Politica

Opozant al coliției de guvernare, Dan Motreanu (PNL) îi vede pe Bolojan, Boc sau Ciucă ca posibili candidați ai PNL la prezidențiale

Președintele PNL Giurgiu, eurodeputatul Dan Motreanu, a avertizat la Digi 24 că pentru viitoarele alegeri prezidențiale există riscul ca românii să-și dorească un alt profil politic față de ceea ce oferă PNL sau USR, resprectiv profilului unui candidat de extremă dreaptă, făcând referințe la situația de la prezidențialele din anul 2000 cand, în turul doi de scrutin, au rămas în competiție candidatul de stânga, Ion Iliescu și candidatul extremei drepte, Corneliu Vadim Tudor.

Potrivit lui Dan Motreanu, românii ar putea avea de ales ”între două rele” în 2024.

”Cred că e o discuţie prematură. Dacă te uiţi în istoria recentă a vieţii politice din România, cei care şi-au anunţat cu 2-3 ani înainte candidatura nu prea au mai reuşit să ajungă în funcţia pe care şi-au dorit-o. Dacă ne uităm la ultimele două bătălii importante, câştigate în 2004 de Traian Băseascu şi în 2014 de Klaus Iohannis, sunt doi candidaţi care au venit pe ultima sută de metri, cum se spune, Traian Băsescu cu o lună de zile înainte de a-şi depune candidatura a anunţat şi a intrat în cursa electorală, după retragerea lui Theodor Stolojan şi Klaus Iohannis cam cu 5-6 luni înainte de a-şi depune candidatura. (…) Dacă ne uităm la ultimele două mari bătălii pentru președinție, câștigate una de Băsescu și una de Iohannis, înțelegem că avem profilul unor candidați care au venit pe ultima sută de metri, veneau din postura de foști primari, aveau profil de administratori, de oameni care au confirmat, care au făcut ceva pentru comunitățile lor. (…) Vom avea un 2024 care ne va arăta ce profil își doresc românii și s-ar putea ca scena politică să ofere alt tip de personalitate.  S-ar putea să intre în scenă un candidat de pe partea naționalistei extreme (…) S-ar putea, în 2024, scena politică să ceară o altă personalitate politică. S-ar putea să intre în scenă, ca în anul 2000, cu şanse reale de a câştiga Preşedinţia României, un candidat de pe partea naţionalistă. Ne aducem aminte că în 2000 România avea de ales între două rele, aşa am spus la vremea respectivă, între Ion Iliescu, care venea de pe partea stângă, dar stânga retrogradă, şi partea naţionalistă, Corneliu Vadim Tudor. Nu aş vrea să fim în situaţia asta în 2024 şi acest lucru se va întâmpla doar dacă PNL şi USR vor rata aceşti trei ani de zile. Unul dintre cele două partide, măcar unul, pot confirma până în 2024, la putere sau la opoziţie”, a comentat eurodeputatul Dan Motreanu.

Întrebat care sunt candidații PNL care s-ar putea valida până în 2024 și dacă Ilie Bolojan poate fi o opțiune, sau Emil Boc (ambii lideri ai administraților locale din Bihor și Cluj), Dan Motreanu a răspuns afirmativ, nominalizându-l și pe actualul premier în funcție, Nicolae Ciucă și adăugând că el personal l-ar alege pe cel care va sta cel mai bine în sondaje:

”Cred că e prematur să vorbim de un candidat al PNL, în acest moment pentru funcţia de preşedinte. Cred că va conta foarte mult şi profilul pe care şi-l doresc românii la momentul respectiv. Pentru că există întotdeauna un punct comun pe care trebuie să îl atingi în campaniile electorale, un punct comun între ceea ce oferă partidul ca şi candidaţi şi ceea ce îşi doresc cetăţenii. Există un 2024 care ne va arăta ce profil îşi doresc românii, de preşedinte. Ultimii 2 preşedinţi au avut în prima parte un profil mai degrabă de administrator, de primar, al oamenilor care au făcut ceva, de a realiza ceva pentru comunităţile lor. Aceştia sunt cei doi câştigători ai campaniilor electorale. (…)

Da, de ce nu, Ilie Bolojan poate fi un candidat redutabil. La fel și Emil Boc.  Dar cum am spus, va conta profilul pe care îl așteaptă cetățeanul pentru președinția României. Și actualul premier în funcție (Nicolae Ciucă – n.red) ar putea fi candidat, dacă va confirma (…). În ce mă privește, ca membru de partid l-aș susține pe cel care stă cel mai bine în sondaje”, a declarat Motreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *