Din oras

Opera Nationala, Teatrul Maghiar si Filarmonica, scoase de pe lista finantarilor publice pentru cultura

118 de ONG-uri au primit finantare din partea Primariei Cluj-Napoca pentru “activitati nonprofit de interes general”, in valoare totala de 7,9 milioane de lei. In acelasi timp, pentru 157 de ONG-uri si institutii de cultura din Cluj s-au respins cererile de finantare Opera Nationala, Filarmonica sau Teatrul Maghiar sunt numai cateva institutii de cultura din Cluj scoase de pe lista de finantare de catre Primaria Cluj-Napoca.

Numeroase cereri de finantare din partea UBB Cluj au fost respinse, dar nu numai, ci si din partea Universitatii Tehnice sau a Academiei de Arta si Design. Teatrul de Papusi Puck, Inspectoratul Scolar Judetean sau Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” sunt si ele pe lista institutiilor care nu vor avea parte de finantare publica in acest an la Cluj-Napoca.

Intre proiectele respinse se mai numara Balul Operei, dar si cateva evenimente de cultura, ca de exemplu Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo sau Festivalul International de Chitara Transilvania.

Ambele proiecte ale Asociatiei Boiler au fost, de asemenea, respinse, pe motiv ca dosarele depuse au fost incomplete. Este vorba de doua evenimente: Electric City la Sala Polivalenta, unde s-a confirmat Morcheeba ca si cap de afis, dar si Booha College Campus Festival.

Nici Festivalul International “Toamna Muzicala Clujeana”, organizat de Filarmonica de Stat Transilvania nu a obtinut sprijin financiar de la bugetul local.

Si cererea de finantare pentru Programele Operei Maghiare din Cluj a fost respinsa, pe motiv ca dosarul a fost incomplet. De asemenea, primaria a refuzat sa ofere sprijin financiar pentru Concertul Andrea Bocelli, organizat de Asociatia “Mario Atelier – Coregrafie, Teatru si Muzica”.

Alte proiecte au fost respinse deoarece, incepand cu acest an, s-a stabilit in regulament ca ONG-urile care depun cerere de finantare sa fie din Cluj-Napoca. In acest caz s-a aflat si Asociatia Cinecultura, cu sediul in Bucuresti – care organizeaza Caravana Filmului Romanesc.  Si finantarea evenimentului TedxEroilor a fost respinsa, din acelasi motiv.

Nici Concertele Orchestrei Simfonice a Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015, la Teatrul Tineretului – Scena Verde, organizate de Societatea Culturala Filarminia nu au obtinut sprijin financiar, pe motiv ca documentatia depusa la pimarie a fost incompleta.

Cine a facut parte din Comisia de selectie a proiectelor

Din Comisia de analiza si selectie a proiectelor au facut parte cinci consilieri locali si doi angajati ai primariei Cluj-Napoca, iar la o privire de ansamblu, decizia a apartinut oamenilor apropiati primarului Emil Boc.
Concret, Comisia pentru invatamant, cultura, culte, drepturile omului, minoritati si societatea civila este cea care decide cum sunt cheltuiti banii pentru sectorul ONG. Din aceasta fac parte doi consilieri PDL – Ligia Bocse si Ioan Pop, un consilier PSD– Irimie Popa, unul PNL – Ioan Bildea, iar presedintele comisiei este viceprimarul Anna Horvath (UDMR).  Pe langa acestia, in comisie mai intra, in fiecare an, cate doi angajati ai primariei Cluj-Napoca, iar acum au fost delegati de catre primar Ovidiu Campean si Cristofor Filipas.
Ovidiu Campean este director al Directiei Comunicare, Dezvoltare Locala si Management Proiecte in cadrul Primariei Cluj-Napoca. Cristofor Filipas este seful Biroului de Invatamant, Cultura, Culte, Sport, Societate din cadrul primariei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *