Din oras

Omnipass si StudCard s-au unit doar de forma. Banii pentru carduri ii incaseaza tot StudCard

Scris de 570

In octombrie 2013, StudCard si Omnipass anuntau ca se unesc, dupa ani de zile in care au fost la concurenta. StudCard-Omnipass promiteau o strategie comuna, dublarea beneficiilor pentru studenti, dar si a reducerilor. La patru luni de la anunt, cele doua organizatii nu au emis, inca, un card comun. Principala schimbare este aceea ca studentii care aveau card Omnipass platesc acum o taxa de 20 de lei pentru emiterea lui. Banii intra, insa, tot in conturile StudCard. Fara aceste carduri, studentii nu beneficiaza de reducerile pe mijloacele de transport in comun.

Ziar de Cluj anunta, in octombrie 2013, ca StudCard si Omnipass se unesc. Organizatiile clujene care gestioneaza legitimatiile de reduceri pentru studenti au decis, atunci, sa isi uneasca fortele pentru dezvoltarea unui proiect national comun. Cele doua organizatii anuntau ca vor emite, de atunci incolo, un card comun, promitand cumularea beneficiilor oferite tinerilor pana la acel moment.

Au trecut patru luni de la anunt, insa cardul comun emis de StudCard si Omnipass nu exista, practic. Nici din punct de vedere juridic nu au fuzionat, inca, cele doua entitati. Schimbarea majora, simtita pana acum de studenti, sunt bani mai putini in buzunar. Practic, studentii care aveau carduri Omnipass platesc acum o taxa de 20 de lei pe an pentru eliberarea lui. Inainte de asa-zisa fuzionare, clientii Omnipass beneficiau in mod gratuit de card.

Interesant este ca banii incasati pentru eliberarea cardurilor intra toti in conturile Consortiului Studentilor din Romania, organizatia care gestioneaza proiectul StudCard de aproape opt ani.

Sorin Buiac, reprezentantul Consortiului, a declarat pentru Ziar de Cluj ca abia la sfarsiul acestui an va fi emis un card comun, StudCard-Omnipass.

“Prioritatea a fost sa functioneze sistemele informatice, nu am realizat o fuziune juridica intre cele doua organizatii. Cardul comun va fi emis in noiembrie. Nu l-am emis pana acum, deoarece la sfarsitul anului trecut, cand am anuntat fuziunea, cardurile Omnipass si StudCard erau deja comandate. Am facut o schimbare, insa, cardurile au ambele sigle pe ele”, a aratat Sorin Buiac.

Potrivit acestuia, Omnipass si StudCard au eliberat, de la inceputul anului studentesc, 30.000 de carduri.

Pentru eliberarea lui, studentii sunt nevoiti sa plateasca o taxa anuala, de 20 de lei. Inainte, cei care aveau card Omnipass beneficiau gratuit de card.

Chiar daca cele doua organizatii studentesti spun ca acum sunt una singura, din punct de vedere juridic nu este asa. Mai mult, banii incasati din taxa de eliberare a cardului ajung in conturile Consortiului Studentilor din Romania.

Cat priveste celelalte proiecte “comune”, nici ele nu sunt atat de comune. Spre exemplu, Sorin Buiac ne-a declarat ca fiecare isi organizeaza evenimentele sale, iar banii intra in conturi separate.

“Studentii au, in schimb, acces la toate evenimentele, fie ca sunt de la Omnipass sau StudCard”, mai spune el.

El a mai spus ca, pe viitor, se va realiza intre cele doua ONG-uri o asociere prin participatiune. Inainte de anuntul fuziunii, StudCard avea 25-30.000 de membri, iar Omnipass, 45.000 de beneficiari.

Monopol pe reducerile RATUC

Miza acestor carduri este, practic, reducerea de care beneficiaza studentii pe mijloacele de transport in comun. Daca nu ai card Omnipass sau StudCard, nu beneficiezi decat de o reducere de 50% la RATUC pentru o singura linie, asta daca esti student bugetar. Daca esti student la taxa, nu ai parte de nicio reducere, cu carnetul de student.

In schimb, posesorii de carduri au reducere de 66% pe doua linii RATUC, chiar daca sunt studenti in regim cu taxa. Monopolul a fost girat de nimeni altul decat Emil Boc, primarul Clujului, El a propus, iar majoritatea pe care o are in Consiliul Local a votat ca reducerile pentru studenti pe mijloacele de transport ale RATUC sa fie acordate doar pe baza acestor carduri.

Pe langa Omnipass si StudCard, si  cardurile ISC Student si Euro 26 sunt incluse in programul de reduceri pentru RATUC. Subventiile acordate de primarie  posesorilor acestor carduri se ridica la peste 7 milioane de lei, in 2014

In imagine: Bogdan Buta (Omnipass) si Iancu Serbanescu (fondator StudCard), in momentul anuntului fuziunii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 mins In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 24 mins In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 42 mins Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 53 mins Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 2 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 2 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 2 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 3 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 3 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 4 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 4 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 7 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE