Pentru o buna parte a locuitorilor strazii Bucuresti, si aleile limitrofe, Parcul Feroviarilor este singura oaza de verdeata si relaxare. Mizeria, balariile, casele boschetarilor care isi duc traiul prin parc si lipsa iluminatului ii determina pe tot mai multi cetateni din cartier sa se indrepte spre alte zone verzi ale orasului.
In urma cu aproape 10 ani intre Regionala CF Cluj si Fotbal Club CFR 1907 era semnat contractul de inchiriere a terenului din Parcul Feroviarilor. Pentru ca nu au fost respectati termenii contractului prin neplata pe ultimii doi ani a redeventei, Regionala CF Cluj a reziliat contractul. Timp de 9 ani Primaria Cluj-Napoca a privit neputincioasa defrisarile si degradarea parcului. La inceputul acestei luni, in cel de al 12-lea ceas, reprezentantii administratiei locale au decis sa ceara spre folosire terenul din apropierea Pietei Abator.
Tarabele din Piata Abator, administrata de Primaria Cluj-Napoca, au fost vandalizate si sunt pline de jeg. Aici cateva persoane in varsta incearca sa isi vanda produsele agricole. Oferta este insa limitata.
In spatele gardului pietei, terenul pe care candva se ridica unul dintre cele mai mari abatoare din oras azi privelistea iti aminteste de Varsovia dupa invazia nazista. Moloz, gunoaie PET-uri si haine puse frumos “in dulap”.
La intrarea in Parcul Feroviarilor o cusca metalica inchisa cu un lacat chinezesc iti aminteste ca mai exista persoane care se ocupa de selectarea gunoaielor.
Dupa ce treci de poarta intepenita de rugina la doar cativa pasi printre balarii dai de un sir de toalete ecologice neutilizabile. In spatele acestora traversele de la calea ferata unde functiona trenuletul copiilor zac acoperite de crengi uscate.
Singurele bancute utilizabile din Parcul Feroviarilor sunt cele ampalsate pe marginea terenului sintetic, singura investitie a falimentarului club de fotbal CFR 1907.
Mormane de gunoaie intalnesti la tot pasul. Urme ca prin parc trecea o cale ferata se regasesc printre copacii cazuti la pamant.
In partea de nord a Parcului Feroviarilor, cu priveliste spre Somes, un grup format din trei indivizi a ridicat o cocioaba din carton si folie de plastic. Cu accent moldovenesc, in timp ce gateau pranzul la un foc din nuiele, cei trei au afirmat ca se ocupa de impletirea cosurilor de nuiele pe care le vand prin piete la doar 15 lei.
Vechiul patinoar sta acoperit de cenusa. Iarba a crescut pe margini iar asfaltul s-a deteriorat in timp.
Printre iarba netunsa si ciulini poti zari turla aurie a unei biserici. Toate aleile sunt pline de noroi, iar bancile rupte. Sistemul de iluminat nu mai functioneaza de ani buni de zile, iar fantana arteziana mai are apa doar de la topirea zapezii si a ploilor din ultimele zile.
Peronul unde candva nu aveai loc sa arunci un ac de cati copii isi doreau sa dea o tura cu trenuletul azi e plin de jeg si de crengi uscate. Tot ce isi doresc clujenii este un spatiu amenajat decent unde sa se poata relaxa si sa respire aer curat. Credeti ca puteti face asta, domnule primar?