Eveniment

Operaţiune de amploare. Grup infracţional organizat cu trafic de droguri. Percheziţii în Cluj şi în alte 23 de judeţe

La data de 19 septembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, efectuează 121 de percheziţii domiciliare, în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui şi  în municipiul Bucureşti, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.
„Astfel, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăţi comerciale, din judeţul Iaşi, ar fi constituit un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Acestea ar fi produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigaţiilor, substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi, în unele cazuri, inclusiv THC. În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conţinut substanţe care produc efecte psihoactive  (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P)  de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, informează IGPR.
Conform sursei citate, investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor  (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv.
„O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive. Din cercetările efectuate a mai  reieşit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.
În urma investigaţiilor, au fost identificate 28 de societăţi care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.
De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deşi ar fi cunoscut efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le-ar fi comercializează fără nicio restricţie, inclusiv minorilor.
42 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română, precum şi de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galaţi, Craiova, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoşani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamţ, Buzău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi şi al Jandarmeriei Române.