean Cluj are planuri de investiții în zonă, începând cu anul 2014, se chinuie să termine o clădire nouă, de aproape 5 ani. Nu au reușit decât să ridice o clădire care nu este conectată la nicio stație de epurare, satul Borșa, nu are canalizare”; menționa în luna august deputatul Emanuel Ungureanu.
De altfel, și Consiliul județean Cluj recunoaște necesitatea unei noi clădiri pentru spital, deoarece la momentul actual spitalul funcționează în spații închiriate, improprii desfășurării unei activități medicale în siguranță și de calitate.
”Unitatea funcționează în proporție de 70% în spații închiriate, respectiv spații pentru 140 paturi spitalizare și activități administrativ gospodărești (Pavilionul Administrativ, Pavilionul I, Bloc Alimentar, Spălătorie, Ateliere), spații care au fost retrocedate proprietarilor în anul 2013. Spațiile închiriate sunt subdimensionate, nu se poate asigura cubajul în saloane conform reglementărilor în vigoare, sunt clădiri vechi în care este dificil de organizat și gestionat activitatea medicală”, recunoaște Consiliul județean Cluj.
Consiliul județean se laudă cu o clădire nefuncțională și cu o altă clădire care este momentan doar pe hârtie
Consiliul județean a demarat construcția unei noi clădiri în 2014, iar anunțul privind darea în folosință a fost făcut încă din 2016. Suntem la finalul anului 2019 și încă se așteaptă recepția clădirii. Între timp, cu toate laudele Consiliului județean, bolnavii tot în aceleași condiții sunt internați.
”Doar în ultimii doi ani, Consiliul Județean a investit 2.590.000 de lei în Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa. Banii au fost alocați atât pentru construirea pavilionului cu regimul de înălțime D+P+2E, asistența tehnică necesară și proiectarea edificării acestui obiectiv, cât și pentru întocmirea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a celorlalte documentații necesare pentru a construi un nou pavilion în cadrul spitalului, cu regimul de înălțime P+2E”, transmite Consiliul Județean Cluj.
Aceste sume sună bine în momentul în care sunt prezentate pe hârtie, însă realitatea din teren este în continuare la fel de tragică. Spitalul are internați 179 de bolnavi cu boli psihice, iar noua clădire are doar 80 de locuri de cazare. Ceilalți bolnavi vor fi în continuare internați în aceeași clădire veche de 200 de ani. Iar dacă pentru prima clădire a fost nevoie de cinci ani, oare cea de-a doua clădite când va fi finalizată?
”Noua clădire a spitalului este construită deja. Aceasta va fi recepționată și dată în folosință în două luni. Actualul spațiu este clădire monument istoric retrocedat, în care din cauza proceselor de retrocedare nu s-a putut investi”, se scuza în august managerul spitalului.
Spitalul de Boli Psihice Borșa reprezinta o instituție medicală de tradiție. Aici sunt internați pacienți care prezintă tulburări psihice cronice: schizofrenii cronicizate ,tulburări afective şi delirante cronice, epilepsii, dependenţe alcoolice cronice. Am contactat Consiliul județean Cluj care ne-a comunicat că încă nu a fost realizată recepția noii clădiri, asta în ciuda imaginilor care în august au ajuns în toată presa. De fapt, această situație durează din 2016, de când se anunța faptul că noua clădire va putea dată în folosință în curând. Acest ”în curând” s-a transformat în trei ani. Iar acum, Consiliul județean are nesimțirea să se laude cu sumele de bani investite în Spitalul de Boli Psihice Borșa, știind că bolnavii sunt ținuți în cele mai proaste condiții.