In vizor

Pacienţii COVID pot fi trataţi şi de medici de alte specialităţi. Președintele Solidaritatea Sanitară Cluj: Așa funcționează de un an, timp în care medicii au fost lăsați în bătaia vântului

Scris de 58

Ministerul Sănătății a avut nevoie de un an de pandemie ca să reglementeze cadrul legal prin care medicii din alte specializări care brusc s-au trezit în situația de trata bolnavi de COVID, să nu fie răspunzători pentru malpraxis.

„Au fost situații de spitale pluridisciplinare care erau strict covid și în care toate specialitățile medicale trebuiau să îngrijească pacienți covid. Inclusiv chirurgi sau urologi sau oftalmologi sau psihiatri. Medici dermatologi au tratat pacienți cu Covid. Acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație”, a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan. 

Ministerul Sănătății a venit să reglementeze ceea ce în spitalele din România se întâmplă din martie anul trecut. Numărul mic al medicilor specialiști ATI și al infecționiștilor a trebuit să fie suplimentat cu medici care au alte specializări. Acești medici au fost conștienți încă de atunci că pot fi trași la răspundere în cazul eventualelor erori medicale, chiar dacă ei nu sunt specialiști în acel domeniu. Ministerul Sănătății însă a realizat abia acum că există o problemă care trebuie reglementată, astfel încât acești medici să poată ajuta fără să le fie frică de eventualele repercusiuni. 

„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19. Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu.

Ziar de Cluj i-a contactat pe președintele SANITAS Cluj și SOLIDARITATEA SANITARĂ Cluj pentru a le solicita punctul de vedere despre această decizie luată atât de tardiv. 

„Din punctul meu de vedere această decizie vine cam târziu, pentru că trebuia de la bun început, având în vedere pandemia asta care este acum la al treilea val și luând în considerare deficitul de personal existent în sistemul de sănătate. Nu am cunoștințe de cazuri în care medici din alte specializări care au tratat pacienți cu COVID-19 să fi fost acuzați de malpraxis”, a declarat Roman Ștefan, președintele Sanitas Cluj.

Radu Vasile, președintele sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj a declarat pentru Ziar de Cluj că ei au adus în discuție această problemă încă de anul trecut, însă medicii din alte specialități au fost lăsați în bătaia vântului. 

„Noi am deschis subiectul ăsta de la începutul verii deoarece îl considerăm un risc major pentru personalul medical. Ministrul zice că acuma o să se implementeze, dar așa funcționează de un an de zile pentru că nu sunt atâția ATI-iști și atâția infecționișit că să poată fi tratați toți bolnavii de COVID. Sunt chirurgi care tratează, sunt oftalmologi. Am avut discuții, am avut păreri împotrivă, inclusiv Colegiul Medicillor, acuma și-a schimbat părerea. Da, asta e realitatea. Medicul de altă specialitate dacă își depășește competențele, adică el e chirurg, depășire de competențe înseamnă să faci altceva în afară de chirurgie, nu ești apărat de polița de malpraxis. Rămâi în bătaia vântului. În sănătate nu s-a ținut cont. Am fost la întâlniri si cu Orban și le-am pus pe masă: nu e in regulă, nu-i lăsați în bătaia vântului că orice avocat va deschide proces și îl acuză de depășire de competențe. Lăsați ca o cotim, o facem, acuma s’ar părea ca există o inițiativă legislativă care s-ar putea să îi protejeze”, a declarat Radu Vasile. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 17 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 20 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE