Vorbe fără fapte – așa s-ar putea rezuma promisiunile neonorate ale conducerii Primăriei cu privire la construirea unui aquapark. În timp ce Boc tot promite an de an că face aquapark, administrația publică din Oradea face bani serioși din aquaparkul Nymphaea, construit cu fonduri europene în tr-un an și trei luni.
În Cluj-Napoca există un singur ștrand public (Sun), unul privat (Clujana) și câteva piscine și SPA-uri. Cu toate acestea, ne place să ne lăudăm cu deja răsuflata denumire de “oraș de cinci stele”. De ani de zile, primarul Emil Boc promite că va face aquapark, dar a ajuns un fel de ciobănașul mincinos. Proprietarii fostelor Băi Someșeni au lăsat și ei baltă (deocamdată, cel puțin) proiectul de refacere a băilor.
Ce a făcut Primăria în ultimii ani în materie de ștranduri și aquaparkuri? A amenajat un bazin peste care a pus un balon. A avut nevoie de un an pentru amenajarea bazinului olimpic și montarea unui balon deasupra acestuia, în timp ce Primăria Oradea a făcut, într-un an și trei luni, un aquapark pe 7 hectare. Administrația publică locală din Cluj abia a reușit să facă rost de 3,5 milioane lei pentru modernizarea Ștrandului Sun din Grigorescu, iar autoritățile locale din Oradea au reușit să contracteze fonduri europene în valoare de 88,3 milioane lei. La Cluj, aquapark-ul există doar în promisiunile neonorate ale primarului Emil Boc. Și va mai rămâne la același nivel.
Orădenii se distrează în cel mai mare aquapark din Transilvania, iar clujenii se scaldă în bazinul cu balon.
Primarul Emil Boc anunța cu mare mândrie deschiderea bazinului olimpic, acum doi ani. Bineînțeles că a strecurat și o vorbă despre aquapark.
“Pentru amenajarea Bazinului Olimpic Grigorescu, Primaria Cluj-Napoca a alocat suma de 3.305.000 lei. Pe langa inchiderea cu un balon presostatic cu tripla membrana a bazinului olimpic, in cadrul lucrarilor de modernizare au fost construite spatii tehnice si vestiare, a fost reparata si refinisata cuva bazinului (care a fost adusa la o cota maxima de 1,50 m), a fost reamenajata zona de acces catre bazin, cu instalatiile electrice si de gaze aferente. La Strandul Sun din Grigorescu, Primaria Cluj-Napoca si RADP vor realiza un Aqua Park modern. In prezent se lucreaza la proiectul de deviere a magistralei electrice care afecteaza lucrarile de construire a Aqua Parkului, urmand ca dupa finalizarea acestuia sa se treaca la realizare proiectului propriu-zis”, anunța Boc, în 2016.
Revenind la Oradea, lucrările la Aquapark Nymphaea, întins pe o suprafaţă de şapte hectare şi 5.000 de metri pătraţi de luciu de apă, au început în februarie 2015, recepţia având loc în luna mai 2016. Adică au durat cam tot atât cât amenajarea bazinului olimpic. Plus minus câteva luni.
Primarul Ilie Bolojan a afirmat, de mai multe ori, că acest aquapark, construit într-un an şi jumătate, cu 88,3 milioane de lei (aproape 22 milioane de euro), este cel mai modern aquapark din vestul României, ce acoperă toate necesităţile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni şi turişti şi pune Oradea pe harta turismului balnear şi de agrement în Estul Europei.
Aquaparkul din Oradea s-a construit pe locul fostului Ştrand Municipal, printr-un mega-proiect de 88,3 milioane de lei, contribuţia Primăriei Oradea fiind de 38,9 milioane de lei, iar diferenţa, din fonduri europene.
Complexul Nymphaea cuprinde 14 bazine şi 12 tobogane, în mai multe clădiri, un complex multifuncţional, o clădire pentru bazinele acoperite împărţite în trei zone cu specific family, relax şi aventură, precum şi un complex comercial destinat consumatorilor. În incinta spaţiului de agrement funcţionează terenuri de sport, zone de agrement, spaţii verzi, precum şi o parcare cu 230 de locuri.
În zona wellnes, sunt cabinete de înfrumuseţare, cosmetică, estetică dentară, saloane de masaj, tratamente acvatice, saune – rusească, finlandeză, cu infraroşii, cameră cu sare, cameră cu gheaţă, saună turcească, salon pentru masaj turcesc (cu spumă de săpun, masaj cu perie de păr de cămilă etc).