Spatiile verzi de pe marginea catorva artere importante de circulatie din Cluj-Napoca sunt lasate in paragina de administratia locala de ani buni. Zeci de amplasamente in care, in mod normal, ar trebui sa existe arbori stau abandonate si distruse de masinile parcate pe trotuare. Primaria promite, dar nimic nu se schimba in peisajul tot mai monoton si gri al orasului.
Refacerea infrastructurii Orasului Comoara, modernizare cai de acces spre centrul istoric este titlul unui amplu proiect de modernizare a strazilor din zona istorica a Clujului. Modernizarea a costat insa in pavarea cu granit si piatra cubica a trotuarelor si asfaltarea catorva strazi din centrul orasului. Dupa ce au fost executate si finalizate pe bani europeni si pe nervii clujenilor, primaria a dispus plantarea de arbori in alveolele de pe marginea strazilor. Ce a uitat sa faca administratia locala este faptul ca pe strazile care nu au fost incluse in reabilitare copacii au fost taiati de responsabilii de spatiile verzi din oras sau culcati la pamant de soferii nesimtiti. Cel mai bun exemplu de proasta gestionare a spatiilor verzi din oras este felul in care arata Bulevardul 21 Decembrie, Piata Avram Iancu sau Piata Unirii. Aici exista zeci de alveole in care ar fi trebuit sa existe diferite sortimente de arbori, dar care au fost lasate in paragina de administratia Boc. Lipsa de implicare a Primariei in amenajarea spatiilor din centru destinate amplasamentelor de arbori a starnit indignarea cetatenilor.
“Nu fac politica, insa cum isi bate joc Boc de spatiile verzi din centrul orasului este inadmisibil. Uitati-va cum arata de la Regionala pana in Piata Unirii locurile in care ar trebui sa fie copaci. I-au taiat sa faca pista de biciclete si nu au mai plantat altii, desi au promis. Clujul a ajuns un sat fara caini. Bine ca au pus piatra pe trotuarele de pe Memo de milioane de lei, dar sa planteze un copac nu sunt in stare”, a afirmat Calin T.
27 de milioane de euro au costat panselutele, dalele din cauciuc si toaletarea copacilor, in ultimii opt ani, la Cluj-Napoca. Sunt banii pe care Primaria Cluj-Napoca i-a tocat, din bugetul local, pentru ca orasul sa fie mai verde si mai frumos. O suma imensa, din care se puteau construi inca doua Sali Polivalente. 120 de milioane de lei ne-au costat, in ultimii opt ani, panselutele, bancile din parcuri, gardurile si pavajele de cauciuc din spatiile de joaca pentru copii. In ultimii opt ani, aceleasi firme se repeta din nou si din nou pe lista celor care castiga licitatiile pentru Spatiile Verzi: Rosal, Serflor, Dupex, Alvend, Eco Mat, Tess Conex si Lig Ag.
Referitor la o posibila remediere a aspectului amplasamentelor destinate copacilor reprezentantii Primariei au afirmat ca problema va fi solutionata in primavara cand vor putea fi plantati noi arbori.
“In toamna anului 2015 prioritar a fost plantarea de arbori pe strazile reabilitate pentru a putea fi finalizate lucrarile respective. Primaria are in plan ca in primavara sa fie plantati arbusti in locurile unde au fost realizate defrisari, toaletari sau din diferite motive au fost distrusi acei copaci. Cu siguranta nu se pune in discutie sa nu fie replantati, insa aceasta actiune nu se poate face decat primavara si toamna”, au afirmat reprezentantii Biroului Mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.