Politica

Orban și Salvini pornesc Cruciada. Kelemen Hunor le cară săbiile

Viktor Orban vrea să schimbe soarta Europei împreună cu Matteo Salvini și cu girul lui Donald Trump. Între timp, Kelemen Hunor apare la emisiuni în Ungaria în care își laudă ascultător „șeful”.

Vizita lui Viktor Orban la Cluj nu e întâmplătoare. În plină campanie electorală, banii de la Budapesta sunt vitali pentru UDMR, iar o baie de mulțime în rândul comunității maghiare din România e benefică FIDESZ.

26 mai va fi Ziua Z pentru Europa. Cu partidul suspendat din rândul Partidului Popular European, Viktor Orban și-a găsit rapid aliați în prezența italienilor de la Liga Nord, condusă de controversatul Matteo Salvini. Iar alianța ce se va naște între Orban și Salvini dă fiori comunității europene, o comunitate tot mai divizată de tema migrației.

Politicianul italian a făcut o vizită la Budapesta pe 2 mai și a făcut primul pas în consolidarea unui parteneriat strategic. „Scopul nostru este ca noi să avem o poziţie decisivă în Europa, să coordonăm transformarea Europei şi să oferim o alternativă la conducerea Europei de până acum”, a declarat Salvini. 

Mesajul transmis este clar pentru toată lumea, Italia și Ungaria vor să conducă o Europă unită împotriva migrației, iar tema „creștinismului” este tot mai des pomenită.

Lucru confirmat și de Kelemen Hunor, în studioul unei televiziuni din Ungaria. „Nu e nimic anormal ca Orban și Salvini să se întâlnească, să se nască o alianță. Întâlnirea dintre Orban și Salvini e normală, e nevoie de reforme în Europa după 26 mai, iar motorul lor să fie creștinismul și conservatorismul ”, a declarat președintele UDMR pentru Hir TV.

Sub pretextul unei invitații primite de la UDMR, Viktor Orban va face o vizită eveniment prin Transilvania, între 8 și 10 mai, asigurându-se că formațiunea condusă de Kelemen Hunor e pe aceeași lungime de undă cu FIDESZ. Hunor le-a răspus și criticilor care nu văd cu ochi buni apropierea dintre partidul său și partidul lui Orban:

„Campania e comună, nu e nimic anormal, ne completăm reciproc. UDMR și FIDESZ reprezintă aceleași valori. E natural, ne susținem, eu mă mir că există politicieni români care se miră la rândul lor că noi avem aceste întâlniri. Și ei au făcut campanie electorală în Moldova”.

MVP-ul Orban, invitat de Trump la Casa Albă

După vizita din România, Viktor Orban are programată o întâlnire eveniment, pe 13 mai, cu președintele american Donald Trump.

Întâlnire care ar putea schimba soarta Europei, crede și Peter Szijjarto, ministrul de externe maghiar: „Avem aceeași gândire despre migrație, apărarea creștinilor și despre siguranță. Noi, maghiarii, considerăm că SUA sunt partenerii noștri strategici”.

De asemenea, Hunor e convins că Trump va afla, în sfârșit, despre modul „prost” în care e gestionată problema minorităților, inclusiv în România:

„România are multe probleme, iar una din ele e modul în care gestionează problema minorităților. E normal ca Orban să se vadă cu Trump, momentan lumea nu își dă seama cât de importantă e. Trump trebuie să știe situația reală a minorităților în Europa”.

”Ducele” modern Matteo Salvini, salvatorul Europei?

Desigur, comparația cu Ducele Mussolini pare forțată, însă tot mai mulți europeni îl aseamănă pe Salvini cu fostul conducător al Italiei de acum 80 de ani. Un frenetic opozant al migrației ilegale (asemeni lui Orban sau Trump), Salvini a revoluționat scena politică prin modul în care s-a ridicat cu ajutorul Facebook. 3.5 milioane de fani îi urmăresc fiecare mișcare, iar staff-ul său are acces peste tot, chiar și la întâlnirile de cel mai înalt nivel, pentru a ține legătura strânsă cu simpatizanții săi în orice moment. Fascinația lui Salvini pentru ziduri (sau garduri de sârmă ghimpată) care să țină migranții în afara țării sale e împărtășită atât de Orban cât și de Trump, motiv pentru care o posibilă alianță între cei trei e privită cu scepticism de către partea liberală a Europei.

Sursa foto: Facebook Matteo Salvini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *