In vizor

ORASUL NIMANUI. Faget, cartierul fara canalizare si fara trotuar

De ani buni, locuitorii zonei Faget depun sesizari peste sesizari in care atrag ca nu au canalizare, ca drumul este presarat cu gropi si o ia la vale in fiecare an si ca, desi este locul preferat al clujenilor pentru iesiri la picnicuri, „nu exista si nu a existat niciodata un trotuar”. In cazul in care exista, raspunsurile municipalitatii clujene sunt evazive sau lipsite de temei, iar problemele raman nerezolvate.

Un locuitor al zonei Faget, Adrian Tantau, a remis redactiei o plangere legata de starea in care este lasat cartierul.

Desi este impozitat la fel ca celelalte cartiere, inca nu are canalizarea care a fost promisa de cativa ani buni, iar apa a fost bagata abia acum doi ani”, afirma acesta. 

O alta problema scoasa in evidenta in acest context este starea soselei din zona. 

Drumul este plin de gropi, denivelari iar pe unele portiuni drumul aluneca in fiecare an, problema rezolvand-se doar cu niste asfalt turnat peste in fiecare primavara, care tine maxim doua-trei luni. Desi este printre putinele locuri din oras unde clujenii ies la iarba verde pe timpul verii, nu exista si nu a existat niciodata un trotuar. Personal am facut mai multe  sesizari pe siteul domnuleprimar.ro dar nu am primit nici un raspuns”, arata acesta. 

Pe site-ul mentionat au fost postate, intr-adevar, foarte multe sesizari care au ca subiect starea Fagetului. 

“Noi, locuitorii cartierului Faget dorim sa stim cand se va face asfaltarea celor 2.5 Km de drum public si care este anul in care va ajunge canalizarea in acest cartier.

Va multumesc si sper sa luati masuri cat mai curand posibil”, a scris el. 

Nu exista nici un raspuns

La fel, nu i s-a raspuns nici cetateanului care a semnat cu numele Mitica sesizarea depusa in 7 mai 2014: 

“Anii trecuti exista un panou care anunta introducerea retelelor de apa – canal in zona, prin fonduri europene, cu finalizare in 2013. Apa a fost introdusa, canalizarea ba. Probabil din acei bani au trebuit sustinute si campanii electorale, sunt multe „guri” flamande care trebuie hranite, dar parca dispretul pe care autoritatile locale il arata fata de cetateni este exagerat chiar si pentru Romania. Desigur, atata vreme cat oamenii tac si inghit, ignorarea lor este o solutie. Astept „cu sufletul la gura” raspunsul la sesizarea de fata si anume celebra: „primarul nu a raspuns inca la aceasta sesizare””, a scris acesta. 

O alta reclamatie fara raspuns pe site-ul mentionat dateaza din 31 iulie 2014. 

“Domnule Boc, luati masina (Peugeotul personal, nu autoturismul de servici de care nu va intereseaza) si faceti o tura sa vedeti daca mai aveti pe unde sa ocoliti gropile. Sa aveti grija, baia de ulei la Peugeot e cam scumpa. Va rog sa luati masuri, macar plombati aceste zone daca nu aveti nici un interes in refacerea totala a drumului”, a scris un clujean care s-a semnat Pavel.

Problemele sunt aceleasi cu cele semnalate si cu cativa ani in urma, cand oamenii primeau macar un raspuns la sesizari. 

In 4 noiembrie 2007, un localnic a descris o situatie care este actuala si astazi:

“Domnule Boc, ce faceti cu drumul din Faget? Ajunge sa fie impracticabil cu toate ca asta vara ati facut o asa zisa asfaltare. Merge drumul la vale, s-au pus doar doua indicatoare de avertizare si atat, dar, in rest, iti rupi masina. Daca faceti un lucru, de ce nu-l faceti ca lumea ca doar pe banii nostrii il faceti? Puteti verifica drumul din Faget plecand de la depoul de tramvaie si pana sus in Faget unde se intersecteaza cu drumul care merge spre Salicea. Va avertizez ca drumul e un pericol public in doua locuri. Asfaltul aluneca la vale provocandu-se adevarate cratere, ca dupa cutremur. Sa nu spuneti ca nu v-a sesizat nimeni aceasta problema atunci cand Doamne feri va avea loc vreun accident pe acest drum!”, a spus omul. 

Raspunsul primarului a venit in 28 martie 2008: 

“Si in anul 2008 vor fi efectuate lucrari de intretinere a acestei strazi”. 

In 26 noiembrie 2012 , un alt localnic atrage atentia asupra vegetatiei neingrijite din zona. 

“Vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca pe drumul Sf Ion (de la Cabana Faget pana la Izvorul nr. 2 ) pe partea stanga – sensul de mers spre Faget, carosabilul este obturat de vegetatie, pe aproximatix un metru din banda de circulatie au crescut crengile copacilor si tufelor. Daca trec doua masini in acelasi timp, una trebuie sa opreasca daca nu vrea sa isi rupa masina in gropile de pe cealalta parte a drumului. Va rugam sa toaletati vegetatia crescuta haotic de atatia ani si, daca se poate sa se repare si drumul, ar fi ideal”, a scris acesta. 

In 7 ianuarie 2014 Boroul Mass-Media al Primariei Municipiului Cluj-Napoca a postat un raspuns in care se atrage atentia ca sesizarile se depun la Registratura, nu pe domnuleprimar.ro. 

“Daca sesizarea dvs. nu a fost solutionata/nu ati primit raspuns va rugam sa ne comunicati. Va reamintim ca aceasta platforma nu se afla in administrarea Primariei Cluj-Napoca si deci, pentru a va asigura ca primiti raspuns in termenul prevazut de lege, va rugam sa ne comunicati cererile dvs. in mod oficial, prin intermediul Registraturii primariei (str. Motilor nr. 7) sau a oricarei primarii de cartier”, au scris oficialii municipalitatii. 

Oficialii primariei nu au putut fi contactati. In mai 2014, primarul Emil Boc a anuntat un proiect de modernizare a drumurilor din Faget si Lomb, in valoare de 36 de milioane de lei, ba chiar despre o suplimentare a fondurilor cu 10%, potrivit ziuadecj.ro, insa promisiunile nu s-au pus in practica. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *