Ministerul Sănătății a avut nevoie de un an de pandemie ca să reglementeze cadrul legal prin care medicii din alte specializări care brusc s-au trezit în situația de trata bolnavi de COVID, să nu fie răspunzători pentru malpraxis.
„Au fost situații de spitale pluridisciplinare care erau strict covid și în care toate specialitățile medicale trebuiau să îngrijească pacienți covid. Inclusiv chirurgi sau urologi sau oftalmologi sau psihiatri. Medici dermatologi au tratat pacienți cu Covid. Acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație”, a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan.
Ministerul Sănătății a venit să reglementeze ceea ce în spitalele din România se întâmplă din martie anul trecut. Numărul mic al medicilor specialiști ATI și al infecționiștilor a trebuit să fie suplimentat cu medici care au alte specializări. Acești medici au fost conștienți încă de atunci că pot fi trași la răspundere în cazul eventualelor erori medicale, chiar dacă ei nu sunt specialiști în acel domeniu. Ministerul Sănătății însă a realizat abia acum că există o problemă care trebuie reglementată, astfel încât acești medici să poată ajuta fără să le fie frică de eventualele repercusiuni.
„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19. Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu.
Ziar de Cluj i-a contactat pe președintele SANITAS Cluj și SOLIDARITATEA SANITARĂ Cluj pentru a le solicita punctul de vedere despre această decizie luată atât de tardiv.
„Din punctul meu de vedere această decizie vine cam târziu, pentru că trebuia de la bun început, având în vedere pandemia asta care este acum la al treilea val și luând în considerare deficitul de personal existent în sistemul de sănătate. Nu am cunoștințe de cazuri în care medici din alte specializări care au tratat pacienți cu COVID-19 să fi fost acuzați de malpraxis”, a declarat Roman Ștefan, președintele Sanitas Cluj.
Radu Vasile, președintele sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj a declarat pentru Ziar de Cluj că ei au adus în discuție această problemă încă de anul trecut, însă medicii din alte specialități au fost lăsați în bătaia vântului.
„Noi am deschis subiectul ăsta de la începutul verii deoarece îl considerăm un risc major pentru personalul medical. Ministrul zice că acuma o să se implementeze, dar așa funcționează de un an de zile pentru că nu sunt atâția ATI-iști și atâția infecționișit că să poată fi tratați toți bolnavii de COVID. Sunt chirurgi care tratează, sunt oftalmologi. Am avut discuții, am avut păreri împotrivă, inclusiv Colegiul Medicillor, acuma și-a schimbat părerea. Da, asta e realitatea. Medicul de altă specialitate dacă își depășește competențele, adică el e chirurg, depășire de competențe înseamnă să faci altceva în afară de chirurgie, nu ești apărat de polița de malpraxis. Rămâi în bătaia vântului. În sănătate nu s-a ținut cont. Am fost la întâlniri si cu Orban și le-am pus pe masă: nu e in regulă, nu-i lăsați în bătaia vântului că orice avocat va deschide proces și îl acuză de depășire de competențe. Lăsați ca o cotim, o facem, acuma s’ar părea ca există o inițiativă legislativă care s-ar putea să îi protejeze”, a declarat Radu Vasile.