Sanatate

Ophtalens T ne ajuta sa alegem cele mai bune lentile

Din ce in ce mai multe gadgeturi au devenit o prezenta constanta in viata noastra cotidiana si, inevitabil, sunt o tentatie permanenta pentru copiii de toate varstele. Dar copiii nu prea ar avea voie sa utilizeze aparatura de ultima generatie mai mult de cateva minute pe zi.
Medicul oftalmolog Rares Bondariuc de la Ophtalens T ne ofera o serie de informatii extrem de pretioase despre cum putem pastra sanatatea ochilor copiilor si nu numai, dar si despre cum ne putem alege cele mai bune lentile care sa ne protejeze ochii.

Cat are voie un copil sa stea in fata tabletei/ monitor de pc / televizor

„Perioada de pana la 2 ani este foarte importanta atat pentru dezvoltarea aparatului vizual cat si pentru cea neurologica. Este de evitat, pe cat posibil, lasarea la indemana copiilor din aceasta categorie de varsta a telefonului mobil, tabletei, PC-ului si laptop-ului. Aceste dispozitive, pe langa faptul ca pot stimula, prin acomodarea excesiva la aproape, aparitia si agravarea miopiei, disconfort ocular acompaniat de congestie conjunctivala si senzatie de corp strain, tulburari neurologice extrem de grave care pot duce chiar pana la ADHD sau autism”, precizeaza oftalmologul.

Riscurile, chiar daca mai mici, nu dispar dupa varsta de 2 ani. Desi televizorul nu este un factor declansator al tulburarilor de vedere si de acomodatie, poate crea disconfortul ocular cat si problemele psiho-neuronale mentionate mai sus. Ca un algoritm simplu, pentru fiecare an implinit, copiii ar trebui sa petreaca 10 minute pe zi cu aceste dispozitive. Un copil de 3 ani, maxim 30 de minute. Un copil de 6 ani, maxim o ora.

Copiii mai mari ar putea utiliza ochelari de protectie, insa nu e recomandat sa depaseasca timpul de utilizare a gadgeturilor permis pentru varsta fiecaruia.

Cum protejam ochiii copiilor care nu au probleme de vedere

Chiar daca sunt respectate toate principiile unei dezvoltari armonioase psiho-somatice, acestea nu reprezinta o garantie ca nu vor aparea afectiuni oftalmologice. De aceea, cel mai bun tratament este preventia. Sunt foarte importante controalele oftalmologice periodice incepand cu primul an din viata si apoi anual ( acestea doar in cazul in care nu sunt descoperite anumite afectiuni care necesita controale mai dese). 

Perioada de la nastere si pana la 6-7 ani este cruciala pentru dezvoltarea vederii. Orice afectiune nedescoperita la timp in aceasta perioada poate duce la pierderi ale acuitatii vizuale importante, ireversibile sau doar partial reversibile. De asemenea, protectia solara, reprezentata de ochelarii cu filtru UV este importanta in protejarea vederii copiilor in aceiasi masura cu cea a adultilor.

Cum tratam lentilele persoanelor care petrec foarte mult timp in fata unui monitor

Pentru persoanele care petrec multe ore in fata monitorului exista lentile cu filtru pentru calculator. Acestea blocheaza lungimea de unda a luminii albastre oferind o vedere mai clara si odihnitoare in fata ecranului, prin modificarea contrastului, iar ochii depun mai putin efort pentru urmarirea imaginilor de pe ecran.

Mai exista si lentile cu antireflex care sunt lentile cu protectie la lumina artificiala, reducand reflexiile deranjante de pe ambele suprafete ale lentilei. Ofera o claritate mai buna datorita transparentei mai mare a lentilei. Datorita reflexiilor, se transmite mai putina lumina ochiului, deci vederea e mai slaba, lucru evident mai ales dimineata si seara. 

Lentilele doar cu antireflex nu ofera insa, protectie maxima in fata monitorului.

Cum se trateaza lentilele, in functie de tipul de activitate desfasurat

„In aer liber sunt indicate lentilele cu tratament heliomat (fotocromic) si ochelarii de soare cu protectie UV, cat si lentilele cu filtru polarizat. Tratamentul fotocromic se adapteaza rapid la iluminarea din spatii inchise si din aer liber. Filtrul polarizant asigura reducerea luminii orbitoare, protectie 100% UVA si UVB, perceptia naturala a culorilor, claritatea vederii si reducerea stralucirii”, precizeaza Rares Bondariuc.

Pentru conducatorii auto se recomanda ochelari de soare cu filtru polarizant pe timpul zilei, iar noaptea lentile cu tratament antireflex.
Pentru a evita aburirea lentilelor produsa de diferentele mari de temperatura se recomanda folosirea lavetelor speciale pentru o dezaburire mai rapida a lentilelor.

Cum se curata corect lentilele ochelarilor

O informatie extrem de utila, pentru toate categoriile de varsta, indiferent de tipul de ochelar purtat, temporar sau permanent. Curatarea lentilelor se face cu solutii speciale care contin o cantitate minima de alcool sau prin spalare cu apa calduta si apoi stergerea lor cu o laveta moale si curata. Este contraindicata stergerea lentilelor pe uscat, fapt care duce in timp la zgarierea si matuirea lentilelor.

Pe medicul oftalmolog Rares Bondariuc il gasiti la clinica Ophtalens T, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 137, bl.M4, Cluj‑Napoca (in sensul giratoriu din Piata Marasti).
Programari se pot face la numerele de telefon:
 +4 0264 448 824
 +4 0264 448 825
 +4 0786 289 881
 +4 0786 289 882

 

 

Sursa foto: FreeImages

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *