In vizor

ORASUL NIMANUI: Peisaj de groaza in Cimitirul Central: garduri rupte, cruci rasturnate si noroi gros

Cei care profita de primele raze de soare pentru o vizita la mormintele celor dragi din Cimitirul Central au de trecut adevarate probe: scufundari in noroiul cleios dintre morminte si un adevarat slalom printre banci rupte si monumente funerare prabusite. 

La prima vedere, cimitirul pare destul de ingrijit, cu frunzele greblate si maturate de curand. Cand te indepartezi de aleea principala insa, lucrurile nu mai stau asa. Situatia a fost semnalata si pe domnuleprimar.ro. 

“As vrea sa stiu cand se vor asfalta aleile din cimitirul central. Este inadmisibil pentru un oras ca si Clujul, daca intri de pe strada Soimului, de exemplu, sa te umpli de noroi pana la glezne dupa 50 de metri. De asemenea, gardul este intr-o stare deplorabila, vezi zona strazii Ion Mincu, Republicii”, a scris clujeanul Liviu Sopterean in 22 februarie pe site-ul mentionat. 

La fata locului, mai ales in zonele laterale, cimitirul pare uitat cu totul.

Mormane de frunze stau maldar intre morminte si resturi multicolore de candele si flori de plastic zboara purtate de vant prin santurile formate de ploi. 

Mai mult, multe morminte stau intr-o parte, miscate de valurile de pamant din panta, crucile s-au prabusit si bancutele sunt roase si ruginite de vreme. 


In zona centrala un robinet spart produce un jet de apa care se scurge incet in gura de canal din apropiere. 

Gardurile obiectivului sunt stirbe, crapate sau, pur si simplu, ridicate de vecini din cotete, plasa de sarma si scanduri strambe. 

Dalele aleii din stanga sunt inclinate din loc in loc, ba intr-o parte, ba in alta.

In partea de sus a cimitirului domneste noroiul.

Framantat de roti de masina si punctat de balti intinse. Inaintezi si te innamolesti din ce in ce mai tare, fara sa ai alternativa.

Nu exista pietris, dale sau vreo carare betonata, ca sa ajungi la morminte trebuie sa strabati proba noroiului. 

Reprezentantii Primariei Municipiului Cluj-Napoca, institutia care administreaza cimitirul, au precizat ca deteriorarea gardului este o “problema punctuala care urmeaza sa fie rezolvata”. 

“Nu e o problema sistemica, gardurile se vor repara. In ceea ce priveste noroiul, se produce din cauza lipsei asfaltarilor. In functie de alocarile bugetare speram sa ajungem si la capitolul acesta”, a precizat un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul institutiei. 

Cimitirul Hajongard (oficial Cimitirul Central) de pe fosta Ulita Macelarilor, in prezent str. Avram Iancu, este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, infiintat in secolul al XVI-lea odata cu devenirea neincapatoare a cimitirului care a functionat in jurul Bisericii Sf. Mihail. Este unul din obiectivele turistice cele mai pitoresti ale orasului si se intinde pe o suprafata de aproximativ 14 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *