In vizor

Orban aruncă responsabilitatea închiderii piețelor în curtea primarilor: ”Să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni”

Scris de 52

Premierul Ludovic Orban a relizat că aluat o măsură complet nepopulară înainte de alegeri prin închiderea piețeielor agroalimentare. S-a creat un puternic val de suținere în mediul online pentru micii producători, a căror singură sursă de venit este vânzarea legumelor și fructelor în piețe. Oamenii s-au revoltat mai ales pentru că în timp ce piețele se închid, supermarketurile și așa aglomerate vor deveni și mai aglomerate, dar rămân deschise. 

Orban încearcă acum să dreagă această situație și a transmis Primăriilor și Prefecturilor din toată țara să găsească soluții unde producătorii locali să poată să își vândă în continuare marfa. 

Astfel, primarilor li s-a transmis să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni, astfel:

 • – acolo unde sunt piețe închise si se pot rabata pereții să se organizeze urgent pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020).
 • – acolo unde nu se pot deschide să scoată mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, dar să restricționeze accesul auto în spațiile respective.
 • – acolo unde nu există nici această posibilitate să organizeze Piețe agroalimentare volante in aer liber pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Practic Orban aruncă responsabilitatea în cârca autorităților locale care acum trebuie să găsească soluții pentru producătorii locali care să respecte deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

O decizie pentru fiecare localitatea va fi luată azi, astfel încât mâine să poată fi pusă în practică. La Cluj-Napoca cel mai probabil se va apela la piețele volante, mai ales că acestea oricum sunt organizate deja la Cluj-Napoca. O eventuală deschidere a piețelor agroalimentare este mult mai dificilă în cazul piețelor din municipiu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 12 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 14 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 18 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 19 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 20 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 21 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 21 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 22 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE