In vizor

ORASUL NIMANUI. Clujul, ingropat in gunoaie. Dupa ce a dormit un an bine mersi, Boc e disperat sa caute solutii de depozitare. Toate judetele refuza gunoaiele Clujului!

Putini au fost atenti ieri, la dezbaterea publica pe tema bugetului pe 2015, la mormaiala lui Emil Boc ce a declarat ca are putini bani alocati pentru sport si ca, oricum, e nevoie de orice banut pentru problema gunoaielor. A trecut repede peste subiect, dar noi am fost atenti la aceasta remarca si am descoperit ca, de mai bine de o saptamana, Emil Boc ascunde sub presulet, in stilul sau caracteristic, o noua bomba administrativa ce e pe cale sa explodeze: de la Uniunea Europeana a venit o scrisorica prin care Clujului i se pune in vedere ca rampa detinuta de Salprest, unde se depozitau pana acum gunoaiele Clujului, se inchide definitiv.

Adriana Vadean, din familia lui Eugen Veres, este cea care se ocupa acum de destinele Salprest Rampa SA si cea care ne-a oferit in aceasta dimineata o explicatie diplomatica: „E adevarat ca am suspendat activitatile rampei aseara, pentru ca rampa de stocare e plina. Nu am primit inca nicio hartie de la Uniunea Europeana, vad ca sunteti mai informat decat mine. Asteptam si noi”, spune sefa Salprest.

In fapt, situatia e cu adevarat ingrijoratoare. E pentru prima data, spun surse din Primarie, cand Emil Boc se agita grav pentru problema gunoaielor, asta deoarece mesajul unor inspectori de la Garda de Mediu din Bucuresti veniti in control la Cluj recent a fost ferm si fara echivoc: „Aceasta rampa nu se va mai deschide niciodata”, declaratie de intentie ce arunca Clujul in aer, un oras ce are de suferit de pe urma a 15 ani de incompetenta si prostie administrativa a politicienilor clujeni.

Cu un presedinte interimar inform, l-am numit pe udemeristul Vakar Istvan, cu o rampa ecologica neconstruita, proiect aflat in mijlocul unui scandal teribil, Cluj-Napoca, un municipiu cu o populatie numeroasa si unul dintre cele mai mari ca intindere din Romania, se va ingropa in gunoaie, mai ales ca, pe calculele pe care le-am facut cu reprezentantii celor doi operatori, Rosal si Brantner, Clujul produce cam 1200 de metri cubi (!) de gunoi PE ZI (menajer, stradal, etc), cantitate ce trebuie zilnic ridicata si depozitata undeva.

 

Niciun vecin nu vrea Clujul si gunoaiele sale. Si chiar daca ar vrea cineva, se tripleaza pretul la factura omului simplu

 

Cum operatorii clujeni Rosal si Brantner au fost deja avizati ca nu mai pot depozita la Salprest nimic, mingea e in terenul lui Emil Boc ce cauta cu disperare solutii de depozitare in judetele limitrofe. Ideea e ca o administratie vecin ar trebui sa accepte cantitatea de macar 1000 de metri cubi pe zi, lucru care ar insemna distrugerea capacitatii de stocare a propriilor rampe, acolo unde e cazul, rampe ce au fost proiectate pentru comunitati mai mici. Este si motivul pentru care Boc si-a luat refuzuri de la Alba-Iulia, Oradea, Zalau. Potrivit unor surse din Primarie, ultima speranta, Aradul lui Falca, are toate sansele sa refuze Clujul, din aceleasi considerente. Chiar daca Aradul ar accepta sa ne „cazeze” gunoaiele, Primaria lui Boc ar trebui sa accepte si costul teribil de mare al transportului gunoiului pe distanta Cluj-Arad si retur, adica costul aferent transportgului pentru o distanta de peste 520 de kilometri, lucru care ar duce in cer pretul la factura de gunoi a cetateanului simplu. Practic, la asemenea scoruri, costul serviciului public pentru un cetatean simplu s-ar tripla.  

Nu va mai merge nici cu „solutii temporare” de depozitare la vechea rampa a Salprest, ne-au asigurat surse din Garda de Mediu Cluj care ne-au informat ca lui Bogdan Costea, seful institutiei, i s-a pus in vedere ca scaunul sau depinde de fermitatea cu care va gestiona acest proiect.

„Veres nu mai e aici sa faca santaje emotionale cu autoritatile, iar Costea si-a luat-o recent in freza la o evaluare luand un calificativ „S” adica „slab” si i s-a pus in vedere ca postul sau este sigur daca va inchide rampa. Daca nu, zboara!”, ne-a spus o sursa informata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *