In vizor

Oradea, exemplu în Parlamentul European la absorbția de fonduri europene. Cluj-Napoca a rămas în urmă

Oradea a derulat, în opt ani, proiecte cu fonduri europene în valoare de 140 milioane euro, în timp ce Primăria Cluj-Napoca are investiții cu bani de la Uniunea Europeană în valoare de 115 milioane euro.

Oradea, Cluj-Napoca și Alba-Iulia sunt orașele din România cu o rată ridicată de absorbție a fondurilor europene, potrivit unei propuneri a europarlamentarului Daniel Buda. Acesta a dat cele trei orașe ca exemplu în Parlamentul European, iar Oradea a fost acceptată ca etalon în absorbția de fonduri europene. Cluj-Napoca a rămas în urmă, mai ales că anul trecut nu a avut niciun proiect nou cu bani de la Uniunea Europeană. Potrivit datelor transmise către Ziar de Cluj de către reprezentanții Primăriei, administrația publică locală a pe tot parcursul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a avut în derulare doar trei proiecte cu fonduri europene, restanțe de fapt din anii precedenți. Niciun proiect nou nu a început anul trecut și este foarte probabil ca nici anul acesta să nu demareze nimic pe fonduri europene. 12 proiecte au fost depuse pentru finanțare și alte 15 urmează să fie depuse.

Cele trei proiecte cu fonduri europene restante din anii precedenți sunt Centrul de sprijnire a afacerilor TEAM, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și acces din strada Oașului la cartierul Lomb. Toate cele trei proiecte se construiesc în dealul Lomb și trebuiau finalizate încă de acum trei ani. Cele mai mari probleme sunt la drumul de legătură care nu poate fi făcut din cauza alunecărilor de teren care apar de cel puțin două ori pe an.
Valoarea totală a celor trei proiecte aflate în derulare este de 135.603.334 lei.

Pe lângă cele trei proiecte aflate în mare întârziere, Primăria mare are în desfășurare și trei proiecte prin programul de cooperare româno-elvețian – cumpărarea de autobuze electrice, modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public și modernizarea sistemului de iluminat la două clădiri ale Primăriei și reabilitarea termică a școlilor. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 46.938.111 lei.

Lista proiectelor depuse spre finanțare este ceva mai lungă, dar toate fac referire la creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe. În total, 12 astfel de proiecte au fost depuse pentru finanțare, în valoare totală de 78.435.479 lei.

15 proiecte urmează să fie depuse spre finanțare în perioada următoare, potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Până acum, au fost finalizate 27 de proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de 530.389.921 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *