In vizor

Orfanii de la Gavroche, tratati ca in armata: "Treziti-va, gunoaielor!"

Dezvaluirile de la Gavroche continua. Orfanii de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta spun ca fostul sef,  Dan Tamas, actualul director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj, ii scotea cu noaptea in cap la inviorare, ca in armata. La 6:30 fix, intra peste ei in camere si urla: „Treziti-va, gunoaielor”.

Asa isi incepeau ziua orfanii de la Gavroche, indiferent de anotimp sau sarbatoare, fie ca ploua, ningea sau era vacanta.

„In 5 minute trebuia sa iesim in curte. Daca am reusit sa ne luam papuci, bine, daca nu, la revedere – descult! Ne puneau sa facem cate trei ture de directie, plus alte exercitii. Nu conta ca aveam 7 sau 17 ani. Toti eram egali. Nu conta ca era iarna sau vara. Si ganditi-va ca erau copii de 7, 8, 10 ani – toti eram la acelasi nivel. Ca mergeam la scoala sau nu, trebuia sa facem dimineata inviorare”, povesteste un orfan care si-a petrecut ani buni din copilarie la Gavroche.

Acelasi fapt il confirma si un angajat al directiei, care spune ca inviorarea de dimineata a fost ideea directorului. „Asta era ritualul lui, nu puteai sa te impotrivesti”, sustine acesta.

„Palmile peste cap si suturile in fund erau zilnice. Nu puteai sa comentezi sau sa faci ceva sa-l enervezi mai tare, ca nimanui nu-i placea bataia. Bataia doare. Asta avea vreo 100 de kile, va dadeati seama cum se simtea palma lui”, isi aminteste si acum copilul care a ales sa faca publice toate ororile la care a fost supus de-a lungul anilor.

Nu isi doreste decat un singur lucru: sa se faca dreptate.

„Trebuie sa plateasca, eu asa zic. Visul meu e ca intr-o zi o duba mare, neagra sau de politie, sa parcheze in curtea directiei si sa-i ridice pe toti”, incheie orfanul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *