In vizor

Opera din Cluj, inundata, infiltrata si ignorata de Ministerul Culturii

Peste Opera Nationala din Cluj-Napoca se lasa cortina. Sediul institutiei de cultura e inundat si cazut in dizgratie. Reprezentantii Operei din Cluj-Napoca sustin ca se lupta de 10 ani pentru finantarea lucrarilor de modernizare ale edificiului de patrimoniu national. Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu a inclus monumentul de patrimoniu din Cluj-Napoca in lista celor 20 de obiective restaurate gratie unui imprumut de 350 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare. Sediul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a primit 1,6 milioane de euro pentru restaurarea partiala a cladirii acum 6 ani.

Sediul Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca se afla intr-o continua stare de degradare, insa Ministerul Culturii nu are de gand sa dea bani pentru lucrarile de restaurare.

Ultimele lucrari, “de fatada”, s-au realizat in 2005 cand a fost vopsit sediul Operei Nationale. Astazi, insa, in cladirea de patrimoniu, construita la inceputul secolului XX, cedeaza tevile in pereti. Echipa administrativa a institutiei sustine ca depune, din 2003, anual, proiecte de restaurare integrala a cladirii care nu sunt acceptate de Ministerul Culturii.

“Noi facem solicitari in fiecare an pentru fonduri Ministerului Culturii pentru restaurarea integrala a cladirii. Facem estimari si in fiecare an primim fonduri doar pentru interventiile de urgenta, insa banii nu au ajuns nici macar pentru reparatia acoperisului”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, purtatorul de cuvant al Operei Nationale din Cluj-Napoca, Sabin Mircea Rus.

Rectorul Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”, Vasile Jucan a tras un semnal de alarma. Profesorul Jucan este de parere ca ar trebui oprita activitatea Operei si incepute, de urgenta, lucrarile de restaurare.

“Am fost la Opera si stiu cum arata fosa, peretii, cade tencuiala. Spectacolele nu mai pot sa continue. Trebuie oprit tot si incepute lucrarile de restaurare. Opera are cladire dar sta sa se darame. Forma si stilul cladirii sunt exceptionale, este exact ceea ce trebuie, insa are mare nevoie de o renovare de la A la Z. Peretii si cladirea stau sa se darame. E frumos sa mori prin arta, dar nu in felul asta. (…) Noi nu avem sediu, insa vreau sa pun umarul la treaba asta, impreuna cu Marius Budoiu, ca sa ajungem la niste raspunsuri concrete pe partea de finantare atat pentru Opera cat si pentru Academie. Cineva are banii si nu poate sa-i foloseasca”, a aratat rectorul Academiei de Muzica, Vasile Jucan.

“Primim firimituri”

Lucrarile pentru modernizare se ridica la 5,6 milioane de euro.

“Se amana finantarea de ani buni, iar la noi cedeaza tevile in pereti. Pentru cladirea din piata Stefan cel Mare este nevoie de 5,6 milioane de euro. (…) Avem nevoie de o interventie majora in infrastructura cladirii cu tot cu tubulaturi, canalizare si aductiuni de apa. Din banii pe care ii primim, firimituri, putem face doar lucrari minore: am inlocuit conducta principala de apa pana la intrarea in cladire, insa asta e maruntis. Daca s-ar pune in aplicare sa finanteze ca lumea lucrarile, chiar daca 2, 3 ani nu s-ar putea folosi spatiul ar putea fi facuta o reparatie integrala”, a spus Dan Lupea, administratorul cladirii Operei Nationale din Cluj-Napoca.

Monumentul de patrimoniu, dat in folosinta in 1906, nu a fost modernizat integral niciodata in cei 108 ani de cand si-a deschis portile.In urma reparatiilor finantate, in decursul anilor de catre Guvern, s-au schimbat scaunele in foaier si s-au inlocuit luminile. In 2012, ministerul de resort a dat bani pentru reparatia acoperisului, partial distrus in urma unei furtuni. In 2013, Opera Nationala a facut lucrari de intretinere: a fost modernizata scena mica, s-au montat plansee acoperite cu vopsea speciala, s-au efectuat lucrari de antifonare a spatiului. Potrivit administratiei, anul trecut s-au realizat si reparatii la boilerul pentru apa calda.

“E un monument de patrimoniu. Guvernul ar trebui sa ia pozitie, insa nu am vazut interes in acest sens”, a adaugat Lupea.

Lobby la oamenii de afaceri

Opera Nationala a solicitat inca 1,6 milioane de euro pentru modernizarea atelierelor de productie, proiect avizat la Ministerul Culturii si depus in 2012, insa si acesta a fost, de fiecare data, amanat. Pana sa fie aprobat de Ministerul Culturii, la Cluj se face lobby in lumea oamenilor de afaceri pentru finantari.

“Cu Ministerul Culturii am discutat, le-am explicat in ce stadiu ne aflam. Ni s-a promis marea cu sarea si nu ne-am ales decat cu praf in ochi. Ne straduim cat putem sa capacitam mediul de afaceri sa ne faca reparatii. Am reusit sa aduc banuti cu care am putut sa reabilitam salile de repetitii, vestiarele pentru orchestra, balet si cor”, a continuat administratorul cladirii.

Teatrul din Iasi refacut total, Teatrul Maghiar finantat partial

Sediul Teatrului National “Vasile Alecsandri” din Iasi, unde functioneaza si Opera Nationala din oras, a fost refacut total (foto), gratie unei investitii suportate de Ministerul Culturii cu bani dintr-un imprumut de 350 milioane de euro luat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in 2006-2007 si cofinantat de Guvernul Romaniei.

In acest proiect au fost incluse 20 de cladiri monument istoric din intreaga tara. In program a fost inclusa in finantare si modernizarea Salii Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Banii, insa, s-au terminat. Reprezentantii Ministerului Culturii spun ca nu exista nicio sansa pentru renovarea integrala a cladirii Operei Nationale din Cluj-Napoca in acest an, pentru ca nu sunt bani.

“Banii pentru restaurarea cladirii Operei Nationale din Cluj-Napoca nu sunt in planul national de restaurare nici in acest an, nici anul viitor”, au precizat, pentru Ziar de Cluj, reprezentantii Directiei de Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii.

Finantarile date de Ministerul Culturii pe fonduri europene au inclus si Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Sediul institutiei de cultura a fost modernizat, partial, in 2008 cu 1,8 milioane de euro, insa si atunci, sediul Operei Nationale a fost evitat. Explicatia?

“Banii au fost putini si atunci si au fost impartiti pe limbi, pentru ca fiecare minoritate are dreptul sa primeasca finantare din partea statului. Modalitatea de selectare a proiectelor care urmau sa fie finantate a tinut cont de stadiul in care se afla institutia respectiva si a avut in vedere o compensare cu minoritatile, pentru ca aveau nevoie de un stabiliment care sa le reprezinte. Proiectul a fost mai bine sustinut, iar pe baza unei documentatii a fost avizat si finantat”, au aratat reprezentantii Directiei de Patrimoniu, din cadrul Ministerului Culturii.

Si Bucurestiul a ramas stirb din cauza lipsei finantarii. Acum lucrarile treneaza pentru restaurarea cladirii Teatrului National din Bucuresti.Sora Operei Nationale din Cluj, Opera Nationala din Iasi a fost modernizata integral, in 2012, gratie unei finantari aprobate in valoare de 9,2 milioane de euro. La Iasi astazi exista o scena rotativa functionala, gratie investitiei, iar la Cluj-Napoca a ramas doar igrasia si tencuiala cazuta. Ministerul Culturii a acordat, in ultimii 10 ani, peste 350 de milioane de euro pentru restaurarea mai multor cladiri, printre care Directia judeteana de Cultura Botosani, Directia de Cultura din Salaj si Directia judeteana de Cultura din Calarasi. 

Foto: Remus Toderici, umpcultura.ro, Tango.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *