Din oras

Organele unei paciente internată la Spitalul Județean din Cluj vor salva alte cinci vieți

Agenția Națională de Transplant a anunțat că familia unei paciente de 60 de ani  aflată în moarte cerebrală  la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj și-a dat acordul pentru ca organele acesteia să fie prelevate pentru a salva alte vieți.

”Din nefericirea și durerea ei, o familie a avut puterea să redea bucuria vieții altor semeni. DA pentru VIAŢĂ! Mulţumim cu profund respect familiei donatorului, o pacientă de 60 de ani diagnosticată în moarte cerebrală la Secţia ATI I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, pentru generozitatea de a dărui altora o viaţă nouă. Acest gest, de o încărcătură emoţională deosebită, a mobilizat imediat echipele de medici şi asistenţi, toţi determinaţi să readucă speranţa pentru alţi pacienţi a căror unică şansă este transplantul”, este mesajul Agenției Naționale de Transplant.

Ficatul se va transplanta la Institutul Clinic Fundeni, rinichii la ICUTR Cluj, corneea la Spitalul Militar din Bucureşti. Astfel, 5 români vor primi o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe şi cornee şi şi mai mulţi îşi vor îmbunătăţi calitatea vieţii prin transplant osteotendinos.

Numărul donatorilor a fost în creștere în 2019, astfel că până la data de 28 octombrie 2019, în România s-au înregistrat: 62 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan; au fost efectuate 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 7 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă; 154 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă; au fost realizate 6 transplanturi de cord şi 3 de plămân; către Eurotransplant au fost exportate: o grefă de ficat, cinci grefe cardiace şi patru grefe pulmonare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *