In vizor

OPC Cluj sustine ca nu are niciun angajat implicat in dosarul carnii stricate din magazine

Un comunicat de presa remis, astazi,  de DIICOT arata ca un inspector din cadrul OPC Cluj, cu initialele N.V.V, este cercetat in dosarul carnii sricate din magazine. Oficialii OPC Cluj spun, insa, ca institutia nu are niciun inspector cu acest nume. De la Cluj, mai este cercetat in acelasi dosar si Mircea Lucaciu, sef Serviciu in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala au facut, ieri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, într-un comunicat de presa. Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat din aceasta dimineata, DIICOT a luat masura preventiva a retinerii fata de 10 inculpati.

Printre ei, unii detin functii publice, dupa cum informeaza procurorii.

Este vorba de “N.V.V., avand calitatea de inspector in cadrul OPC Cluj, suspectat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat”, se arata in comunicat.

Despre acest N.V.V. se mai arata ca “a pretins si a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita Nasaud, pentru a aplica  sanctiunea avertismentului la o societate comerciala datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea în vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”.

Contactati de Ziar de Cluj, oficialii OPC Cluj sustin ca institutia nu are niciun angajat cu aceste initiale.

Mircea Varga, adjunct al OPC Cluj, a declarat ca “la noi in judet nu este niciun angajat cu aceste initiale. Nu stiu cine este acest N.V.V. Am verificat in organigrama noastra, si nu figureaza”.

Varga a mai spus ca, din informatiile lui, nu ar fi vorba de niciun angajat al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Cluj, in jurispundenta caruia intra sase judete din Transilvania.

Cealalta persoana cu functie publica, retinuta de procurori, este Mircea Lucaciu, oficial din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj, fata de care procurorii au dispus, ieri, extinderea si inceperea urmaririi penale. Lucaciu este cercetat pentru infractiunea de favorizare a faptuitorului.

“In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, dupa ce a luat la cunostinta despre faptul ca urmeaza a se efectua un control la magazinele apartinand unei societati comerciale, privind punerea in vanzare a produselor de carne alterate, a anuntat pe suspectul C.R.B (administratorul societatii comerciale) asigurand acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata”.

Seful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat pentru Ziar de Cluj ca Lucaciu este angajat al institutiei de aproximativ opt ani.

“Nu pot vorbi despre ancheta. Noi am acordat ajutor in cercetarea problemelor. Nu stiu ca doctorul Mircea Lucaciu sa fie cercetat penal”, a spus Pivariu.

Mircea Lucaciu este sef  Serviciu in cadrul DSV Cluj. Potrivit ultimei declaratii de avere, Lucaciu a castigat, in 2012, 40.000 de lei de la aceasta institutie, iar sotia lui este consilier tot in cadrul DSV Cluj.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA. „Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme «fantoma» din alte state comunitare – coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile – «la negru»”, a precizat DIICOT.

Foto: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *