Justitie

Opt clujeni, în spatele țepei HIPMENU. Cum și-au bătut joc de două mii de ori și au comandat mâncare de zeci de mii de lei? (RECHIZITORIU)

Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca a detructurat o grupare care a reușit să dea peste 2.000 de țepe serviciului de livrare a mâncării HipMenu. Potrivit datelor de la dosar, opt clujeni au pus la cale un plan prin care au comandat șampanii și mâncăruri scumpe în valoare de peste 30.000 de lei. 

Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus trimiterea în judecată a inculpaților DOBAI SCHUPLER ALEXANDRU CRISTIAN, HULEHEL LORENl, LUNGU IONUŢ ALEXANDRU, DRĂGOI IOAN ALEXANDRU, SZABO IONUŢ SEBASTIAN, VARGA SZILVESZTER, DUMITRAŞCU ANDI ŞTEFAN și TĂTAR TUDOR OCTAVIAN pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În urma cercetărilor efectuate de cei de la BCCO, cei vinovați au fost prinși și trimiși în judecată în decembrie 2019. Modul de operare al acestora a fost aproape ingenios, perioada infracțională fiind decembrie 2017 – mai 2018, însă au comis câteva greșeli și astfel au fost depistați. 

„La data de 21.12.2017, Brigata de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca a fost sesizată prim plângere de către societatea CLOUD TREATS ROMÂNIA SRL(HIPMENU), în calitate de persoană vătămată, ce deține platforma online www.h____.ro cu privire la faptul că în perioada 02-19.12.2017 au ost plasate o serie de comenzi de către același utilizator care deține două conturi pe platforma menționată, respectiv A.M. și M.C.V care au fost semnalate ca fiind posibilie fraude, întrucât emitentul cardurilor intorduse în sistemul lor refuză decontarea tranzacțiilor pe motive de fraudă.

În perioada decembrie 2017 – mai 2018, pe platforma de comenzi online au fost realizate mai multe conturi, fiind comandate produse de tip fast-food, iar valoarea lor fiind achitată prin folosirea fără drept a datelor unor carduri bancare fraudate. Datele de indentificare ale cardurilor fraudate au fost preluate inițial de pe un site, iar ulterior de o aplicație de mesagerie. Persoana vătămată, CLOUD TREATS ROMÂNIA SRL, administra platforma HipMENU, ce are și o aplicație dedicată pentru telefoanele mobile. Prin intermendiul acestei aplicații sau de pe pagina de web se pot comanda produse alimentare sau de tip fast-food de la diverse restaurante partenere, produse care mai apoi sunt livrate la adresele indicate în formularul de comandă, achitând online contravaloarea comenzii, prin ultilizarea datelor unui card bancar(…). Printr-un asemenea mod de operare s-a cauzat un prejudiciu estimat la suma de 29.896 de lei.

În Concret s-a stabillit că inițiatorul mecanisumului infracțional este inculpatul D.S.A.C (DOBAI SCHUPLER ALEXANDRU CRISTIAN), care, în cursul anului 2017, în timp ce se afla într-o sală de jocuri on-line,  a luat legătura cu o persoană căreia i-a transmis modalitatea de comitere și site-urile de unde poate să își procure datele unor carduri bancare fraudate”, arată anchetatorii. 

Alexandru Cristian Dobai Schupler a luat legătura cu inculpații Loreni Hulehel, Sebastian Ionuț Szabo și  Silveszter Varga cu care au început ”operațiunea” prin crearea unor conturi fictive cu ajutorul cărora au început să comande produse de la HipMenu, folosindu-se de cardurile altor persoane. În scurt timp ”gașca” s-a mărit cu Tudor Octavian Tătar,  Ștefan Andi Dumitrașcu, Ionuț Alexandru Lung și Ioan Alexandru Drăgoi, iar comenzile curgeau. 

Potrivit prourorilor, cei opti indivizi au săvârșit infracțiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în peste 2.000 de acte materiale cuprinse în rechizitoriu. Mai mult, aceștia nu s-au limitat doar la comenzi de mâncare și au folosit cardurile respective pentru comenzi de șampanii, haine de firmă și ceasuri. 

„Se constată că persoanele cercetate în dosar, inculpați sau suspecți, au o situație materială bună, astfel că nu se poate afirma că lipsa banilor sau a hranei zilnice i-a determinat să cumpere produse alimentare cu carduri fraudate. Relevant în acest sens este faptul că toți participanții aveau telefoane mobile și laptopuri de ultimă generație și că aceștia nu s-au limitat în a cumpăra doar hrană, ci în unele cazuri au achiziționat în mod fraudulos și șampanii scumpe, îmbrăcăminte produsă de mărci de top ori diverse ceasuri. Spre exemplu, inculpatul Tudor Tătar a comandat două șampanii în valoare de 806 lei, iar inculpatul Loreni Hulehel a comandat șampanii în valoare de peste 1.000 de lei”, se mai arată în rechizitoriu.

Cei opt tineri riscă acum pedepse cu închisoarea între 2 și 7 ani, pentru săvirșirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos: 

1. DOBAI SCHUPLER ALEXANDRU CRISTIAN – pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (2.265 de acte materiale, 72 consumate şi restul rămase în faza tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

HULEHEL LORENl – pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (2.265 de acte materiale, 72 consumate şi restul rămase în faza tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

SZABO IONUŢ SEBASTIAN – pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (2.265 de acte materiale, 72 consumate şi restul rămase în faza tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

4. TĂTAR TUDOR OCTAVIAN – cu antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (184 acte materiale, din care 1 în formă consumată, restul rămase în forma tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

5. VARGA SZILVESZTER – pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (194 acte materiale, din care 4 în formă consumată, restul rămase în forma tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

6. LUNGU IONUŢ ALEXANDRU – fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (260 acte materiale, din care 9 în formă consumată, restul rămase în forma tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

7. DRĂGOI IOAN ALEXANDRU – fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (177 acte materiale, din care 5 în formă consumată, restul rămase în forma tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

8. DUMITRAŞCU ANDI ŞTEFAN  – fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată (234 acte materiale, din care 10 în formă consumată, restul rămase în forma tentativei), prev. de art. 250 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *